Prosty makaron z łososiem i fenkułem w śmietanie

Makarony u nas rządzą. Oczywiście najczęściej jest to makaron z sosem pomidorowym (i pesto laskowym i kremówką), który uwielbiają dzieci. Jednak gdy średni syn wyjeżdża na chwilę poza dom i śmiało możemy na stół podać ryby, których on nie znosi, robię szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym z brandy, jest obłędnie pyszny i szalenie prosty do zrobienia. Dobry latem, ale i w środku zimy, gdy nachodzi ochota na lekkie danie. 



Taka burza dziś była o świcie, burza jak wariatka... Grzmiało, błyskało, deszcz i wietrzysko przyginały brzozy aż do ziemi. A potem znów nastało światło i tylko ten lekki, letni deszcz o parapety. Tak spokojnie, jak gdyby nigdy nic. Jak Nils Frahm na swoim fortepianie.
Posłuchajcie przepięknego   "Ambre"...



Ja nie potrzebuję wiele do szczęścia. Miska dobrego makaronu na kolanach, kilka chwil w kuchni, trochę dobrej muzyki i świat sam się znów uśmiecha. Lubicie makaron z łososiem? Robiłam go już wiele razy, ale w tej jednej wersji szczególnie mnie zachwyca - z fenkułem, sosem śmietanowym doprawionym brandy, bajka powiadam Wam!




Sprężyste, grube nitki makaronu bucattini (to ten grubszy od spaghetti z dziurką w środku, całkiem jak słomka), obłędnie pyszny kremowy sos na bazie śmietany, fenkuła i szalotki, doprawiony brandy. I soczysty łosoś, któremu wystarczy chwila na patelni. Zróbcie ten makaron koniecznie!

Makaron z łososiem i fenkułem w śmietanie

proporcje dla 3 osób

ok 250g makaronu bucattini
3 szalotki
1/2 niedużej bulwy fenkuła (wraz z koprem)
30ml oliwy extra virgin
50ml brandy
200ml śmietany kremówki 30%
300g łososia (najlepszy będzie dziki, pacyficzny, a nie hodowlany)

W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu (zachować ciut wody z gotowania makaronu)
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w piórka szalotkę, dodaj pokrojonego w piórka fenkuła (koper zachowaj) i chwilę przesmażaj, aż warzywa zmiękną. Wlej brandy i zredukuj, potem dodaj śmietankę kremówkę, zagotuj i zredukuj przez ok 2-3 minuty. Dodaj pokrojonego na duże kawałki łososia i gotuj sos ok 1-2 minut, tylko do chwili, aż łosoś się zetnie. Wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem, ewentualnie dodając nieco wody z gotowania makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty. Podawaj od razu, posyp koperkiem z fenkuła. 

5 komentarzy:

  1. No i takiego własnie pomysłu mi brakowało jesli chodzi o dzisiejszy obiadek. Zastanawialam się co upichcić a nie miałam weny twórczej. Makaron mam. Łososia mam. Tylko świeżego koperkku nie mam. I tak jednak miałam podskoczyć do osiedlowego zieleniaka.
    Dość sporo w ostatnim czasie jem rybek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego szukałam... bo jadłam ostatnio podobny makaron. Bez cebuli i bez brandy. Łosoś, fenkuł, kremowy sos śmietanowy a wszystko posypane czarnym sezamem. Było przepyszne. To wypróbuję dziś. Zapewne też będzie barrrrdzo dobre:)pozdawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziś wrzucilam w wyszukiwarkę spaghetti z łososiem i fenkulem I...voila!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis na makaron z łososiem:
    podsmażam kostkę z szynki wędzonej,dodaję pokrojoną w piórka szalotkę , pokrojoną w paski paprykę i pokrojony w piórka koper włoski ,podsmażam do czasu aż się koper włoski "zeszkli" ,dodaję dwa ząbki drobno posiekanego z solą czosnku i jeszcze chwilę zostawiam na małym ogniu i zalewam wytrawnym białym winem - nie mieszam,czekam aż się zredukuje i zalewam kremówką.Wrzucam makeron wstążki (al,dente) lekko mieszam i dodaję ser - parmezan,gorgonzolę i trochę tartego sera żółtego,jeszcze garść świeżej bazylii i rukolii układam na wierzchu usmarzonego na masełku klarowanym łososia i patelnia ląduje na stole...smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. średnie .......

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...