Oczyszczam skrzynkę rudych rydzów, pomarańczowy sok barwo palce, gdy rozkrawam je małym nożykiem. Ślinianki szaleją! Część rydzów zakiszę - tych największych, nieco mniej jędrnych. Cudownie oddadzą swój magiczny smak, gdy późną jesienią ugotuję żur na kiszonych rydzach. Najmniejsze jędrne kapelusze raz dwa obgotowuję i wkładam do korzennej marynaty - będziemy się nimi zajadać w święta. Podam je do pieczonych mięs, pasztetów i świątecznych półmisków. Ale część rydzów musze zjeść natychmiast. Duszone w maśle szałwiowym rydze są cudowne, smakują jak las nad strumieniem. Zróbcie je koniecznie, póki rude rydze są jeszcze na targu.
W taki wieczór, ciut chłodny, gdy kominek już trzaska, włączam "Home Again" Michaela Kiwanuka. Posłuchajcie razem ze mną... I jak, cieplej?
Czasem się zastanawiam, czy wrzucać na bloga takie proste, super proste przepisy - weź grzyby, oczyść, wrzuć na masło z czosnkiem, duś chwilę, podaj. Ale potem przypominam sobie dlaczego ten blog powstał - dla moich dzieci, które kiedyś, gdy będą szukały maminego, domowego smaku zajrzą tu właśnie i znajdą. Te wspólne talerze z naszego rodzinnego stołu. Przypomną sobie jak ja jadła zawsze tylko ciepłe, a oni gorące, bo swojemu talerzowi jeszcze zdjęcie musiałam zrobić.
Tymczasem kupcie trochę rydzów i zjedzcie prosto z patelni, są wyborne!
Tymczasem kupcie trochę rydzów i zjedzcie prosto z patelni, są wyborne!
Rydze duszone w maśle z czosnkiem i szałwią to najprostsze z prostych rydzowych dań. Podaj je na patelni, na której były smażone, połóż obok nich chrupiącą bagietką, która można będzie wygarniać sos. Jest dobrze, domowo, najlepiej!
Rydze duszone w maśle z szałwią
500g świeżych, jędrnych rydzów
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek masła
2-3 gałązki świeżej szałwii
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Rydze oczyść nożykiem lub pędzelkiem, możesz je przetrzeć wilgotną ściereczką. Większe okazy pokrój w szerokie plastry, mniejsze kapelusze możesz pozostawić w całości. Rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojony w plasterki czosnek, po minucie dodaj listki szałwii, a po kolejnej rydze. Zmniejsz płomień i duś rydze w maśle ok 4-7 minut mieszając. Powinny pozostać jędrne. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu z chrupiącą bagietka i kieliszkiem cydru.
dzień dobry,
OdpowiedzUsuńwlasnie zaczytuję sie w Pani książce i myslę co by tu wyczarować ,,w sloiku", gdy nagle odezwal sie telefon od męża, że ktos podarowal mu dwa koszyki swiezych grzybów. Przejrzałam jeszcze raz spis treści i nie znalazłam przepisu na grzyby kiszone. Pani Kasiu, czy mogłaby Pani zamieścic taki przepis? Myslę, że wiele osób skorzysta bo grzybkow dużo, jak w żadnym roku.
Dziękuję za dobre słowo :)
UsuńTo prawda, w książce nie ma kiszonych grzybów. Póki co kisiłam tylko rydze i przepis jest tu: http://www.chillibite.pl/2013/12/zur-na-kiszonych-rydzach.html