Za sekundę skończy się pomarańczowy sezon na Sycylii. Póki mogę, zajadam się doskonałymi pomarańczami Lane Late, piję litry soku, a potem ocieram skórkę z soczystych owoców i potem zamrożę na zaś. A tymczasem coś pomarańczowego na jeden kęs? Pomarańczowe trudne bakaliowe robią robotę - oszałamiające w swej pomarańczowości, wilgotne, pełne bakalii trufle bez cukru, dla których serio oszalałam ostatnio. Bardzo szybkie do zrobienia, no i bez dodanego cukru. Możesz je zrobić klasycznie, w jakimś blenderze, czy malakserze albo w kilkanaście sekund bzyknąć w Thermomix, a przepis zapisać na swoim Cookidoo.
Ale zanim do przepisu, to może posłuchamy czegoś ładnego? Włącz sobie dooobry, smakowity jazz, na przykład "Orange Blossom Scent" Heleen van der Hombergh
Wgryź się w truflę i zachwyć podniebienie obłędnym połączeniem smaków. Trufle są bez cukru, a słodycz zawdzięczają jedynie daktylom. To niby nic specjalnie odkrywczego, ot prosty przepis, ale hej, będziesz tęsknić za tym smakiem każdej zimy, gdy sezon pomarańczowy w pełni.
Pomarańczowe trufle bakaliowe
- 250g orzechów pekan
- 180g daktyli medjoul
- 140g migdałów lub nerkowców
- 75g soku wyciśniętego z pomarańczy
- 3-4g skórki otartej z 1 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli
- 30g gorzkiego kakao
Część orzechów pekan posiekaj na posypkę i odłóż. Odłóż też łyżkę kakao na posypkę. Pozostałe składniki rozdrobnij drobniej lub grubiej w malakserze /blenderze.
wersja na Thermomix
- Do naczynia miksującego dodaj 80g orzechów pekan, rozdrobnij 2 s/obr. 6, przełóż do miseczki.
- Do drugiej miseczki odmierz 15g kakao, odstaw
- Do naczynia miksującego dodaj pozostałe orzechy pekan, daktyle, migdały, sok pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy, sól i pozostałe kakao, zmiksuj 15 s/obr. 8
- Przełóż masę truflową do miski i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Małą łyżką do lodów nabieraj porcje zimnej masy, formuj w dłoniach kulki, obtocz połowę kulek w posiekanych orzechach pecan, a połowę w kakao. Przechowuj w słoiku w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)