Wiosną wyciągam wszystkie zielone liście i buduję nowe pomysły na sałaty. Lubię te, w których łączy się zielone, rześkie, soczyste, ciepłe i chrupiące. Zróbcie dziś ze mną tej wiosny cudną i prostą sałatkę z perłowym kuskus, ciepłym halloumi, truskawkami i czosnkiem niedźwiedzim. To będzie takie soczyste, ciepłe powitanie po przerwie, c'nie?
Od 4 lat patrzę z rozpaczą jak nowotwór zjada moją ukochaną Trójkę. Od kilku miesięcy potężne przerzuty i zżeranie wszystkich ważnych tkanek. W maju 2020 rozpoczęła się operacja na żywym organizmie, amputacja życiowych organów - bez znieczulenia, na żywo, bez zwracania uwagi na krew, drgawki i skowyt rozpaczy. 22 maja, w piątek zamiast 1999 notowania LP3 utulenie i pocieszenie przyniosła Anna Gacek na Spotify z jej listą "piątek", posłuchajcie ze mną...
Dziękuję Wam za komentarze, prywatne maile, puk puk przesyłane tu czy tam, dopytujące czy wszystko u mnie dobrze, czy jestem, czy żyję. Po niemal 11 latach prowadzenia bloga jest mnie tu mniej, rzadziej, choć wiem i widzę po statystykach, że czytacie, zaglądacie, że wciąż bywam w Waszych kuchniach. Dziękuję Wam za to. Od maja 2017 roku intensywniej pracuję z fantastycznym zespołem i rozwijam Thermomix, znacie? Jeśli chcecie się dowiedzieć coś więcej o tej pracy, może o samym urządzeniu, albo macie szczegółowe pytania - piszcie do mnie na messenger, z radością Wam odpowiem, pomogę, zainspiruję.
Jeśli chcecie mnie bardziej, częściej, interaktywniej, oto kilka miejsc w których jestem codziennie lub kilka razy w tygodniu, chodźcie, przedstawcie się, zagadajcie!
- moja grupa ChilliBite i Thermomix na Fb - moje sztuczki tricki dla tych co w Tm lubią lub chcieliby coś spsocić wspólnie (jeśli chcecie dołączyć pliiis odpowiedzcie na 4 pytania na dzień dobry!)
- Instagram, a szczególnie stories - coś tam czasem pokazuję :)
- moja nowa zajawka - połączenie muzyki i krótkiej formy filmowej - TikTok - odezwijcie się w komentarzach! mam tam duuużo zabawy kulinarnej
- no i tu na blogu czytam wszystkie komentarze, choć coś tam się sknociło i nie mam opcji odpowiadania na komentarze
Czy taki powrót, przypomnienie o sobie z prostym przepisem na sałatę Wam wystarczy na tę chwilę? Dajcie znać w komentarzach! dziękuję :)
No i jeszcze piszę kolejną książkę, nie wiem kiedy się ukaże, ale dzieje się, czekacie?
Wiosną nie tęsknię za miastem, z którego uciekliśmy 11 lat temu. Podglądam moje zagony czosnku niedźwiedziego, oregano, ziół. Podziwiam moich sześć mangolii i zachwycam krokusami, tulipanami, tęsknię za bzem, który coś kapryśnie kwitnie i majowymi konwaliami.
Kuchnię przejmuje powoli moja domowa młodzież, ja czasem piekę pizza neapolitana w naszym ogrodowym piecu, zamieszam coś w wolnowarze, ale też dużo pracuję z moim zespołem i klientami. Ot proste, powolne życie ze sporą dawką ogromnie satysfakcjonującej pracy. To tak w ramach update - "co u mnie". No i chodźcie, zajrzyjcie na moją grupę na Fb (pamiętajcie, żeby odpowiedzieć na pytania!), odpiszcie mi na instastories, wrzućcie sub i komentarz na TikTok.
Trzeba było widzieć minę mojej nastoletniej córki, gdy podałam te cudną sałatę! Moja domowa młodzież uwielbia, gdy kombinuję z sałatami. Uczę ich od jakiegoś czasu jak budować smak sałaty. Najpierw mieszam z vinegretem/dressingiem zielone liście i/lub kaszę, potem dodaję to co rześkie, soczyste i mieszam by na końcu dorzucić to co ciepłe, białkowe i chrupiące. A Wy jakie sałaty najbardziej wiosną lubicie?
W wersji wegańskiej - zamień halloumi na wędzone tofu.
Francuski vinegret z tymiankiem
(spora porcja do przechowywania w lodówce)
50g szalotki
30g octu jabłkowego lub winnego
10g jasnego octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
20g musztardy
garść świeżego tymianku
240g oliwy extra virgin
Szalotkę drobniutko posiekaj, przełóż do sporego słoika lub butelki z szeroką szyjką, dodaj pozostałe składniki i silnie wstrząśnij. Przechowuj ok. 3 tygodni w lodówce - dressing zawsze jest gotowy do wymieszania z sałatą, wystarczy wstrząsnąć przed podaniem.
wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki, miksuj 30s/obr 5,5, przelej do butelki.
Sałatka z perłowym kuskus, truskawkami i gorącym halloumi
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
150g kaszy kuskus perłowej
4 łyżki pestek dyni i słonecznika
200g sera halloumi
1 łyżka oliwy
200g szpinaku baby
200g cherry pomidorków
300g świeżych truskawek
garść młodych listków i kwiatów czosnku niedźwiedziego
Ugotuj kaszę kuskus z wodzie z koncentratem bulionu warzywnego al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (litości tylko nie w woreczkach foliowych!). Upraż na suchej patelni pestki, odstaw. Halloumi pokrój w grubą kostkę i przesmaż na złoto na łyżce oliwy.
Wymieszaj w misce odcedzony kuskus z 3-4 łyżkami dressingu. Dodaj szpinak baby i wymieszaj. Dodaj truskawki i cherry pomidorki pokrojone na pół, wymieszaj. Dodaj gorący halloumi, uprażone pestki, a na końcu listki i kwiaty czosnku niedźwiedziego.
wersja na Thermomix
Wlej do naczynia miksującego 800g wody, dodaj koncentrat bulionu. Do koszyczka wsyp perłowy kuskus. Gotuj 20 minut/100°C /obr 4
To co dzieje się w Trójce łamie serce wielu ludziom. Podczas piątkowej audycji, słuchając pożegnania Pani Katarzyny Kłosińskiej, ciężko było mi powstrzymać łzy... Trójka to zjawisko zbyt ważne, żeby można ją było pogrzebać. Mam nadzieję i mocno chcę wierzyć, że jeszcze uda się to wszystko naprawić. Za przepis dziękuję :) I bardzo miło znowu zobaczyć i usłyszeć tu troszkę życia :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Na pewno chętnie skorzystam z przepisu i zrobię taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuń