coś więcej

Alfabetyczny spis potraw


tu zamówisz książkę
Jeśli jeszcze nie masz mojej książki "W słoiku", zamów ją na stronie wydawnictwa. Znajdziesz w niej 130 przepisów na bardzo szeroko rozumiane przetwory - nie tylko dżemy, konfitury i powidła, ale też kiszonki, marynaty, pasztety pieczone w słoiku, buliony, musztardy, ukochane granole, dressingi, kremy orzechowe i likiery.  Zapełnisz nimi spiżarnię i magiczny kredens. 

W książce jest wiele moich skrótów kuchennych i tricków, dzięki którym gotowanie to frajda. Są pomysły na jadalne "słoikowe" prezenty i gotowe dania, które wystarczy zimą podgrzać i podać. 
Ponad połowa przepisów z książki nigdy nie było publikowanych na blogu!  




Jeśli poszukujesz przepisów na specjalną okazję, zachęcam do skorzystania z zakładek tematycznych: kuchnia polska, Wielkanoc, Boże Narodzenie, grill, piknikmięsa, ryby,  owoce morzaciasteczkaciastaprzetwory, albo makaron
Dania bez użycia soli mają zakładkę mniej soli, warto też zajrzeć do zakładki śniadania, po pomysły na ciekawe weekendowe śniadania. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem wolnowara, koniecznie zajrzyj do zakładki wolnowar, gdzie jest sporo fajnych propozycji na różne dania i dodatki z wolnowara.

Najukochańsze przepisy z mojego domu znajdują się w zakładce specjalnej kuchnia z serca domu. 

Miłego szperania!

A

B


C

D, E, F

G

H, I, J

K

L, Ł

M

N, O

P

R

S, Ś
Szparagi w razowo-parmezanowej skorupce 
Szparagowe tagliatele z pomarańczą
Szponder w miodzie pitnym i musztardzie (short ribs)
Szponder w winie (wołowe żeberka)

Ś jak śniadania weekendowe 
bułeczki angielskie - scones
croissanty migdałowe - wyśmienite!
french toast doskonały
french toast (pain perdu) z grilla
gofry lekkie jak piórko
gofry z sosem cytrynowym
hiszpańska tortilla
jajko w koszulce na borowikach po hiszpańsku
jajko w koszulce na duszonym szpinaku
jajko w koszulce na razowej grzance
mięciutkie rogale maślane
naleśniki idealne
naleśniki w pomarańczy - Crêpes Suzette
omlet cesarski - kaiserschmarrn
omlet z czarną truflą
pancakes amerykańskie - rewelacyjne!
pancakes kokosowe
- placuszki bananowe
- pasta czekoladowo-śliwkowa
pudding angielski - bread&butter
pudding francuski - pain au chocolat
szakszuka klasyczna
szakszuka z dynią i szałwią


T


U, V, W, X, Y


Z, Ź, Ż

W spisie znajdziecie wszystkie potrawy, jakie od początku ukazały się na blogu. 
Bardzo mile widziane są komentarze jakich jeszcze przepisów poszukujecie :)

35 komentarzy:

  1. A może jakiś przepis na domową wędlinkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę - póki co na blogu pasztety i kiełbasa w słoiku (dwie wersje), namawiam do spróbowania :)

      Usuń
    2. wiem, wiem, znam je już :) dlatego pytam nieśmiało o wędlinkę :)

      Usuń
  2. Zaproponuj mi danie, które można przygotować i estetycznie podać w 30 minut. Chciałabym żeby było z kuchni europejskiej. Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy rosół mogę ugotować w szybkowarze? Byłoby o wiele szybciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięsa oczywiście będą gotować się szybciej, jednak już po dodaniu warzyw, lepiej klasycznie, by rosół nie zmętniał, a warzywa nie rozgotowały się :)

      Usuń
  4. Witam! dziękuję bardzo za przepisy z kuchni greckiej, właśnie wróciłam z Krety i czuję w ustach smak potraw z tej cudownej wyspy. P.S. A może zamieści Pani jakieś pasty kanapkowe z tej właśnie kuchni? pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesże się Pani Agnieszko :) a jakie "pasty kanapkowe" na Pani konkretnie na myśli? Bo te podstawowe, przekąskowe, już są - taramosalata, tzatziki, melitzanosalata. O jakieś inne chodzi?

      Usuń
  5. Ostatnio zaczęło mi brakować "weny" w kuchni, zacząłem czytać przepisy i naprawdę mamy podobne gusty.
    Mam nadzieję, że jutro w pracy będę miał spokój, oddam się lekturze przepisów i notowaniu. A trafiłem tu przez prostą grochówkę;) Jestem pod wrażeniem zebranej ilości przepisów na tej stronie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuję za dobre słowo :) w takim razie życzę spokojnego dnia w pracy i miłego buszowania. Może uda się znaleźć coś inspirującego na Wielkanoc?
      Proszę się rozgościć :)

      Usuń
  6. I to jest kulinarny Blog przez duże B ! Dziś czaruję pastę z bakłażana a jutro będą fuczki ...nie wiem jak to się stało , że ich nigdy nie jadłam ( a pochodzę z Bieszczad ) . Bardzo często smażę placki po bieszczadzku ale porównując skład z fuczkami to zupełnie inna bajka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzrusz… normalny wzrusz z rana :) dziękuję za ciepłe słowo, proszę się rozgościć i zostac na dłużej :)
      Pięknego dnia!

