Makarony u nas rządzą. Oczywiście najczęściej jest to makaron z sosem pomidorowym (i pesto laskowym i kremówką), który uwielbiają dzieci. Jednak gdy średni syn wyjeżdża na chwilę poza dom i śmiało możemy na stół podać ryby, których on nie znosi, robię szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym z brandy, jest obłędnie pyszny i szalenie prosty do zrobienia. Dobry latem, ale i w środku zimy, gdy nachodzi ochota na lekkie danie.
Taka burza dziś była o świcie, burza jak wariatka... Grzmiało, błyskało, deszcz i wietrzysko przyginały brzozy aż do ziemi. A potem znów nastało światło i tylko ten lekki, letni deszcz o parapety. Tak spokojnie, jak gdyby nigdy nic. Jak Nils Frahm na swoim fortepianie.
Posłuchajcie przepięknego "Ambre"...
Posłuchajcie przepięknego "Ambre"...
Ja nie potrzebuję wiele do szczęścia. Miska dobrego makaronu na kolanach, kilka chwil w kuchni, trochę dobrej muzyki i świat sam się znów uśmiecha. Lubicie makaron z łososiem? Robiłam go już wiele razy, ale w tej jednej wersji szczególnie mnie zachwyca - z fenkułem, sosem śmietanowym doprawionym brandy, bajka powiadam Wam!
Sprężyste, grube nitki makaronu bucattini (to ten grubszy od spaghetti z dziurką w środku, całkiem jak słomka), obłędnie pyszny kremowy sos na bazie śmietany, fenkuła i szalotki, doprawiony brandy. I soczysty łosoś, któremu wystarczy chwila na patelni. Zróbcie ten makaron koniecznie!
Makaron z łososiem i fenkułem w śmietanie
proporcje dla 3 osób
ok 250g makaronu bucattini
3 szalotki
1/2 niedużej bulwy fenkuła (wraz z koprem)
30ml oliwy extra virgin
50ml brandy
200ml śmietany kremówki 30%
300g łososia (najlepszy będzie dziki, pacyficzny, a nie hodowlany)
W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu (zachować ciut wody z gotowania makaronu)
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w piórka szalotkę, dodaj pokrojonego w piórka fenkuła (koper zachowaj) i chwilę przesmażaj, aż warzywa zmiękną. Wlej brandy i zredukuj, potem dodaj śmietankę kremówkę, zagotuj i zredukuj przez ok 2-3 minuty. Dodaj pokrojonego na duże kawałki łososia i gotuj sos ok 1-2 minut, tylko do chwili, aż łosoś się zetnie. Wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem, ewentualnie dodając nieco wody z gotowania makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty. Podawaj od razu, posyp koperkiem z fenkuła.
No i takiego własnie pomysłu mi brakowało jesli chodzi o dzisiejszy obiadek. Zastanawialam się co upichcić a nie miałam weny twórczej. Makaron mam. Łososia mam. Tylko świeżego koperkku nie mam. I tak jednak miałam podskoczyć do osiedlowego zieleniaka.
OdpowiedzUsuńDość sporo w ostatnim czasie jem rybek :)
Tego szukałam... bo jadłam ostatnio podobny makaron. Bez cebuli i bez brandy. Łosoś, fenkuł, kremowy sos śmietanowy a wszystko posypane czarnym sezamem. Było przepyszne. To wypróbuję dziś. Zapewne też będzie barrrrdzo dobre:)pozdawiam!
OdpowiedzUsuńA ja dziś wrzucilam w wyszukiwarkę spaghetti z łososiem i fenkulem I...voila!!!
OdpowiedzUsuńprzepis na makaron z łososiem:
OdpowiedzUsuńpodsmażam kostkę z szynki wędzonej,dodaję pokrojoną w piórka szalotkę , pokrojoną w paski paprykę i pokrojony w piórka koper włoski ,podsmażam do czasu aż się koper włoski "zeszkli" ,dodaję dwa ząbki drobno posiekanego z solą czosnku i jeszcze chwilę zostawiam na małym ogniu i zalewam wytrawnym białym winem - nie mieszam,czekam aż się zredukuje i zalewam kremówką.Wrzucam makeron wstążki (al,dente) lekko mieszam i dodaję ser - parmezan,gorgonzolę i trochę tartego sera żółtego,jeszcze garść świeżej bazylii i rukolii układam na wierzchu usmarzonego na masełku klarowanym łososia i patelnia ląduje na stole...smacznego
średnie .......
OdpowiedzUsuń