To kolejna wariacja na temat kaszy, dyni, jesieni i warzyw. A dla moich domowych mięsarian dorzucam jeszcze garść pasków chorizo i już można zachwycać się smakiem wybornego pęczotto z dynią, cukinią i chorizo. Zróbcie koniecznie! a szczególnie, że teraz większość przepisów rozpisuję także na wersję na Thermomix - dla wszystkich jego posiadaczy, to spore ułatwienie. Więcej tricków na Thermomix znajdziecie w mojej grupie na Fb oraz e relacjach na Insta i Fb.
Co Wam w duszy gra jesienią? U mnie mocno ostatnio Birds Kat Cunning, która ostatnio w jakimś serialu znalazłam i mocno weszła mi w ucho. Posłuchajcie...
Jesień lubię za dynię, och bardzo lubię za wszystkie dynie świata! Gdy nastaje wrzesień robię furę musu z dyni i nawet trzy razy dziennie robię z nim coś pysznego. W taką przeciętną wrześniową niedzielę były zatem gofry dyniowe, dyniowe pęczotto z chorizo i cukinią, a na wieczór boski likier dyniowy.
Dynia nigdy się nie nudzi!
Dyniowe pęczotto z cukinią, brukułami i chorizo
porcja dla 5 osób
150g dyni hokkaido bez pestek
30g wody
150g różyczek brokułów
50g parmezanu
5g = ok 1/4 pęczka natki (tylko listki)
150g cebuli
2 ząbki czosnku
35g oliwy extra virgin
250g kaszy pęczak
80g białego wytrawnego wina
600g wody
ok. 3/4 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
łyżka listków tymianku
150g cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki na mandolinie
80-100g pikantnego chorizo pokrojonego w paseczki
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i razem z wodą duś pod przykryciem ok 7 minut, potem zblenduj na gładki mus. Możesz też podpiec dynię w piekarniku i wówczas zblendować.
Różyczki podziel na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs i włóż do niewielkiego garnka zalej wrzątkiem i blanszuj ok 3-4 minut, odsącz na sicie. Parmezan zetrzyj na tarce, a natkę drobno posiekaj. Pokrój cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj.
Na patelni na oliwie przesmaż na szklisto cebulę z czosnkiem, dodaj kaszę pęczak i mieszając przesmażaj ok 2-3 minut, wlej wino, zwiększ płomień i odparuj, następnie dodaj mus z dyni, kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie, sól, pieprz i listki tymianku. Gotuj pęczotto często mieszając ok 12-14 minut, aż wchłonie się większość płynu. Dodaj cukinię i chorizo, duś kolejnych 8 minut, aż większość płynu się wchłonie. Dodaj posiekaną natkę, starty parmezan i zblanszowane brokuły, dopraw świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj całość i od razu podawaj posypane uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów.
wersja na Thermomix
w dolnej części przystawki Varoma ułóż różyczki brokułów i odstaw
do naczynia miksującego włóż pokrojony na kawałki parmezan i natkę -> rozdrobnij 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia
do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół i obrane ząbki czosnku + oliwę -> rozdrobnij 3s / obr 5
-> duś bez założonej miarki 3 min / 100stC / obr 1
dodaj pęczak -> duś bez założonej miarki 2 min / 100stC / obr 1 WSTECZNE
dodaj wino -> duś bez założonej miarki 2 min / 100stC / obr 1 WSTECZNE
dodaj mus z pieczonej dyni, koncentrat buliony warzywnego wodę, sól, pieprz, listki tymianku, wymieszaj całość kopystką -> na pokrywie postaw przystawkę Varoma z różyczkami brokułów -> gotuj 12 min / 100stC / obr 1 WSTECZNE
odstaw Varomę, do naczynia miksującego dodaj plasterki cukinii, paseczki chorizo -> gotuj 8 min / 100stC / obr 1 WSTECZNE
Zdejmij przystawę Varoma, przełóż do naczynia ugotowane na parze różyczki brokułów z przystawki Varoma, parmezan z natką -> wymieszaj, odstaw na 3-5 minut
Podawaj z uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów.
Przepis brzmi bosko! Pożyczam i mam nadzieje, że będzie tak samo dobrze smakować, jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńMarta to teraz czekam na recenzję :)
UsuńBardzo dobry przepis dziekuje
OdpowiedzUsuń