Listopadową jesienią, gdy cały świat wydaje się bardziej czarny, otulam się ciepłym pledem, zaparzam kubek herbaty z korzennymi przyprawami i szukam energii, dobrej energii, która da mi napęd. Od listopada do lutego słońca niemal jak na lekarstwo, za to w powietrzu masa smogu. Przymierzając się do tej notki, zrobiłam czarne jak węgiel bułki z konfitowaną gęsiną i kimchi. To w ramach sezonu gęsinowego i poszukiwań dobrej energii. Powiadają "schyłek węgla", a może jego renesans?
Wczoraj w Jazz Cafe w Łomiankach (naszym niemalże "osiedlowym klubie jazzowym") byłam na pełnym energii, bardzo kameralnym koncercie Urszuli Dudziak. Dziewczyny, która od dekad jest petardą energii! I powiedziała wczoraj coś ważnego, co trafiło we mnie mocno "Najważniejsza jest energia! Bo ja jestem albo w ekstazie, albo w dobrostanie albo w nastroju refleksyjnym. Nic innego nie ma sensu." Ooooo jak bardzo się z Nią zgadzam!
To zanim pójdziecie dalej, posłuchajcie jej niesamowitej energii - Urszula Dudziak i "Papaya"...
Urszula Dudziak pochodzi ze Śląska, urodziła się we wsi Straconka, której już dziś nie ma na mapach - stała się dzielnicą Bielska-Białej, dziś jednego z bardziej zanieczyszczonych miast na Śląsku.
Ja zaś choć czerpię garściami energię od Uli Dudziak, sama jestem w nieco refleksyjnym nastroju. Bo przecież już za chwilę jesienne i zimowe spacery znów będą odbywać się pod chmurą szarego smogu (i to nie tylko w Krakowie, czy na Śląsku!), a okupione będą zdrowiem i słabym samopoczuciem. Jak wiecie od kilku miesięcy aktywnie wspieram kampanię WWF Polska 'Energia odNowa' - pisałam o filmie "Punkt krytyczny. Energia OdNowa". Namawiam do oglądania w sieci krótkich odcinków poruszających każdy z tematów osobno. No właśnie skąd ten smog? No z energii przecie! Z energii, która w XX wieku zmieniła nasz świat. Od kiedy człowiek zaczął napędzać przemysł i swoje życie energią pozyskiwaną z paliw kopalnych, nasza cywilizacja gwałtownie się odmieniła.
KONIECZNIE obejrzyjcie krótki film "Punkt krytyczny. Schyłek węgla"
Nie mam już 20 lat, a nieco więcej, z czasem każdy z nas dojrzewa do zmian, także ja - do jedzenia prawdziwego jedzenia, do myślenia o swoim dobrostanie, zdrowiu, samopoczuciu, o przyszłości własnej i swoich dzieci. Może wreszcie dorośliśmy na tyle, by pomyśleć o tym jak zaradzić zmianom klimatycznym i potwornemu zanieczyszczeniu środowiska, do którego się przyczyniamy?
zachwycająca biżuteria i brelok do kluczy z polskiego węgla kamiennego fot. i wykonanie I COAL YOU |
Węgiel i gaz jako źródła energii nie są przyszłością, dziś możemy (i potrafimy!) pozyskiwać energię z odnawialnych źródeł energii - ze słońca, wiatru i wody. I choć kocham węgiel w kuchni - to nim właśnie zabarwiam czarne bułki albo robię "mroczną chałkę", fascynują mnie bryłki węgla - uwielbiam nosić na szyi mój wisior z węgla od I COAL YOU, węglową bransoletką obdarowałam córkę, na Mikołajki kupię sobie brelok do kluczy, to jednak tam gdzie mogę, sama przyczyniam się do zmian.
Czarne bułki z gęsiną to był pomysł na niecodzienne podanie gęsiny na początek gęsinowego sezonu 2017. Miękkie i delikatne bułki w stylu wietnamskim gotowane na parze, konfitowane uda gęsie i własnej produkcji kimchi. Jeśli tylko masz dobrze zorganizowaną spiżarnię, zrobisz je błyskawicznie. Bo zawsze warto mieć w spiżarni słój konfitowanych ud gęsich, słoik kimchi, a w apteczce opakowanie węgla aktywowanego z apteki.
