Jesienią błyszczą się na straganach zachwycające kolory papryki - czerwona do zup, gulaszy i chrupania na surowo, żółta i bladożółta do boskiego leczo zielona do chilli con carne ostre papryczki chilli do czekolady na gorąco i doprawiania wszystkiego na co masz ochotę. Na jesienny niedzielny obiad robię wykwintną wersję paprykarza z pulpecikami drobiowymi na ostro. Wspaniałe danie, którymi zachwyciły się moje dzieci.
No to dziś, w ten wietrzysty "piździernikowy" dzień zagrają ostre papryczki, w nieco łagodniejszej wersji - Red Hot Chilli Peppers w cudnym "IF", posłuchajcie...
Do Europy papryka zawitała wraz z Krzysztofem Kolumbem na statkach z Południowej i Środkowej Ameryki, gdzie uprawiana była od ponad 2500 lat. W naszej części Europy z największego wykorzystania papryki w kuchni słyną Węgry, ale oto ponad 30 lat temu na południowym Mazowszu, w okolicach gminy Przytyk zaczęły powstawać nasze rodzime uprawy papryki. Dziś rejon radomszczyzny jest największym zagłębiem paprykowym w Europie Środkowo-Wschodniej, to stąd pochodzi ponad 90% polskiej produkcji tego warzywa. Już nie tylko jabłkiem i czarną porzeczką Polska stoi, ale i papryką w ogromnej różnorodności kolorów, smaków i zastosowań kulinarnych.
Od kilkunastu lat zrzeszenia producenckie rolników w Polsce kładą nacisk na edukowanie konsumentów na temat polskich roślin, warzyw, czy nabiału. W ten trend wpisuje się także kampania "Wszystkie smaki i kolory papryki”, która promuje paprykę z południowego Mazowsza. Radomskie papryką stoi, dzięki temu, że panuje w tym rejonie wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych, a także pozbawiona zanieczyszczeń glebę. Cieszy mnie ogromnie, że i w Polsce, jak we Francji już ponad 20-30 lat temu zaczynamy być dumni z tego co nasze, lokalne i pochodzące z rodzimych gospodarstw rolnych. Warto wybierać lokalnie, wspierając polskich producentów!
Kiedyś z przyjemnością wybrałabym się do "zagłębia paprykowego", by zobaczyć jak rośnie i jak uprawiana jest papryka. Mam też nadzieję, że dalszym etapem tej kampanii, być może w kolejnych latach, będzie edukowanie konsumentów o odmianach i walorach smakowych różnych gatunków papryki. Znacie jakieś odmiany papryki słodkiej, które potraficie nazwać nie tylko od kolorów? Wszak nie kupujemy już "jabłek" a Lobo, Cortlandy, Ligole, czy Szarą Renetę. Ja nie zamawiam na targu "ziemniaków", tylko szukam Vinety, Jelly, Bellarosy, Omegi albo Catani. Z pomidorów wybieram malinowe, lima, czy bawole serca. Czekam na czasy gdy i paprykę zaczniemy na targu i w sklepie odróżniać nie tylko kolorami i wybierać będziemy odmiany, których nazwy będą znane. Wiedzieliście, że istnieją odmiany papryki takie jak Kasia, Oda, Marta Polka, czy Oleńka?
Papryka to nie tylko smak - od słodkiego po piekielnie ostry, ale też masa dobroci, którą zawiera. Papryka jest niskokaloryczna, bogata w witaminy, przeciwutleniacze, jest świetnym źródłem błonnika. Jedna (sic!!) papryka odmiany słodkiej zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i na dodatek jest jednym z najlepszych jej źródeł. Może dlatego moja córka, która kilka razy w tygodniu zjada całą paprykę, którą sobie kroi w paseczki i zabiera do szkoły w śniadaniówce mało choruje? Ale papryka to także witaminy B6, K1, E oraz A, przeciwutleniacze, a także potas. Kapsaicyna zawarta w ostrych odmianach papryki ma wpływ na regulację metabolizmu, jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym, (łagodzi objawy przeziębienia, rozgrzewa i pomaga walczyć z nieświeżym oddechem), pomaga łagodzić migreny i bóle stawów.
No to dziś, w ten wietrzysty "piździernikowy" dzień zagrają ostre papryczki, w nieco łagodniejszej wersji - Red Hot Chilli Peppers w cudnym "IF", posłuchajcie...
