To mój nowy HIT tego lata - Szarlotka w czekoladzie na zimno - i tylko z trzech składników! Ta szarlotka może być wegańska, na gorzkiej lub deserowej czekoladzie. Jest na pewno bez glutenu, laktozy, jajek, dodanego cukru. No i zrobisz ją w kwadrans. Co na to powiecie?
Och, co ja odkryłam muzycznego ostatnio! Czystą radość, a ubawił mnie ten śmiech bardzo, nawet jeśli chwilami jest ciut przez łzy. Śmiech zaraża, leczy, odstresowuje, obniża kortyzol, odchudza. Jak często wciągu dnia śmiejecie się do bólu przepony? Pośmiejecie się trochę słuchając "Haha" Charlotte Adigéry...
Szarlotka w czekoladzie, albo szarlotka czekoladowa, powstała z tęsknoty za czekoladowym, z potrzeby owoców, z miłości do lata, z pragnienia deseru ale tak na raz-dwa-trzy-gotowe! Jest mocno czekoladowa, delikatnie kremowa, z wyczuwalną nutą duszonych jabłek i cynamonu. Zaskakuje lekkością. Mam nadzieję, że chętnie ją zrobicie podzielicie się wrażeniami w komentarzach?
Szarlotkę w czekoladzie możesz zrobić klasycznie, używając garnka, deski, noża i niewielkiego miksera lub ultra szybko w Thermomix. W każdej wersji jest prosta do zrobienia. Promis! Jeśli chcesz więcej dowiedzieć się o Thermomix ode mnie (z zaufanego źródła), odezwij się do mnie na Instagramie ChilliBite.
Szarlotka w czekoladzie na zimno
tortownica śr. 16cm
400g jabłek obranych i pokrojonych na kawałki
250g czekolady deserowej lub gorzkiej (np Jedyna od Wedla lub czekolada wegańska)
35g nasion chia
cynamon do smaku
prażone płatki migdałów jeśli lubisz
Tortownicę (śr. 16cm) wyłóż papierem do pieczenia (dno + boki).
Obrane jabłka pokrój na kawałki i przełóż do garnuszka, dodaj 2 łyżki wody i duś ok 10-15 mi aż zaczną się rozpadać.
Czekoladę pokrój lub połam na kawałki i rozpuść na parze lub w mikrofali (3x 30s mieszając często).
Zmiksuj duszone jabłka z rozpuszczoną czekoladą, dodaj nasiona chia, do smaku dopraw cynamonem i wymieszaj.
Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Możesz wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Odstaw do całkowitego chłodzenia w lodówce na min godziny lub całą noc. Podawaj że świeżymi owocami lub musem z jabłek.
wersja na Thermomix
1. do naczynia miksującego wlej 500g wody, włóż koszyczek, do koszyczka przełóż jabłka. Gotuj 10min / Varoma /obr 1.
2. za pomocą kopystki ostrożnie wyjmij koszyczek jabłkami i odstaw. Wylej wodę.
3. do naczynia miksującego włóż połamaną na kawałki czekoladę, zmiksuj 8s/obr 8.
4. zgarnij kopystką na dno naczynia, podgrzewaj 3min /50°C /obr 2
5. dodaj uduszone jabłka, cynamon do smaku, zmiksuj 10s /obr 10.
6. dodaj nasiona chia, wymieszaj 10s /obr 4
7. przełóż do tortownicy, wierzch posyp prażonymi płatkami migdałów (jeśli lubisz) i odstaw do całkowitego schłodzenia i stężenia na ok 4 godziny do lodówki lub na całą noc.
Ależ to wygląda!
OdpowiedzUsuńZrobiłam😁Szybko, pysznie i zdrowo😋Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń