Daaawno mnie tu nie było. Z nowym słowem, nową muzyką, nowym przepisem. A zatem tego lata pierwszy nowy przepis to bezglutenowa wersja mojej ukochanej tarty ze śliwkami. W tym roku śliwki są wyjątkowo wcześnie, bo pojawiły się już na początku lata. Z powidłami śliwkowymi oczywiście poczekam na te najsłodsze węgierki, które powidlić będę bez cukru. Tarta jest bez mąki, bez glutenu, bez proszku i z minimalną ilością cukru. Zróbcie ją koniecznie !
Komu z Was brakuje moich nowych przepisów? Kto tu zagląda, podpatruje, poszukuje? Kto chciałby więcej przepisów klasycznych, a kto poszukuje przepisów na Thermomix?
Ten przepis to wariacja bezglutenowa naszej ukochanej ultra kruchej tarty ze śliwkami, którą opublikowałam tu na blogu w 2010 roku, heh kawał historii tego bloga! Od kilku lat ograniczam białą mąkę, pszenicę, zaś gluten staram się jadać tylko raz dziennie. Polubicie bardzo tę wersję tarty, bo jest zarówno szybka, jak i naprawdę łatwa, a na dodatek nieco bezgrzeszna. Jeśli macie Thermomix (albo dooobry blender) sami zróbcie mąkę z płatków owsianych i migdałów, zatem koszt ciasta z własnej mąki jest dużo niższy.
Rustykalna bezglutenowa tarta ze śliwkami
tortownica ok 28cm
240g płatków owsianych
50g migdałów
20g + 125g zimnego masła
40g cukru demerara
szczypta + 1 łyżeczka cynamonu
50g cukru pudru
1 jajko (oddziel białko od żółtka)
25g kwaśnej śmietany 18%
500-700g śliwek
Płatki owsiane i migdały zmiel na drobną mąkę.
Zrób kruszonkę z 40g mąki migdałowo-owsianej, 20g masła, 40g cukru demerara oraz szczypty cynamonu i odstaw do lodówki.
Zagnieć razem składniki ciasta: pozostałą mąkę (250g), masło, 1/2 łyżeczki cynamonu i cukier cukier. Dodaj żółtko i śmietanę i szybko wyrób spójne ciasto - uwaga będzie klejące!. I teraz możesz albo schłodzić je, a potem schłodzonym wylepić tortownicę, ale ja od razu tym mocno lepiącym ciastem wykładam tartownicę (spód i delikatnie podnieć na bokach) i chowam ją do zamrażarki na ok 15 minut. W tym czasie umyj i wypestkuj śliwki. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Zmrożony spód ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem, wyłóż śliwki, oprósz 1/2 łyżeczki cynamonu i posyp kruszonką. Piecz ok 35-40 minut. Po wystudzeniu na kratce możesz oprószyć cukrem pudrem
wersja na Thermomix
1. do naczynia miksującego dodaj płatki owsiane i migdały, zmiksuj 10-15s obr 10 i przesyp do innego naczynia.
2. do naczynia miksującego dodaj 40g wykonanej mąki, 20g masła, 40g cukru demerara i szczyptę cynamonu, rozdrobnij 6s/obr 5. Kruszonkę przesyp do miseczki i odstaw do lodówki
3. Do naczynia miksującego dodaj pozostałą mąkę, masło, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier puder, żółtko i śmietanę. Rozdrobnij 8s/obr 6 (ciasto będzie mocno klejące)
4. Wylep ciastem tortownicę 28cm (dno i ok 1/3cm boków) i wstaw do zamrażarki.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C
5. Zmrożone ciasto posmaruj białkiem, ułóż na nim połówki śliwek, oprósz 1/2 łyżeczki cynamonu, posyp kruszonką. Piecz ok 35-40 min.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu jak smakowało i zapisz na przyszłość.
Kasia
DZIEN DOBRY BARDZO BARDZO SIE CIESZE ŻE WRÓCIŁAŚ,tj WROCIŁA PANI !
OdpowiedzUsuńWCIĄZ CHILIBITOWYCH PRZEPISÓW , I CIESZE SIE SYCYLIJSKIMI POMARANCZAMI !
CHCIAŁAM SPYTAC CZY ZAMIAST SLIWEK MOGŁYBY BYC BRZOSKWINIE ?PEWNIE ZA SŁODKIE ?
POZDRAWIAM SERDECZNIE
będzie bardziej słodka, ale jak najbardziej eksperymentuj! dodałabym rozmarynu do tarty z brzoskwiniami :)
UsuńBardzo się cieszę, że Pani wróciła. Okrutnie brakowało mi Pani inspiracji ;)
OdpowiedzUsuńA jeśli będą przepisy na Thermomix to tym bardziej nie mogę się doczekać!