Do Europy papryka zawitała wraz z Krzysztofem Kolumbem na statkach z Południowej i Środkowej Ameryki, gdzie uprawiana była od ponad 2500 lat. W naszej części Europy z największego wykorzystania papryki w kuchni słyną Węgry, ale oto ponad 30 lat temu na południowym Mazowszu, w okolicach gminy Przytyk zaczęły powstawać nasze rodzime uprawy papryki. Dziś rejon radomszczyzny jest największym zagłębiem paprykowym w Europie Środkowo-Wschodniej, to stąd pochodzi ponad 90% polskiej produkcji tego warzywa. Już nie tylko jabłkiem i czarną porzeczką Polska stoi, ale i papryką w ogromnej różnorodności kolorów, smaków i zastosowań kulinarnych.
Od kilkunastu lat zrzeszenia producenckie rolników w Polsce kładą nacisk na edukowanie konsumentów na temat polskich roślin, warzyw, czy nabiału. W ten trend wpisuje się także kampania "Wszystkie smaki i kolory papryki”, która promuje paprykę z południowego Mazowsza. Radomskie papryką stoi, dzięki temu, że panuje w tym rejonie wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych, a także pozbawiona zanieczyszczeń glebę. Cieszy mnie ogromnie, że i w Polsce, jak we Francji już ponad 20-30 lat temu zaczynamy być dumni z tego co nasze, lokalne i pochodzące z rodzimych gospodarstw rolnych. Warto wybierać lokalnie, wspierając polskich producentów!
Kiedyś z przyjemnością wybrałabym się do "zagłębia paprykowego", by zobaczyć jak rośnie i jak uprawiana jest papryka. Mam też nadzieję, że dalszym etapem tej kampanii, być może w kolejnych latach, będzie edukowanie konsumentów o odmianach i walorach smakowych różnych gatunków papryki. Znacie jakieś odmiany papryki słodkiej, które potraficie nazwać nie tylko od kolorów? Wszak nie kupujemy już "jabłek" a Lobo, Cortlandy, Ligole, czy Szarą Renetę. Ja nie zamawiam na targu "ziemniaków", tylko szukam Vinety, Jelly, Bellarosy, Omegi albo Catani. Z pomidorów wybieram malinowe, lima, czy bawole serca. Czekam na czasy gdy i paprykę zaczniemy na targu i w sklepie odróżniać nie tylko kolorami i wybierać będziemy odmiany, których nazwy będą znane. Wiedzieliście, że istnieją odmiany papryki takie jak Kasia, Oda, Marta Polka, czy Oleńka?
różnorodność papryki na łomiankowskim bazarku |
Papryka to nie tylko smak - od słodkiego po piekielnie ostry, ale też masa dobroci, którą zawiera. Papryka jest niskokaloryczna, bogata w witaminy, przeciwutleniacze, jest świetnym źródłem błonnika. Jedna (sic!!) papryka odmiany słodkiej zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i na dodatek jest jednym z najlepszych jej źródeł. Może dlatego moja córka, która kilka razy w tygodniu zjada całą paprykę, którą sobie kroi w paseczki i zabiera do szkoły w śniadaniówce mało choruje? Ale papryka to także witaminy B6, K1, E oraz A, przeciwutleniacze, a także potas. Kapsaicyna zawarta w ostrych odmianach papryki ma wpływ na regulację metabolizmu, jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym, (łagodzi objawy przeziębienia, rozgrzewa i pomaga walczyć z nieświeżym oddechem), pomaga łagodzić migreny i bóle stawów.
Co robicie w Waszej kuchni z papryki? U nas to obok pomidorów jedno z najpopularniejszych warzyw. Czerwone, słodkie soczyste papryki zjada moja córka na surowo. Kroi całą paprykę w paseczki i chrupie przed telewizorem jako przekąskę albo zabiera do szkoły w śniadaniówce (ponoć jest jednym z niewielu dzieci w klasie, które przynosi surowe warzywa do zjedzenia).
W mojej kuchni papryka (klik po wszystkie przepisy z papryką) jest częstym dodatkiem potraw w różnych wersjach - najbardziej lubimy ją pieczoną i obraną ze skórki (z ciecierzycą, z czosnkiem w oliwie, w panzanelli), ale chętnie jadamy w zupach (zupa krem z papryki z mlekiem kokosowym jest genialna!, podobnie jak zupa hiszpańska, z soczewicą, rybna), duszoną w gulaszach warzywnych (arabski, węgierski, alzacki), w gulaszach mięsnych (bográcsgulyás, hiszpański z chorizo, z kurczakiem) czy całkiem na surowo w sałatkach (horiatiki, z makrelą) albo zapiekaną lekko w omletach.
