Pomarańczowe trufle bakaliowe

Za sekundę skończy się pomarańczowy sezon na Sycylii. Póki mogę, zajadam się doskonałymi pomarańczami Lane Late, piję litry soku, a potem ocieram skórkę z soczystych owoców i potem zamrożę na zaś. A tymczasem coś pomarańczowego na jeden kęs? Pomarańczowe trudne bakaliowe robią robotę - oszałamiające w swej pomarańczowości, wilgotne, pełne bakalii trufle bez cukru, dla których serio oszalałam ostatnio. Bardzo szybkie do zrobienia, no i bez dodanego cukru. Możesz je zrobić klasycznie, w jakimś blenderze, czy malakserze albo w kilkanaście sekund bzyknąć w Thermomix, a przepis zapisać na swoim Cookidoo.

Ale zanim do przepisu, to może posłuchamy czegoś ładnego? Włącz sobie dooobry, smakowity jazz, na przykład "Orange Blossom Scent" Heleen van der Hombergh



Wgryź się w truflę i zachwyć podniebienie obłędnym połączeniem smaków. Trufle są bez cukru, a słodycz zawdzięczają jedynie daktylom. To niby nic specjalnie odkrywczego, ot prosty przepis, ale hej, będziesz tęsknić za tym smakiem każdej zimy, gdy sezon pomarańczowy w pełni.

Pomarańczowe trufle bakaliowe 

  • 250g orzechów pekan
  • 180g daktyli medjoul 
  • 140g migdałów lub nerkowców
  • 75g soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 3-4g skórki otartej z 1 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30g gorzkiego kakao
Część orzechów pekan posiekaj na posypkę i odłóż. Odłóż też łyżkę kakao na posypkę. Pozostałe składniki rozdrobnij drobniej lub grubiej w malakserze /blenderze. 

wersja na Thermomix 
  1. Do naczynia miksującego dodaj 80g orzechów pekan, rozdrobnij 2 s/obr. 6, przełóż do miseczki.
  2. Do drugiej miseczki odmierz 15g kakao, odstaw
  3. Do naczynia miksującego dodaj pozostałe orzechy pekandaktylemigdałysok pomarańczowyskórkę otartą z pomarańczysól i pozostałe kakao, zmiksuj 15 s/obr. 8
  4. Przełóż masę truflową do miski i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  5. Małą łyżką do lodów nabieraj porcje zimnej masy, formuj w dłoniach kulki, obtocz połowę kulek w posiekanych orzechach pecan, a połowę w kakao. Przechowuj w słoiku w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...