Jeśli tu jesteś i widzisz ten przepis biegiem leć LEĆ szukać składników i nawet nie zastanawiaj się, czy warto! To super prosty, błyskawiczny (szczególnie z Thermomix) przepis na niezwykle smakowite i niezobowiązujące ciasto. Dodaję je do kategorii "ciasto na środę", bo serio bzyyyk i gotowe. A jest wspaniałe - zarówno w smaku jak i swojej prostocie.
To bardzo prosty i szybki przepis na cudne czekoladowo-orzechowe ciasto. Takie bez specjalnej okazji, które nawet zwykły dzień zamieni w wyjątkowy. No of kors jeśli zdarza się, że złapiesz słodki kęs do kawy.
Proszę leć! Leć do kuchni i wyciągnij kilka składników
👉 Za 10 minut wstawisz do pieca CUDNE nowe ciasto
👉 40 min później wyjmiesz z pieca (można w tym czasie spacer z psem albo książka)
👉 zobacz film!
Prawda, że szybkie i proste ?
Jeśli masz Thermomix, poniżej znajdziesz przepis, który możesz wprost skopiować i dodać na swoje Cookidoo (utworzone przepisy) i będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się wrażeniami i recenzją jak smakuje.
Czekoladowy FUDGE pie z orzechami
150 g orzechów laskowych lub innych
180g mąki
1/2 łyżeczki soli
25g cukru
100 g masła (lub oleju)
25g zimnego mleka
2 jajka
35g mąki
25g gorzkiego kakao
100g cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
110g rozpuszczonego masła
75g kawałków czekolady gorzkiej lub deserowej
Przygotuj formę do tarty o średnicy ok 25cm. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj razem mąkę, sól, cukier, masło lub olej oraz zimne mleko. Po połączeniu składników, przełóż ciasto do przygotowanej formy - wylep dno i boki. Piecz tylko 5 minut w temperaturze 190°C. W tym czasie przygotuj wypełnienie tarty.
Jajka ubij na puch, delikatnie wmieszaj mąkę, gorzkie kakao, cukier, wanilię, rozpuszczone lub bardzo miękkie masło, wymieszaj delikatnie razem. Dodaj posiekane wcześniej orzechy oraz kawałki kawałki czekolady, wymieszaj.
Wyjmij krótko podpieczony spód z pieca i zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C wyłóż farsz na lekko podpieczony spod. Piecz ok 35-40 minut w temperaturze 160°C (podwójny dół + góra) do PRAWIE suchego patyczka.
wersja Thermomix
1. Przygotuj formę do tarty o średnicy ok 25cm. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Do naczynia miksującego wsyp orzechy laskowe, zmiksuj Turbo /0.5 s, przełóż do innego naczynia
3. Do naczynia miksującego dodaj mąkę, sól, cukier, masło lub olej, oraz zimne mleko, wymieszaj 20 s/obr.
4. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do tarty, wylep nim dno i lekko podniesione boki. Piecz tylko 5 minut w temperaturze 190°C. W tym czasie przygotuj wypełnienie tarty.
5. Do naczynia miksującego wbij 2 jajka miksuj 15 s/obr. 4
6. Do ubitych lekko jajek dodaj mąkę, gorzkie kakao, cukier, wanilię, rozpuszczone lub bardzo miękkie masło, wymieszaj 15 s/obr. 4
7. Wyjmij krótko podpieczony spód z pieca i zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.
8. Dodaj naczynia miksującego dodaj posiekane wcześniej orzechy oraz kawałki kawałki czekolady, wymieszaj kopystką i wyłóż na lekko podpieczony spod.
9. Piecz ok 35-40 minut w temperaturze 160°C (podwójny dół + góra) do PRAWIE suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)