Nie znudziły się Wam czasem banalne kolacje - kanapki z żółtym serem, czy wędliną i rzodkiewką? Ponoć to to najpopularniejszy wybór na kolację, a nierzadko i śniadanie. Lubię uciekać od pieczywa na kolację. Wrzucam do miski trochę zielonych liści, warzyw, owoców, dobry dressing i gotowe. Ale gdy chce się zjeść coś bardziej treściwego, sięgam po strączki, które są fantastycznym źródłem zdrowego białka. Zróbcie sobie na kolację błyskawiczną sałatkę z ciecierzycy z pesto pomidorowym (a w sezonie także z truskawkami!).
Z miską sałatki zapadam się na kanapie. Już wieczór, włączam Gregory'ego Portera (och nie mogę sobie darować, że przegapiłam jego koncert!) i otulam dźwiękami "Take Me T The Alley".....
Kiedyś byłam bardzo na bakier ze strączkami. Nie mieliśmy w domu tradycji jadania strączków, może za wyjątkiem nieśmiertelnej fasolki po bretońsku, której potem przez całe lata nie jadałam. I jeszcze fasolki szparagowej a'la polonaise, czyli z masłem i bułką (pycha!). Aż minęło 20 lat, po moim dzieciństwie i nastolęctwie pozostało wspomnienie, a ja pokochałam strączki. Uwielbiam fasolę po wrzawsku (to taka lepsza wersja tej po bretońsku), sałatki strączkowe - z tuńczykiem i karczochem, śliczną fasolę z pomarańczą, na ciepło - ciecierzycę z pomarańczą i awokado, ciecierzycę z makrelą i awokado, a także inne dania ze strączkami, jak ukochana fasolka po syryjsku, czy młody bób z trukawkami. Strączki są takie inspirujące! Moja kolekcja strączkowych przepisów wciąż się powiększa.
Nie zawsze mam czas i siłę, by mooooczyyyyć fasolę, czy ciecierzycę i z chęcią sięgam po gotowy produkt w słoiku lub puszce, których zawsze mam w spiżarni zapas. To dla mnie ważne, by mieszkając na wsi, 8 km od najbliższego sklepu móc bez wychodzenia z domu zrobić kompletny posiłek - śniadanie, obiad, czy kolację. Stąd duża spiżarnia, mnóstwo przetworów w słoikach, trochę konserw i ogórek ziołowy - w ogrodzie lub na parapecie kuchennym i wypełniona zamrażarka.
Sałatkę z ciecierzycy z czerwonym pesto pomidorowym poczęstowała mnie Ania, koleżanka z pracy, zjadłam sama prawie całą miskę! A potem sama ją zaczęłam robić i wymyślać kolejne wariacje. Ciecierzyca + pesto + zioła i... truskawki! Tak, to bardzo soczysta i rześka jej wersja.
To idealna sałatka do zabrania w lunchboxie do pracy lub szkoły i na piknik. Jeśli będzie miała dłużej podróżować, lepiej truskawki dodać w ostatniej chwili.
Sałatka z ciecierzycy z czerwonym pesto jest bardzo sycąca, mocno czosnkowa, soczysta i autentycznie uzależnia. Można ją robić z samej ciecierzycy lub z dodatkiem fasoli - czerwonej lub jasnej. Możesz migdały zamienić na orzechy laskowe albo nerkowce. Cudownie smakuje wymieszana tuż przed podaniem ze świeżymi truskawkami.
Sałatka z ciecierzycy z czerwonym pesto
60g migdałów
2 ząbki czosnku
10g (spora garść) listów bazylii
80g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
30g oliwy z suszonych pomidorów
15g soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
ok 500g (2 puszki) ciecierzycy (lub mieszanki ciecierzycy z fasolą)
opcjonalnie 300g świeżych truskawek
Migdały, czosnek, bazylię i suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj oliwę ze słoiczka z suszonymi pomidorami, sok z cytryny, dopraw całość świeżo mielonym pieprzem o szczyptą soli. Wymieszaj z ciecierzycą, na końcu wmieszaj pokrojone w ćwiartki truskawki. Podawaj od razu udekorowaną listkami bazylii.
wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż migdały, obrane ząbki czosnku i listki bazylii posiekaj -> 3sec / obr 5
Zgarnij składniki kopystką na dno naczynia
Dodaj suszone pomidory, oliwę, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól, posiekaj -> 3sec / obr 5
Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, wymieszaj -> 15sec / obr WSTECZNE 1
Przełóż do naczynia, w którym sałatka będzie podawana, dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki listki bazylii, delikatnie wymieszaj.
pycha jutro biegnę po ciecierzycę do tej pory wykorzystywałam ją jako pasty i dodatek do zup , ale nigdy nie próbowałam jako sałatkę...
OdpowiedzUsuń