W mojej kuchni papryka (klik po wszystkie przepisy z papryką) jest częstym dodatkiem potraw w różnych wersjach - najbardziej lubimy ją pieczoną i obraną ze skórki (z ciecierzycą, z czosnkiem w oliwie, w panzanelli), ale chętnie jadamy w zupach (zupa krem z papryki z mlekiem kokosowym jest genialna!, podobnie jak zupa hiszpańska, z soczewicą, rybna), duszoną w gulaszach warzywnych (arabski, węgierski, alzacki), w gulaszach mięsnych (bográcsgulyás, hiszpański z chorizo, z kurczakiem) czy całkiem na surowo w sałatkach (horiatiki, z makrelą) albo zapiekaną lekko w omletach.
W tym roku mam już w spiżarni kilka słoików ukochanej ratatouille i leczo, ale od sierpnia do końca października także na co dzień jadamy paprykę w różnych potrawach, niejako urządzając sobie "festiwal papryki". Gdy podałam na niedzielny obiad ten obłędny paprykarz z pulpecikami drobiowymi, domownicy aż westchnęli z zachwytu!
Paprykarz od leczo różni się głównie dodatkiem śmietany. W kuchni węgierskiej występuje w wersji z dodatkiem kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Niby oba dania pochodzą z Węgier, ale są od tak dawne obecne na polskich stołach, że oba zaliczam do kuchni polskiej i mojej “kuchni z serca domu”. To piękne kolorowe danie podałam z kurczakiem, ale w wersji ziołowych pulpecików na ostro. Powiadam Wam mariaż słodkiej papryki z dodatkiem odrobiny kremówki, miętiutkie pulpeciki i garść ryżu (jako wspomnienie słynnego paprykarza szczecińskiego) to wyjątkowe połączenie smaków. Będziecie o tym daniu śnili, promis!
600g filetów z piersi kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryczki chilli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
30g bułki tartej
200g cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kuminu
30g oliwy extra virgin
400g pomidorów z puszki (lub 500g pomidorów sparzonych, bez skórki i gniazd nasiennych)
ok 1,2kg różnokolorowej papryki (1kg po usunięciu gniazd nasiennych)
2 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki słodkiej papryki
ok 1/2-1 łyżeczki ostre papryczki chilli
1 łyżeczka domowej kostki rosołowej drobiowej
350g wody (w wersji na Tm ciepła woda!)
50g ryżu
100g śmietanki kremówki 30%
Natkę posiekaj drobno, pierś kurczaka zmiel. Cebulę pokrój w kostlę, czosnek posiekaj, z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
Wymieszaj 1/2 posiekanej natki ze zmielonym mięsem, dodaj kolejnych 6 przypraw, jajko i bułkę tartą. Wyrób na gładką masę. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki (takie na jeden kęs) i odstaw.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, czosnek i kumin. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę, przyprawy, domową kostkę drobiową, wodę, ryż i śmietankę. Zagotuj całość (ok 15 minut) i wymieszaj. Do gotującego się paprykarza wkładaj ostrożnie pulpeciki, przykryj garnek pokrywką i bez mieszania gotuj paprykarz na maleńkim ogniu kolejnych 10 minut. Podawaj paprykarz posypany pozostałą natką.
wersja na Thermomix
do suchego naczynia miksującego włóż natkę -> posiekaj 3s / obr 6
połowę natki odłóż do innego naczynia, pozostałą zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia
do naczynia miksującego włóż mięso pokrojone na kawałki -> rozdrobnij 10s / obr 6
zgarnij zawartość kopystką na dno naczynia, dodaj kolejnych 6 przypraw, jajko i bułkę
-> wymieszaj 20s / obr 3
formuj z mięsa niewielkie pulpeciki i układaj je na obu poziomach Varomy
Do opróżnionego naczynia miksującego dodaj cebulę przekrojoną na pół, ząbki czosnku, kumin i oliwę -> posiekaj 4s / obr 5
zgarnij składniki na dno naczynia, dodaj pomidory -> rozdrobnij 3s / obr 5
dodaj pokrojoną w paski paprykę, przyprawy, kostkę rosołową, ciepłą wodę, ryż i śmietankę
na pokrywie naczynia miksującego ustaw przystawkę Varoma
-> gotuj 20 min / temp VAROMA / obr 1 WSTECZNE
Podawaj paprykarz z pulpecikami, posypany odłożoną natką.