      Usuń
  7. Witam,
    zupełnie przypadkiem uzyskałam zwarzone mleko. Ser i serwatka pięknie się oddzieliły i są już wystudzone. Szukam pomysłu - co można z tego zrobić?
    Natknęłam się na przepis na paschę kresową ale zastanawiam się, czy dodane na tym etapie jajka to dobry pomysł, czy też można z nich zrezygnować? Gratuluję ciekawej strony i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosze zrobić twaróg :) odsączyć na gazie ser, a potem zajadać się ze smakiem :)
      Taki ser będzie idealny do deserów, serników albo zajadania z miodem i truskawkami. Na zdrowie!
      i proszę częściej zaglądać.

      Usuń
  8. Kilkanaście dni temu wróciłam z pierwszej wycieczki do Grecji. Jestem zafascynowana kuchnią grecką, a szukając przepisu na souvlaki trafiłam tutaj. Jadłam na Hydrze rozpływającą się w ustach zapiekankę - moussakę. Czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na to danie? Byłabym wdzięczna. Chcę zorganizować grecką kolację dla przyjaciół, myślę, że bez moussaki nie będzie kompletna.
    A poza tym - brawo za blog. Przepisy świetne, do tego muzyka i wspaniałe fotografie. Zazdroszczę udziału w warsztatach, nigdy nie mam na to czasu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, kuchnia grecka jest fantastyczna! Moussaki nie robiłam jeszcze, ale po więcej dań z kuchni greckiej zapraszam tu: http://www.chillibite.pl/search/label/kuchnia%20grecka

      Usuń
  9. Wspaniały, apetyczny i baaardzo inspirujący blog. Wszystko tak napisane, że nie boję się próbować przyrządzać nawet najbardziej fantazyjnych potraw :) DZIĘKUJĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałem dziś w DDTVN jak zaprezentowałaś "kostkę-pastę grzybową" do wywaru grzybowego. Nie mogę znaleźć tutaj tego przepisu, proszę o pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałem dziś w DDTVN jak zaprezentowałaś "kostkę-pastę grzybową" do wywaru grzybowego. Nie mogę znaleźć tu tego przepisu, proszę o pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że ktokolwiek oglądł :)
      Kostka/pasta będzie, promis! w ciągu tygodnia zamieszczę na blogu, musze zrobić zdjęcia i opisac, ok?
      Serdeczności
      Ka

      Usuń
    2. Bardzo proszę, przepis już na blogu :) http://www.chillibite.pl/2017/09/domowa-kostka-bulion-grzybowy.html

      Usuń
  12. Dołączam sie do poprzedniczki, tzn. poszukujęsposobu na pastę grzybową vel.kostka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, przepis już na blogu :) http://www.chillibite.pl/2017/09/domowa-kostka-bulion-grzybowy.html

      Usuń
    2. Wielkie dzięki :)
      Zaczęłam spisywać potrzebne składniki i (wrednie ;)) zauważyłam nieścisłość.
      W liście składników jest szałwia nie ma koperku a w wykonaniu jest koperek.
      Co faktycznie dodać ?

      Usuń
    3. szałwia szałwia, merci! poprawiłam opis :)

      Usuń
  13. W ciągu tygodnia a ja dzisiaj ma 20kg grzybów i nie wiem co z nimi zrobić. Przepis na taką kostka bardzo by mi pomógł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, przepis już na blogu :) http://www.chillibite.pl/2017/09/domowa-kostka-bulion-grzybowy.html

      Usuń
  14. Dzień dobry, czy mogłabym prosić o przepis na grzyby kiszone? Wiem, że w książce on jest ale książka zamówiona dopiero dzisiaj a rydze w koszyku od wczoraj, nie chciałabym aby mi sie zmarnowały. z góry bardzo dziękuję. Gratuluje bloga. Fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry :)
      W książce ten przepis się nie zmieścił...
      Jest na blogu: http://www.chillibite.pl/2013/12/zur-na-kiszonych-rydzach.html

      Usuń
  15. Czytam czytam i głód narasta... jak już ktoś wyżej napisał to jest blog przez duże B. A zielony mazurek na pewno zagości na naszym stole szybciej niż na Wielkanoc! Pozostaję mi tylko wydrukować spis treści, przygotowywać dania i kolejno wykreślać pozycje :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  16. w zeszłym roku robiłam z Pani przepisu pesto z suszonych pomidorów oraz orzechów laskowych,po prostu bajka ,można jeść bez końca, w tym roku powtórka ,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Pani Kasiu!
    Znalazłam pani blog niedawno i jestem zachwycona zarówno przepisami jak i faktem że ktoś jeszcze pielęgnuje zamykanie w słoikach smaki lata i wspomnienia dzieciństwa. Myślałam że prawie wszyscy poszli już na przysłowiową łatwiznę i kupują gotowce w sklepach nafaszerowane chemią😉. Chciałabym jakoś zdobyć pani książkę ale nie mogę się dokopać do zamówień. Pozdrawiam serdecznie! Przepis na grog zachwycił mnie bez granic! Robię w tym roku obie wersje!
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Iwono, dziękuję za dobre słowo i ciesze się OGROMNIE, że sie Pani tu u mnie odnalazła. Może będziemy p prodtu na "Ty" :)
      Tu można kupić moją książkę: https://publicat.pl/publicat/oferta/ksiazki-kucharskie/w-sloiku-przetwory-przez-caly-rok

      Usuń
  18. Proszę o informację, czy jest możliwość zakupu Pani książki "W słoiku. Przetwory przez cały rok", bo przejrzałam chyba wszystkie księgarnie internetowe i wszędzie niedostępne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety książka już tylko do upolowania na Taniej Książce, czasem wpada na Allegro.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)