Od kilkunastu lat trwa w naszym domu rewolucja żywieniowa. Pisałam już Wam o niej wiele razy, zachwalając zalety kupowania w Kooperatywach Grupach Zakupowych, zachęcając do tworzenia i poszukiwania takich inicjatyw wokół siebie, namawiając do wycieczek na lokalny targ rolniczy. To co, macie ochotę na ZMIANĘ? na najlepsze jedzenie na swoim stole?
Oj jak dobrze mi dziś, w to ciut leniwe niedzielne popołudnie posłuchać Karen O And The Kids "Food Is Still Hot", posłuchajcie...
Mały wybór ma znaczenie
Te nasze codzienne małe wybory mają znaczenie. Duże znaczenie. Tak, oczywiście dla naszego zdrowia. Wybierając mięso z mniejszych hodowli, wiemy co trafia na stół, kupując warzywa od okolicznych rolników dostajemy te, które nie wymagają ogromnej ilości środków do ich konserwacji/dojrzenia w trakcie transportu i przechowywania, ale jest jeszcze jedna ważna rzecz - wybierając produkty ekologiczne bezpośrednio od rolników i producentów zmniejszamy nasz ślad węglowy, czyli sumę emisji gazów cieplarnianych, które powodują globalne ocieplenie. Wybierając produkty lokalne i sezonowe wyraźnie obniżamy emisję gazów cieplarnianych. Myślicie, że gazy cieplarniane to mit? Przeanalizujcie anomalie pogodowe, które dzieją się na świecie i w Waszej najbliższej okolicy od kilku lat. I obejrzyjcie proszę film, który linkuję poniżej.Wybieraj prawdziwe jedzenie
Wybieram prawdziwe jedzenie, często pozbawione chemii, zawsze wypełnione troską i miłością producenta i hodowcy, a przede wszystkim nie pokonujące tysięcy kilometrów w transporcie. I wiecie, nawet jeśli ceny produktów prosto od lokalnego rolnika/producenta bywają ciut wyższe niż z masowej produkcji/hodowli, to wolę MNIEJ ale LEPIEJ. Kupując mniej, mniej też wyrzucamy. Wybierając tylko małych producentów mięsa i ograniczając jego spożycie też działam nie tylko dla zdrowia, ale i zmniejszam nasz ślad węglowy. Pomidory od czerwca do października, buraki i dynie od października do kwietnia. Szparagi w maju, a truskawki w czerwcu. Bo czekanie na nowe, lokalne i sezonowe to rytuał, a dla mnie ważne są rytuały. Jak gęś w listopadzie i pomarańcze od listopada do kwietnia. O właśnie o pomarańczach...
Kupuj lokalnie
W Warszawie i okolicy ekologiczne produkty kupuję na BioBazarze, warzywa i owoce od Majlertów i na Rysinach ale też bezpośrednio od rolników na lokalnych targach w Łomiankach (soboty) i Nowym Dworze Mazowieckim (środy i piątki), twaróg, zioła i chleb we środy pod Fortecą, jajka od "wybieganych" kur spot Kozienic, a nabiał od lokalnego producenta spod Leoncina. Delikatesy z Francji, nalewki, chleb kupuję od piątku do niedzieli w nowo otwartej Hali Gwardii.Dołącz do Grupy Zakupowej lub Kooperatywy
Ale to nie wszystko - kilkanaście lat temu, od pierwszych -nastu słoików miodu, które kupiłam dla siebie i znajomych rozpoczęła się moja przygoda z prowadzeniem Grupy Solidarnych Zakupów. Dziś to już nasz rytuał - 7 spotkań w roku, w moim garażu. Owoce i warzywa prosto od rolnika z Sycylii, sery i oliwy bezpośrednio z greckich upraw, konserwy rybne z portugalskich przetwórni, a ekologiczny drób z Beskidu Niskiego. Olej nierafinowany i świeże makarony od producentów z Mazowsza, przetwory z pigwowca bezpośrednio od rolnika, soki z rodzinnej tłoczni w Wielkopolsce, a miody z pasieki w Kampinosie. Sezon zaczynamy co roku w listopadzie, a kończymy w maju. Szybkie rozmowy i uściski ręki przy odbieraniu kartonów, smakowite i radosne pikniki kończące sezon w maju. Nasze małe wybory maja znaczenie dla naszego zdrowia i dla kondycji planety.Pamiętacie jak kilka miesięcy temu pisałam Wam o filmie "Punkt krytyczny. Energia OdNowa"? Przez najbliższych kilka miesięcy ukazywać się będą w sieci krótkie odcinki poruszające każdy z tematów osobno. Obejrzyjcie proszę "Rewolucję żywieniową", który w 5 minut pięknie opowiada o grupach zakupowych, kooperatywach i naszych małych decyzjach, które mają realny wpływ.
A Wy, macie już swoją Grupę Zakupową? należycie do Kooperatywy? Kupujcie lokalnie?
Chcesz ZMIENIĆ świat? To proste - ZACZNIJ OD SIEBIE !
- nie wyrzucaj jedzenia
- zmodyfikuj dietę (ograniczając spożycie mięsa)
- kupuj lokalnie
Tak ograniczysz swój ślad węglowy - dla siebie i kolejnych pokoleń naprawdę warto!
tym wpisem biorę udział w kampanii WWF Energia OdNowa
promującej projekt społeczny poruszający problem zmiany klimatu
promującej projekt społeczny poruszający problem zmiany klimatu
Zmiany klimatu mają wpływ na naszą żywność. Zanieczyszczona gleba ma wpływ na jakość warzyw i owoców które są ubogie w mikro i makro elementy. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o zmianach klimatu zapraszamy na nasz portal chronmyklimat.pl oraz do obejrzenia pełnej wersji "Punkt krytyczny - energia od nowa"
OdpowiedzUsuń