Ultra czekoladowe gooey ciastka

Jesienią moja miłość do czekolady ma wyjątkowy smak. Otula, koi, rozpuszcza się bezwstydnie na podniebieniu. Mocno, intensywnie czekoladowe, duże ciastka, wilgotne w środku to kwintesencja jesiennych zauroczeń. Są ultra czekoladowe, bezglutenowe i bezgrzeszne. Zrobicie?

 


A czego słuchacie jesienią? bo ja znów zanurzam się w smooth dźwięki. Posłuchajcie ze mną dziś Joji i "Die for You". Aha, i jeśli jeszcze nie wiedzieliście, to lećcie obejrzeć fabularyzowany dokument o tym jak powstało SPOTIFY - serial "PLAYLISTA" do obejrzenia na NETFLIX. Moja blogowa podróż z dźwiękiem trwa od początku powstania bloga, zaś ze Spotify jestem od początku istnienia serwisu w Polsce (ja dołączyłam 14 marca 2013 - miesiąc po starcie w Polsce,  zaś pierwszy konkurs na blogu zorganizowałam dla Was w maju 2013 roku). Enjoy!

 

Tym razem zachęcam, żebyście zrobili te ciastka jak najszybciej. Niemal 700g czekolady to lekarstwo dla łasuchów na jesienną chandrę, na stopy za zimne i nos chłodnawyCiastka są miękkie, i jak mawiają Amerykanie - takie "gooey" w środku?

tu film jak je robię w Thermomix: 

Jeśli masz swój Thermomix, wystarczy skopiuj + wklej i możesz recenturę dodać jako "utworzony przepis" na swoim Cookidoo 2.0
(jeśli nie masz jeszcze Thermomix - odezwij się do mnie, pomogę w temacie)

ULTRA CZEKOLADOWE ciastka ChilliBite 

ok 28-30szt dużych ciastek

200g płatków owsianych
450g deserowej czekolady
170g masła
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub duża kropla pasty waniliowej
250g cukru trzcinowego
40g kakao
10g proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli 
200-220g "chocolate chips" lub kawałków posiekanej czekolady deserowej

1. Do naczynia miksującego Thermomix dodaj płatki owsiane, zmiksuj na mąkę 10 s/obr. 10, przesyp do sporej miski. Umyj i osusz naczynie miksujące.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek, dodaj  jajka,  wanilię oraz cukier trzcinowy, miksuj na puch 5 min/37°C/obr. 4. W tym czasie...

3. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ deserową czekoladę oraz masło, rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3 x 30s mieszając w trakcie).

4. Zdejmij motylek. Do utartych na puch jaj dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj 15 s/obr. 2

5. Dodaj przygotowaną mąkę z płatków owsianych, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszaj 15 s/obr. 4, przełóż do dużej miski, w której była mąka z płatków.

6. Miskę z ciastem postaw na pokrywie naczynia miksującego, dodaj "chocolate chips" z czekolady deserowej i lekko wymieszaj kopystką.

7. Wstaw miskę z ciastem na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 175°C, tryb "hydropieczenie".

8. Przygotuj 2 blachy wyłożone papierem lub matą do pieczenia. Używając łyżki do lodów odmierzaj ciasto (ok 28-30szt) i układaj na blasze zachowując odstępy. Piecz ok. 12-13 minut. Gdy lekko przestygną przełóż ciastka do studzenia na kratce.

Czekam na, wieści jak Tobie się udadzą 😉


wersja klasyczna
1. zmiksuj na mąkę płatki owsiane
2. czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3 x 30s mieszając w trakcie)
3. utrzyj na puch jajka z cukrem i wanilią
4. dodaj do ubitych jajek rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj, dodaj kakao, proszek do pieczenia, sól i mąkę z płatków owsianych, wymieszaj, a na końcu wmieszaj delikatnie chocolate chips
4. wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, przygotuj blachy z papierem lub matą do pieczenia oraz łyżkę do lodów (niedużą)
5. łyżka do lodów porcjuj ciasto na przygotowanych blachach zachowując odstępy (ok 6-8 ciastek na blasze)
6. piecz partiami ok 12-13 minut, po lekkim przestygnięciu dalej studź na kratce.

6 komentarzy:

  1. Ciasta zaraz ida w piekarnik, tylko dojda w lodówce. W czm je przechowywac, by nie stacily wilgotności i chrupkosci?

    OdpowiedzUsuń
  2. super! czekam na recenzję :) Puszka będzie ok :) ale szybko znikają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Idealne dla ciasteczkowego potwora, jak mój maluch ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. estem pod wrażeniem, jak wiele czekolady udało Ci się zmieścić w jednym przepisie. Połączenie płatków owsianych, kakao i aż 450g deserowej czekolady to gwarancja intensywnego, głębokiego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty przepis na mega czekoladowe ciastka. Idealne na szybki deser do kawy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...