Zupa dyniowa z kimchi

Mam już pięknie pachnącą, ukiszoną, tydzień fermentowaną kimchi. Nie wiem jak długo wytrzymają te dwa słoje w lodówce. Na szczęście jest to kiszonka, którą łatwo i szybko można znów nastawić. Kimchi jadamy do mięs, szarpanej wołowiny, pastrami w chlebie, w liściach kimchi zawijam gołąbki, robię z nią ostre placuszki z krewetkami, dodaję do zupy z batatów. Kimchi szczególnie kocham w listopadzie - rozgrzewa, dodaje burożywotowi pikanterii, koloru i smaku. Jest jak tęcza smaku pośrodku szaroburego dnia. Ta obłędna zupa dyniowa z kimchi to najprostsze co można zrobić, by zjeść nieco energii i koloru, a gotowa jest w mniej niż 30 minut. Zróbcie ją koniecznie!



Ostatnio kilkukrotnie zdarzyło mi się spotkać kogoś (w prawdziwym, realnym świecie - na przypadkowym spotkaniu, warsztatach, czy imprezie) kto zna mojego bloga. Usłyszeć od obcej osoby "oo, czytam znam!" jest miłe, choć zawsze w tyle głowy pojawia myśl "eee, może mnie z kimś myli jednak, tyle blogów w sieci przecie...", ale gdy chwilę potem pada "i słucham, tak pięknie zawsze grasz na blogu, tak, tylko u Ciebie tyle fajnej muzyki znajduję" to na moje blogerskie serce pada promień słońca. To jednak warto, ktoś tu zagląda, czyta, ale i słucha. A dziś tak dobrze, oj jak dziś dobrze brzmi "Rainbow Connection", przepiękny eteryczny utwór Sleeping At Last, włączcie "play" nim zaczniecie czytać dalej...




Nie jestem "fermentującą wariatką", ani ekspertką od kiszonek, raczej stąpam powoli w świecie fermentacji, małymi, kroczkami. I choć lubię eksperymentować, nie kiszę przez cały rok, oddaję się rytuałom fermentowania głównie jesienią i zimą, gdy dodatkowy zastrzyk witaminy C tak bardzo się przydaje, a robienie przetworów czasem bardziej cieszy niż latem. Ale jeśli chcecie posiąść prawdziwą wiedzę na temat fermentacji roślin, a przy okazji dostawać codzienną dawkę motywacji do własnych kiszonkowych eksperymentów, zaglądajcie koniecznie na grupę Fermentujemy Rośliny. Tylu tam fajnych zakiszonych wariatów, że kiszenie nigdy się Wam nie znudzi!



Też tak macie z przepisami, smakami i potrawami, że kojarzycie wiele z nich z jedną konkretną osobą? Kimchi w mojej kuchni to zawsze myśl o Luizie Trisno i pierwszym kimchi, którego spróbowałam. Jadłam od tej pory już różne kimchi, bywają lepsze i gorsze, ja lubię to najprostsze, wegańskie, które w kilka chwili i z niewielką ilością składników nastawiam we własnej kuchni.

przepiękne zdjęcie tęczy na Podlasiu by Marek Waskiel


Zupa dyniowa z kimchi jest bardzo prosta do przygotowania, wymyśliłam ją w pewien bury, szary dzień końca października, który łapał za gardło jak najobrzydliwszy listopad. Tego dnia najpierw zobaczyłam u Marka Waskiela tę zjawiskową tęczę złapaną gdzieś na skraju Podlasia i Białorisu, a potem musiałam, po prostu musiałam bardziej namacalnie zjeść trochę koloru, słodyczy, ostrości i tęczy smaku.





Zupa dyniowa z kimchi przeczy wszelkim mitom, że dynia to tylko na słodko i mdło. Tu jest nuta słodyczy i cudowna ostrość na podniebieniu. Kremowa gładkość i chrupiące pestki pachnące przyprawami korzennymi, a do tego kropla oleju dyniowego, który uwielbiam. To klasyczna "zupa na gwoździu", czyli wegańska lub wegetariańska, w zależności jakiego bulionu, czy domowej kostki rosołowej użyjecie.  Cudowne połączenie dyni, ziemniaków i kimchi jest tak proste, że pokochacie ten banał. 

Zupa dyniowa z kimchi

50g pestek dyni
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1 łyżeczka przyprawy dyniowej
200g cebuli
30g oliwy extra virgin
650g dyni hokkaido
250g mączystych ziemniaków typ kulinarny C
ok 1 łyżeczki soli
1 łyżeczka kostki rosołowej warzywnej i 600g wody 
     lub 600g bulionu warzywnego
ok 150g kimchi

olej dyniowy do podania

wersja klasyczna
Upraż pestki dyni na patelni z łyżeczką oliwy aż zaczną strzelać, dodaj przyprawę dyniową, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Cebulę posiekaj i w szerokim garnku zeszklij na maśle ok 3-4 minut. Dodaj posiekaną dynię i pokrojone drobno ziemniaki, przesmaż ok 6-7 minut. Dodaj sól, kostkę warzywną i wodę (lub bulion warzywny), gotuj ok 15 minut, potem dodaj kimchi i gotuj kolejnych 10 minut. Przelej do blendera lub zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni, skropioną olejem dyniowym.

wersja na Thermomix
Upraż pestki dyni na patelni z łyżeczką oliwy aż zaczną strzelać, dodaj przyprawę dyniową, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do naczynia miksującego wrzuć przekrojoną na pół cebulę, dodaj oliwę 
-> zmiksuj 3s/obr 5 potem -> gotuj 3min/ Varoma/obr 2
dodaj dynię pokrojoną na kawałki -> posiekaj 6s/obr 5
dodaj ziemniaki przekrojone na pół -> posiekaj 4s obr 5 potem -> gotuj 5min/Varoma/obr 1
dodaj sól, kostkę warzywną i wodę -> gotuj 10min/Varoma/obr 2
dodaj kimchi -> gotuj 6min/100°C/obr 2 potem -> zmiksuj 40s/obr 5-9 stopniowo zwiększając
Zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni, skropioną olejem dyniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...