coś więcej

Lahanorizo - grecka młoda kapusta

W czerwcu króluje młoda kapusta. Robię ją na wiele sposobów - klasycznie "ze słoneczkami" i koperkiem, duszę kapustę z curry w mleku kokosowym, podaję na ostro z chorizo. Tym razem lehanorizo młoda kapusta na nutę grecką z pomidorami i ryżem. To świetne proste danie, idealne w środku lata na lekką wegańską kolację. Oczywiście u mnie w wersji na Thermomix, ale możecie zrobić tez klasycznie w garnku/na patelni.



Gdy słucham tego utworu, wyobrażam sobie bezkresne drogi północnej Ameryki, otwarte szyby w samochodzie i wiatr we włosach, gaszący żar z nieba. Posłuchajcie ze mną "Love & Hate" Michael Kiwanuka...


Młoda kapusta i pomidory to moja wielka miłość, na którychś wakacjach w Grecji, na warsztatach robiłam takie proste danie właśnie z kapustą i pomidorami ścieranymi na tarce" po grecku". Proste, zwyczajne danie, idealne na początek lata.
Nie trzeba całego tego ambarasu z robieniem wielkich zakupów, wystarczy kapusta, dwa duże pomidory i garść ryżu.



Ryż robi się nieco kremowy, a kapusta wciąż ciut chrupie. To danie nie potrzebuje niesamowitej ilości przypraw, ot sól, pieprz, ciut ziół z ogrodu plus mnóstwo natki i cytryna. Możecie sobie spakować porcję tego dania do termosu i zabrać do pracy. Wystarczy wyciągnąć nogi ku słońcu na ławce przed biurem i zajadać ze smakiem. Zabieracie jedzenie do pracy, czy jadacie "w mieście" ?



Danie lekkie, acz sycące, pełne lata, smakuje świetnie nawet w upalny dzień, bo no cytryna i natka to doskonałe dodatki orzeźwiające każdą potrawę. Być może to nie jest jakoś szczególnie ortodoksyjna wersja "po grecku", ale cudna i prosta. Zróbcie koniecznie!

Młoda kapusta z pomidorami i ryżem po grecku - Lehanorizo

1200g młodej kapusty bez głąba i brzydkich liści
30g oliwy extra virgin
200g cebuli
4 ząbki czosnku
150g ryżu arborio
200g wody + 2 łyżeczki domowej kostki warzywnej
   LUB 200g bulionu warzywnego
700g malinowych pomidorów (2 duże) lub 700g pomidorów z puszki
1 łyżeczka soli + świeżo mielony pieprz
garść posiekanego koperku i tymianku
20-30g soku wyciśniętego z cytryny
kilka łyżek posiekanej natki


Kapustę pokrój w dość drobne kawałki. Cebulę posiekaj w średnią kostkę, czosnek w plasterki.
Pomidory przekrój w poprzek na pół i zetrzyj miąższ na grubej tarce, tak, by pozostała tylko skórka.
W dużym garnku lub patelni wok zeszklij cebulę i czosnek na oliwie (ok 4-6 minut). Dodaj posiekaną kapustę, ryż, bulion. Duś pod przykryciem ok 15 minut, mieszając w trakcie.
Dodaj pomidory, koperek, tymianek, sól i pieprz, duś kolejne 10 minut (ryż powinien już być kremowy), mieszając w trakcie. Tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny i posyp natką.

Wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż koperek i tymianek -> posiekaj 4x / obr 6, przełóż na talerzyk
Do naczynia miksującego włóż natkę posiekaj 4s/ obr 6, zgarnij kopystką, posiekaj 4s / obr 6, przełóż na talerzyk.
Pomidory przekrój w poprzek na pół i zetrzyj miąższ do miski na grubej tarce (możesz też je zmiksować w Thermomix - 10x / obr 8)
Kapustę pokrój na ok 200g plastry
Włóż do naczynia miksującego 400g kapusty
-> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając w trakcie kopystką przełóż na Varomę
Dodaj kolejne 400g kapusty -> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając kopystką, przełóż na Varomę
Dodaj ostatnie 400g kapusty -> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając kopystką, przełóż na Varomę
Do naczynia miksującego włóż połówki cebuli i czosnek -> posiekaj 5s / obr 5
Zgarnij składniki ze ścianek naczynia, dodaj oliwę -> duś bez założonej miarki 4 min / 120stC / obr 1
Przełóż do naczynia miksującego 400g kapusty z Varomy, dodaj ryż, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i świeżo mielony pieprz, posiekany koperek i tymianek. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw przystawkę Varoma z 800g posiekanej kapusty.
Duś 15 min / Varoma / obr 1 WSTECZNE
Przełóż kapustę z Varomy do naczynia miksującego, dodaj starte pomidory, wymieszaj kopystką
-> duś 10 minut / 120stC / obr 1 WSTECZNE
Dodaj sok z cytryny, wymieszaj kopystką.
Podawaj posiekane natką.

7 komentarzy:

  1. Właśnie siadłam do stołu, by kolejny raz przejrzeć Twoją książkę. W garze zaś dusi się lahanorizo. Naszła mnie myśl: a czy tę kapustę teź mogę zamknąć w słoiku?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kapustę, ale w tym wydaniu to będzie pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zastanawiam się czy taką kapustę można zapakować do słoika? ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam, ale wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trafilam na tego bloga przypadkiem i wsiaklam na dobre, w kuchni na piecu dusi sie wlasnie ta kapustka z pomidorami i ryzem:) Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)