Spieprzyłam ją. Znów. Moją ukochaną babkę ziemniaczaną jak zawsze robię na ostro, z dużą ilością pieprzu, wypełnioną ziemniakami zmielonymi nie na gładko, tak na ząb, na idealnie. Na przednówku babkę ziemniaczaną podaję jak Królową Bab - zamiast w prostokątnej blasze, piekę Babkę w wytwornej foremce (od której ścianek niezbyt łatwo odchodzi). Dodaję sporo boczku, czasem wiejskiej kiełbasy. Moja Babka pacnie majerankiem, czosnkiem i kusi lubczykiem. Baba, Ziemniaczana Baba na przednówku, zwykła, prosta ukochana. To najlepsza Kuchnia z Serca Domu. Upieczcie ją koniecznie w bury marcowy przedwieczór, gdy już dzień zgaśnie i chcecie się otulić smakiem i zapachem babcinej kuchni.
Deszcz, dziś spadł mocny, nieustający marcowy deszcz. Jeszcze chwila i odejdą w zapomnienie mrozy. Może nawet zapomnę o dwóch epizodach grypowych. Czekam na wiosnę i na wiosenne deszcze i na ciepły deszcze w środku lata. Tymczasem otulam się głosem Korteza. Posłuchajcie ze mną "Wyjdź ze mną na deszcz"...
W garażu trzy skrzynki z ziemniakami już niemal puste. Niektóre jeszcze wypuszczają różowe odnóża pchając się do ziemi. Koniec lutego i początek marca to początek sezonu ziemniaczanego. To czas, gdy rolnicy podejmują decyzje zakupowe jakie ziemniaki w tym roku posadzą, co zbiorą w czerwcu, lipcu i sierpniu, jaką odmianą zakończą wykopki we wrześniu. To od ich decyzji zależeć będzie, czy na naszych stołach jesienią będzie różnorodność ziemniaczana, czy prosta irga łamana przez zwykłego irysa. A Wy, pytacie na targu i w sklepie o różne odmiany, albo chociaż typy kulinarne? Rokrocznie coraz częściej słyszę i widzę jak wiele w temacie dostępności ziemniaków w sprzedaży się zmienia. Typ kulinarny A do zupy i sałatki już nie jest tylko marzeniem. Ukochana babka ziemniaczana z ziemniaków typu C (mączystych) smakuje przecież najlepiej.
Anushkę (typ A) podaję w sałatce ziemniaczanej, kapuśniaku i zupie ogórkowej. Ricardę (typ B) serwuję do pieczonych mięs i gulaszy. Augusta i Omega to moje ulubione odmiany w typie kulinarnym C. Idealne na placki, puree i frytki, do pieczenia w całości, a także do ziemniaczanej kiszki i podlaskiej babki ziemniaczanej. Kiedyś chciałabym mieć własny zagonek albo chociaż doniczkową uprawę ziemniaków, ale qrcze, jak to babcia mawiała - taka ze mnie ogrodniczka jak z koziej de** trąba. Pozostaje mi polowanie na dobre odmiany ziemniaków w sklepie i radość, że wiem co z nich przyrządzić.
Babka ziemniaczana (w moim domu rodzinnym nie wiedzieć czemu nazywana też "dziadem") to prosta, zwyczajna pełna sentymentów kuchnia mojego dzieciństwa. Każdy wyjazd na Podlasie, na Białostocczyznę to poszukiwanie idealnie chrupiącej kiszki i doskonale zrumienionej babki. Lubię moją babkę domową - mocno czosnkową, z kropkami marchewki w środku, aromatyczną od boczku i majeranku, doprawioną odrobiną lubczyku. Ale och, jak bardzo nie chciało mi się nigdy trzeć ziemniaków! Czy nawet miksować w malakserze (i potem myć gromady plastikowych części i tarcz obrotowych). Ja babkę robię najprościej, choć mało ortodoksyjnie - w Thermomixie.
