Robicie przetwory na zimę? Moja książka "W słoiku" ma już rok. W kwietniu 2017 zaprosiłam Was do wspólnej podróży z przetworami. Dziś już kolejny nakład w księgarniach, a ja tu, na blogu uzupełniam pomysły na przetwory. A truskawki w słoiku na zimę robicie? Że za dużo cukru powiadacie? No to zróbcie truskawki janginizowane, już prościej nie można!
Ukulele i Nick Mulvey to nuty majowe w tym roku. Posłuchajcie "Mountain to Move"...
Jeśli przygotowując przetwory chcesz całkowicie wyeliminować dodawanie do nich cukru, wybierz metodę janginizacji. Wystarczy włożyć umyte owoce do słoika, dodać szczyptę soli, zakręcić i pasteryzować na mokro ok kwadransa. Przetwory owocowe i warzywne konserwowane tą metodą mają kilkumiesięczną trwałość.
Janginizacja to wywodzący się z kuchni makrobiotycznej proces duszenia owoców i warzyw we własnym soku z odrobiną soli, która podkreśla smak naturalnego cukru, a jednocześnie pozwala na zachowanie koloru produktów. Najlepiej poddają się janginizacji (i smakują) owoce, które mają sporo własnego cukru jak brzoskwinie, morele, czy truskawki. Sezon 2018 otwieram janginizowanymi truskawkami. Wystarczą świeże, soczyste truskawki, sól i słoiki. To co zrobicie kilka słoików w tym sezonie truskawkowym? To super proste!
Janginizacja to wywodzący się z kuchni makrobiotycznej proces duszenia owoców i warzyw we własnym soku z odrobiną soli, która podkreśla smak naturalnego cukru, a jednocześnie pozwala na zachowanie koloru produktów. Najlepiej poddają się janginizacji (i smakują) owoce, które mają sporo własnego cukru jak brzoskwinie, morele, czy truskawki. Sezon 2018 otwieram janginizowanymi truskawkami. Wystarczą świeże, soczyste truskawki, sól i słoiki. To co zrobicie kilka słoików w tym sezonie truskawkowym? To super proste!
Smak janginizowanych truskawek nie ginie w dodanym cukrze. Są lekko słodkie, wbrew pozorom sól tylko podkreśla ich naturalną słodycz. Można je podawać do lodów, wyjadać prosto ze słoiczka albo dodać do jogurtu naturalnego i w bury październikowy poranek zjeść maj na śniadanie.
Janginizowane truskawki
łubianka truskawek
sól morsa
kilka słoików
Umyj i wyszypułkuj truskawki. Do słoika włóż czyste owoce, wsyp szczyptę soli, zakręć nakrętki i wstaw do szerokiego garnka, który wyłożysz ścierką lub gazą. Pasteryzuj na mokro 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików). Czas liczymy od zagotowania wody w garnku. A potem odstaw do wystudzenia i schowaj do spiżarni.
zrobię:) aż mi się listopad zamarzył:)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńczy można w ten sposób zrobić dżem? tzn. rozgnieść truskawki i dalej jak w przepisie czy raczej to pomysł na całe owoce ?
OdpowiedzUsuńdżem co jednak cukier. Pozostałabym przy klasycznej wersji. W ten sposób raczej wyjdzie papka truskawkowa, ale kuchnia to eksperymenty! :) zachęcam do samodzielnego spróbowania.
UsuńRobię tak od lat dżem
UsuńCzy można tak przygotowane owoce zapasteryzować w piekarniku?
OdpowiedzUsuń