Lato już za oknem, a ja znów robię risotto, idealne szybkie danie na ciut chłodniejsze dni. Tym razem z tego co mam w spiżarni i zamrażarce, co odzyskane. Tak na jedną porcję, by nim porządnie zgłodnieję obiad sam się zrobił. To kolejna z ulubionych wersji prostego włoskiego dnia, które dołącza do mojej kolekcji risotto i kaszotto. Błyskawiczne risotto ze szpinakiem i krewetkami na cydrze robi się samo. A to samo dobro przecie!
Czasem miewam w życiu takie motywy, tematy, saki i skojarzenia, do których często wracam. Tak jest z krewetkami - krewetki -> shrimps -> Bubba Gump Shrimp Company -> Forrest Gump. Mogę ten film oglądać w nieskończoność! Posłuchajcie dziś ze mną głównego motywu Alana Silvestri z filmu Forrest Gump ...
Od lat przyświeca mi myśl o niewyrzucaniu, niemarnowaniu i odzyskiwaniu jedzenia. Dziś znajdziecie je często pod hasłem "no waste" albo "zero waste". I choć sama często używam amerykanizmów i anglicyzmów, gdy 9 lat temu zaczęłam pisać przepisy z użyciem składników uratowanych przed wyrzuceniem i zmarnowaniem, zamiast terminów anglojęzycznych, znalazłam własne słowo - ODZYSKANE - to słowo zdecydowanie mi bliższe, niosące pozytywną energię. Odzyskuję, zamiast wyrzucać - gdy suszę resztki chleba i bułki, sprzątam spiżarnię na wiosnę, przekopuję się w szufladach zamrażarki przed nowym sezonem owocowym, z pozostałego ryżu robię arancini i gdy zbieram w zamrażarce obierki z warzyw i skorupy krewetek, które potem użyję w bulionie, rosole i do kostki rosołowej. A jak Wy zamiast wyrzucać, odzyskujecie i zagospodarowujecie jedzenie?
Pudełko kostek bulionu rybnego (z rybich głów, kręgosłupów i pancerzy krewetek) oraz paczka surowych krewetek w zamrażarce, to moje "must have". Lubię krewetki duszone w maśle z czosnkiem, chilli i cytryną, lubię w zupach, tartach, sosach do makaronu (TU więcej przepisów z krewetkami i owocami morza). A gdy chce mi się obiadu na szybko, nad którym nie mam czasu długo myśleć, robię błyskawiczne zielone risotto z krewetkami. I jak to ostatnio często mi się zdarza - na cydrze, zamiast białego wina, z ostatnimi kostkami zamrożonego szpinaku, zamiast kupowania szpinaku na targu. Odzyskane smakuje wspaniale!
Pudełko kostek bulionu rybnego (z rybich głów, kręgosłupów i pancerzy krewetek) oraz paczka surowych krewetek w zamrażarce, to moje "must have". Lubię krewetki duszone w maśle z czosnkiem, chilli i cytryną, lubię w zupach, tartach, sosach do makaronu (TU więcej przepisów z krewetkami i owocami morza). A gdy chce mi się obiadu na szybko, nad którym nie mam czasu długo myśleć, robię błyskawiczne zielone risotto z krewetkami. I jak to ostatnio często mi się zdarza - na cydrze, zamiast białego wina, z ostatnimi kostkami zamrożonego szpinaku, zamiast kupowania szpinaku na targu. Odzyskane smakuje wspaniale!
Zielone risotto z krewetkami w cydrze składa się zaledwie z kilku składników. Tym razem nawet nie musiałam wychodzić na targ, czy do sklepu, wszystko mam w zamrażarce i spiżarni. Jak zawsze podstawą risotto jest dobry ryż arborio i domowy bulion warzywny (lub bulion rybny). A to tego krewetki i ostatnie kostki zamrożonych szpinakowych liści, które znalazłam na dnie szuflady przy sprzątaniu zamrażarki.
Jędrny ryż, delikatne krewetki, nuta cydry i tymianku plus 20 minut i szklaneczka dobrego cydru to moja recepta na zachmurzony letni dzień.
------
Jędrny ryż, delikatne krewetki, nuta cydry i tymianku plus 20 minut i szklaneczka dobrego cydru to moja recepta na zachmurzony letni dzień.
Risotto ze szpinakiem i krewetkami na cydrze
100g oryginalnego parmezanu
50g zamrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży młody szpinak)
150g szalotek
50g masła
380 ryżu arborio (specjalny ryż do risotto)
150g najlepszego wytrawnego cydru
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
50g masła
świeży tymianek
świeży tymianek
Parmezan zetrzyj na tarce i odłóż. Posiekaj drobniutko szpinak. Krewetki obierz, pozostawiając tylko ogonek, usuń przewody pokarmowe (pancerze krewetek przełóż do woreczka strunowego i zamroź, przydadzą się na bulion rybny).
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i jeszcze chwilę przesmażaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj posiekany szpinak, cydr, zwiększ płomień i duś, aż cydr odparuje. Wlewaj bulion partiami (kolejną dodawaj, gdy poprzednia porcja się wchłonie), dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj obrane krewetki i gotuj ok 2-3 minut, następnie dodaj starty parmezan, szpinak i masło. Gotuj mieszając ostatnie 2 minuty i gdy tylko krewetki staną się różowe, od razu podawaj posypane listkami tymianku. Najlepiej ze szklanką dobrego cydru!
wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż parmezan i zamrożone kostki szpinaku w liściach, posiekaj -> 5-6s / obr 5, przełóż do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włóż szalotkę, posiekaj -> 5s / obr 4,5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodaj masło, duś -> 4min / 120°C / obr 2
Dodaj ryż, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 1
Dodaj cydr, duś bez założonej miarki -> 2 min /100°C / WSTECZNE obr 1
Dodaj bulion, bulion, sól, pieprz, postaw koszyczek na pokrywie naczynia miksującego, gotuj 11 min /100°C / WSTECZNE obr 1
Do naczynia miksującego dodaj krewetki, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 0,5
Dodaj masło, parmezan ze szpinakiem, mieszaj przy pomocy kopystyki przez otwór w pokrywie -> 1 min / WSTECZNE obr 1
Dodaj masło, parmezan ze szpinakiem, mieszaj przy pomocy kopystyki przez otwór w pokrywie -> 1 min / WSTECZNE obr 1
Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu posypane listkami tymianku.
------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)