_________________________________________
wpis wspiera kampanię Zrzeszenia Producentów Papryki RP "Wszystkie Smaki i kolory papryki" realizowanej dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Paprykarz od leczo różni się głównie dodatkiem śmietany. W kuchni węgierskiej występuje w wersji z dodatkiem kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Niby oba dania pochodzą z Węgier, ale są od tak dawne obecne na polskich stołach, że oba zaliczam do kuchni polskiej i mojej “kuchni z serca domu”. To piękne kolorowe danie podałam z kurczakiem, ale w wersji ziołowych pulpecików na ostro. Powiadam Wam mariaż słodkiej papryki z dodatkiem odrobiny kremówki, miętiutkie pulpeciki i garść ryżu (jako wspomnienie słynnego paprykarza szczecińskiego) to wyjątkowe połączenie smaków. Będziecie o tym daniu śnili, promis!
Paprykarz z pulpecikami drobiowymi na ostro
1/2 pęczka natki pietruszki600g filetów z piersi kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryczki chilli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
30g bułki tartej
200g cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kuminu
30g oliwy extra virgin
400g pomidorów z puszki (lub 500g pomidorów sparzonych, bez skórki i gniazd nasiennych)
ok 1,2kg różnokolorowej papryki (1kg po usunięciu gniazd nasiennych)
2 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki słodkiej papryki
ok 1/2-1 łyżeczki ostre papryczki chilli
1 łyżeczka domowej kostki rosołowej drobiowej
350g wody (w wersji na Tm ciepła woda!)
50g ryżu
100g śmietanki kremówki 30%
Natkę posiekaj drobno, pierś kurczaka zmiel. Cebulę pokrój w kostlę, czosnek posiekaj, z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
Wymieszaj 1/2 posiekanej natki ze zmielonym mięsem, dodaj kolejnych 6 przypraw, jajko i bułkę tartą. Wyrób na gładką masę. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki (takie na jeden kęs) i odstaw.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, czosnek i kumin. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę, przyprawy, domową kostkę drobiową, wodę, ryż i śmietankę. Zagotuj całość (ok 15 minut) i wymieszaj. Do gotującego się paprykarza wkładaj ostrożnie pulpeciki, przykryj garnek pokrywką i bez mieszania gotuj paprykarz na maleńkim ogniu kolejnych 10 minut. Podawaj paprykarz posypany pozostałą natką.
wersja na Thermomix
do suchego naczynia miksującego włóż natkę -> posiekaj 3s / obr 6
połowę natki odłóż do innego naczynia, pozostałą zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia
do naczynia miksującego włóż mięso pokrojone na kawałki -> rozdrobnij 10s / obr 6
zgarnij zawartość kopystką na dno naczynia, dodaj kolejnych 6 przypraw, jajko i bułkę
-> wymieszaj 20s / obr 3
formuj z mięsa niewielkie pulpeciki i układaj je na obu poziomach Varomy
Do opróżnionego naczynia miksującego dodaj cebulę przekrojoną na pół, ząbki czosnku, kumin i oliwę -> posiekaj 4s / obr 5
zgarnij składniki na dno naczynia, dodaj pomidory -> rozdrobnij 3s / obr 5
dodaj pokrojoną w paski paprykę, przyprawy, kostkę rosołową, ciepłą wodę, ryż i śmietankę
na pokrywie naczynia miksującego ustaw przystawkę Varoma
-> gotuj 20 min / temp VAROMA / obr 1 WSTECZNE
Podawaj paprykarz z pulpecikami, posypany odłożoną natką.
_________________________________________
wpis wspiera kampanię Zrzeszenia Producentów Papryki RP "Wszystkie Smaki i kolory papryki" realizowanej dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Z czym podać? Ziemniaki pasują czy chleb czy całkiem nic jak jest ryż?
OdpowiedzUsuńto jest samodzielne kompletne danie, nic oprócz łyżki mu nie potrzeba :)
UsuńWspaniała potrawa! Rodzina prosi o powtórkę - zastosuję więcej soli i ryżu (myślę ok. 150 g będzie w sam raz). ChilliBite jesteś wielka!!!
OdpowiedzUsuńChilliBite 🤗
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię przede wszystkim czytać...🤩Twoje opisy potraw w połączeniu z historią i podkreślaniem ich polskości... Wiedza historyczna, muzyczna oraz kulinarna, budzą ogromny SZACUNEK... Poznałam Cię niedawno, ale wracam tu tak często jak to możliwe po kolejne, kulinarne orgazmy ...🙃😁😂🥰🥀🐞 Pozdrawiam serdecznie 😀😘