Czarne bułki na parze z gęsiną i kimchi
2-3 konfitowane uda gęsie (robię je w wolnowarze)
liście młodego szpinaku
4g węgla aktywowanego (kupisz w aptece)
70g mąki pszennej razowej lub ziaren orkiszu
250g wody
25g oleju rzepakowego (
1 i 1⁄2 łyżeczki drożdży instant
20g cukru
350g mąki pszennej
1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
1⁄4 łyżeczki soli
olej do smarowania
woda do gotowania na parze
Węgiel rozkrusz w woreczku wałkiem do ciasta i wymieszaj z mąką razową lub zmielonym ziarnem orkiszu. Rozmieszaj w misce ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstaw na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę pszenną, mąkę z węglem, olej, proszek, i sól. Wyrób ręcznie (użyj rękawiczek!) lub w mikserze z hakiem gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywcza lub ściereczką i do wyrośnięcia na 60 minut (można wstawić do rozgrzanego do 30stC piekarnika).
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj kule, rozwałkuj je w owalne placki. Wierzch placków posmaruj olejem, złóż na pół i ułóż luźno w natłuszczonym olejem naczyniu do parowania. Gotuj na parze ok 15-20 minut i odstaw do przestudzenia na kratkę.
Ciepłe konfitowane mięso z ud gęsich podziel na mniejsze części (np. używając widelca).
Otwieraj bułeczki, a do każdej wkładaj po kilka liści młodego szpinaku, sporą łyżkę ciepłego mięsa i łyżkę kimchi odsączonej lekko z soku. Podawaj od razu!
wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego wsyp ziarno pszenicy lub orkiszu oraz węgiel, połóż kawałek ręcznika papierowego na pokrywie i wówczas załóż miarkę -> zmiel 15s obr 10
Przełóż czarną mąkę do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlej 250 g wody, olej, dodaj pokruszone drożdże i cukier
-> podgrzewaj 3 min/37°C/obr. 1.
Dodaj mąkę pszenną, mąkę z węglem, proszek do pieczenia i sól -> wyrabiaj 2 min/INTERWAŁ
Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut (możesz wstawić miskę do piekarnika rozgrzanego do 30stC)
Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuść olejem, odstaw
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj kule, rozwałkuj je w owalne placki. Wierzch placków posmaruj olejem, złóż na pół i ułóż luźno na obu częściach Varomy.
Do naczynia miksującego wlej 1000 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałóż przystawkę Varoma -> gotuj na parze 15-20 min/Varoma/obr. 1.
Bułeczki zdejmuj z Varomy na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Ciepłe konfitowane mięso z ud gęsich podziel na mniejsze części (np. używając widelca).
Otwieraj bułeczki, a do każdej wkładaj po kilka liści młodego szpinaku, sporą łyżkę ciepłego mięsa i łyżkę kimchi odsączonej lekko z soku. Podawaj od razu!
przepis na klasyczne bułeczki bao był wysyłany klientom Thermomix w newsletterze
przepis na klasyczne bułeczki bao był wysyłany klientom Thermomix w newsletterze
_____________________________________________________________________
Chcesz ZMIENIĆ świat? To proste - ZACZNIJ OD SIEBIE !
- opublikuj na swoim profilu na Fb film WWF "Punkt krytyczny. Schyłek węgla"
- zmień piec - z węglowego na opalany biomasą, gazowy i namów do tego babcię, mamę, wujka
- naucz się palić w kominku bez dymu - rozpalaj kominek systemem od góry
- wybieraj gdzie możesz alternatywne źródła energii - solarny powerbank na wycieczkę, lampę solarną do ogrodu, zabawkę napędzaną energią z wiatru dla dziecka
- inwestuj w polski węgiel - jednak nie paląc nim, a kupując piękną biżuterię wykonaną z węgla
- baw się węglem w kuchni - zabarwiając węglem aktywowanym ciasto na pułki, chałkę, czy bułki na parze, jednocześnie poprawisz trawienie (choć to jednak bardziej efekt wizualny)
- zgłaszaj (i głosuj na) projekty partycypacyjne w Twoim regionie, które wspierają wykorzystywanie energii ze źródeł odnawialnych
- głosuj na polityków, którzy będą chcieli realnie zmienić ścieżkę energetyczną naszego kraju !
Tak ograniczysz zużycie węgla i zanieczyszczenie środowiska z niego wynikające - dla siebie i kolejnych pokoleń naprawdę warto!
tym wpisem biorę udział w kampanii WWF Energia OdNowa
promującej projekt społeczny poruszający problem zmiany klimatu
promującej projekt społeczny poruszający problem zmiany klimatu
Niby proste ale poza moim zasięgiem jest.
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś spróbuję u znajomych oni lubią takie specjały :)
Dlaczego poza Twoim zasięgiem?
UsuńBardzo ciekawy i kreatywny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do obejrzenia filmu Energia od nowa i lektury naszego portalu chrońmy klimat.
OdpowiedzUsuńWypróbowany i jest godny polecenia :)
OdpowiedzUsuń