Ta zwyczajna ziemniaczana babka będzie pieczona w prostokątnej płaskiej blaszce, raczej dużej niż mniejsze, bo przecież każdy z nas najbardziej kocha przyrumienione kawałeczki. Babka Ziemniaczana, która ma królować na przednówkowym stole pieczona jest już e pięknej karbowanej foremce babkowej, choć wcale nie jest chętna by z niej wychodzić.
Przygotowuję ją w kwadrans, piekę godzinę, po 10 minutach odpoczynku gorąca ląduje na stole i tylko czeka - na Podlasiu podają ją z sosem z leśnych grzybów. Moja babka najczęściej czeka na posiekaną natkę, na kleks kwaśnej śmietany, na łyżkę śmietanowo-chrzanowego sosu albo puszysty mus jabłkowy.
Babka ziemniaczana
1 łyżka natki
3 ząbki czosnku
100g marchewki
1kg mączystych ziemniaków, typ kulinarny C
100g cebuli
1 łyżka oleju lub smalcu
200g boczku wędzonego
100g dobrej wiejskiej kiełbasy wędzonej
2 jajka
100g kaszy manny
10g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku (posiekanego świeżego lub suszonego)
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
do podania: łyżeczka natki do podania, kwaśna śmietana, sos śmietanowo-chrzanowy (łyżka kwaśnej śmietany + łyżeczka chrzanu), duszone na mus jabłka lub sos z grzybów leśnych
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blaszkę wysmaruj olejem lub masłem i wysyp bułka tartą. Jeśli pieczesz w ozdobnej formie na babki (takiej jak na zdjęciu), możesz na dnie ułożyć kilk aplastrów wędzonego boczku, które podczas pieczenia pięknie się zrumienią.
Posiekaj natkę i odłóż na bok. Posiekaj 3 ząbki czosnku i odłóż. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na grubej tarce i przełóż na sito, by odciekły nad miską.
Posiekaj cebulę w kostkę, kiełbasę i boczek pokrój dość drobną w kostkę lub paseczki.
Na rozgrzanym oleju lub smalcu zeszklij cebulę, boczek i kiełbasę (podsmażaj ok 8 minut).
Odciśnij starte z marchewką ziemniaki na sicie. Odlej płyn, który wycieknie, ale zachowaj skrobię, która zbierze się na dnie miski. Przełóż starte warzywa do miski z resztką skrobi, dodaj przesmażony z cebulą i kiełbasą boczek, posiekaną natkę, czosnek, jajka, kaszę, mąkę majeranek i lubczyk. Dopraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę ziemniaczaną do przygotowanej blaszki i wyrównaj. Piecz 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na 5 minut i wyjmuj z formy (lub krój w płaskiej blaszce). Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną, sosem śmietanowo-chrzanowym lub uduszonymi na mus jabłkami. Albo jak na Podlasiu - z sosem z leśnych grzybów. Babka ziemniaczana wybornie smaku też odsmażana na rumiano w plastrach na patelni. Och bajka po prostu!
Wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż natkę i ząbki czosnku -> posiekaj 5sec, obr 5, przełóż do innego naczynia
Do naczynia miksującego dodaj pokrojoną na większe kawałki marchewkę i pokrojone na większe kawałki 500g ziemniaków -> posiekaj 5 sec, obr 5, przełóż na sito ustawione nad miską (lub na dolną część Varomy)
Do naczynia miksującego przełóż pozostałe 500g ziemniaków pokrojonych na większe kawałki -> posiekaj 5 sec, obr 5, przełóż na sito i odciśnij całość.
Do naczynia miksującego dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę -> posiekaj 3sec, obr 5
Dodaj olej lub smalec, pokrojone w kostkę boczek i cebulę -> podsmażaj bez założonej miarki 8 min, tem 120stC, obr 1
Dodaj do naczynia miksującego odciśnięte warzywa, skrobię z dna miski (po odlaniu płynu), jajka, kaszę, mąkę, lubczyk, majeranek, pieprz i sól -> wymieszaj przy pomocy kopystki 20s, obr 3
Przełóż mase ziemniaczaną do formy, piecz 60 minut. Podawaj opisano wyżej.
Posiekaj natkę i odłóż na bok. Posiekaj 3 ząbki czosnku i odłóż. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na grubej tarce i przełóż na sito, by odciekły nad miską.
Posiekaj cebulę w kostkę, kiełbasę i boczek pokrój dość drobną w kostkę lub paseczki.
Na rozgrzanym oleju lub smalcu zeszklij cebulę, boczek i kiełbasę (podsmażaj ok 8 minut).
Odciśnij starte z marchewką ziemniaki na sicie. Odlej płyn, który wycieknie, ale zachowaj skrobię, która zbierze się na dnie miski. Przełóż starte warzywa do miski z resztką skrobi, dodaj przesmażony z cebulą i kiełbasą boczek, posiekaną natkę, czosnek, jajka, kaszę, mąkę majeranek i lubczyk. Dopraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę ziemniaczaną do przygotowanej blaszki i wyrównaj. Piecz 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na 5 minut i wyjmuj z formy (lub krój w płaskiej blaszce). Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną, sosem śmietanowo-chrzanowym lub uduszonymi na mus jabłkami. Albo jak na Podlasiu - z sosem z leśnych grzybów. Babka ziemniaczana wybornie smaku też odsmażana na rumiano w plastrach na patelni. Och bajka po prostu!
Wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż natkę i ząbki czosnku -> posiekaj 5sec, obr 5, przełóż do innego naczynia
Do naczynia miksującego dodaj pokrojoną na większe kawałki marchewkę i pokrojone na większe kawałki 500g ziemniaków -> posiekaj 5 sec, obr 5, przełóż na sito ustawione nad miską (lub na dolną część Varomy)
Do naczynia miksującego przełóż pozostałe 500g ziemniaków pokrojonych na większe kawałki -> posiekaj 5 sec, obr 5, przełóż na sito i odciśnij całość.
Do naczynia miksującego dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę -> posiekaj 3sec, obr 5
Dodaj olej lub smalec, pokrojone w kostkę boczek i cebulę -> podsmażaj bez założonej miarki 8 min, tem 120stC, obr 1
Dodaj do naczynia miksującego odciśnięte warzywa, skrobię z dna miski (po odlaniu płynu), jajka, kaszę, mąkę, lubczyk, majeranek, pieprz i sól -> wymieszaj przy pomocy kopystki 20s, obr 3
Przełóż mase ziemniaczaną do formy, piecz 60 minut. Podawaj opisano wyżej.
Ooooch...
OdpowiedzUsuńCzy dobrze rozumiem,że ziemniaki i marchew trę na grubych oczkach tarki? Też nie lubię trzeć.A moja maszyna do tarcia warzyw poradzi sobie bez problemu zetrzeć na grubo.Tylko właśnie nie wiem,czy w Twojej nomenklaturze przy Twoim urzadzeniu to znaczy to samo..Nie na miazgę? 😜
OdpowiedzUsuńtak, nie ma miazgę, tak średnio grubo będzie idealnie :)
UsuńCzy można ja zamrozić? I jak później odgrzewac? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCo do mrożenia, nie mam doświadczenia. Babka spokojnie 2-3 dni może stać w lodówce. Jeśli jednak nie zjemy jej w całości, odgrzewamy odsmażając plastry na patelni lub podpiekając w porcjach w piekarniku.
UsuńDzięki, miłej niedzieli!
UsuńMrozi się fajnie (jak i rozmraża - w całości). Tylko że po pokrojeniu na plastry wstawiłam ją do piekarnika i wyschła. Pewnie lepiej odsmażyć albo odgrzać w mikrofali.
UsuńOoo. Ja i moja 9-cio miesięczna wydra w brzuchu zapragnęłyśmy jej tak bardzo! Lecę na bazarek po ziemniaki i biorę się do roboty ��
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam baby ziemniaczanej bo bałam się, ze zepsuję to cudowne wspomnienie smaku babki pieczonej przez babcię. Jednak z tym przepisem spróbuję na pewno! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu szukając informacji o kandyzowanej skórce pomarańczy, ale zostanę dłużej bo widzę mnóstwo pysznych przepisów :)