Kocham sierpień. Za słońce, przetwory, ciepłe wieczory na tarasie. Za włoskie bąbelki i hiszpańskie sery. Za urlop, odpoczynek i owoce na targu. Gdy lato na straganach w pełnej krasie, wyciągam nóż, deskę i butelkę ulubionego dressingu, których kilka zawsze mam w lodówce. Świeże warzywa, soczyste owoce i w kilka chwil doskonałe lekkie danie na stole - cudowna sałatka z pomidorów z brzoskwinią i fetą to kwintesencja upalnego lata. Zróbcie ją koniecznie!
Powiem Wam co kocham na naszych wakacyjnych wyjazdach - playlisty, które układam wczesniej na Spotify i potem gramy, graaamy - w trasie, wieczorem na tarasie, o świcie szykując śniadanie. Dziś coś bardzo ładnego, posłuchajcie - John Mayer "Moving On and Getting Over" smakuje pysznie!
Ostatnio miała być do grilla klasyczna sałatka grecka - horiatiki. Ale zabrakło ogórków, papryki i czerwonej cebuli. Były tylko pomidory, oliwki i feta. Na parapecie pysznił się kosz owoców prosto z targu, za to w lodówce na drzwiach był mój "supertrick" - ulubiony dressing. Zawsze mam ich kilka, bo z dobrym dressingiem wyczarowanie zjawiskowej letniej sałaty to pestka. Nawet jeśli jedyne co masz pod ręką to najnudniejsze zielone liście i pomidor. Osiem moich ulubionych dressingów znajdziecie w mojej książce "W słoiku", której ostatnie egzemplarze z nakładu można wciąż zamawiać na stronie wydawnictwa.
Nóż w dłoń, dressing francuski, krótki moment w kuchni i po chwili podałam jedną z najbadziej soczystych, rześkich i oszałamiających sałat letnich. Dziś zatem zamiast pisania długiego posta, robię ją ponownie. Na lekką kolację, póki lato tak pysznie smakuje. Zróbcie ją koniecznie!
Dojrzałe pomidory malinowe, obłędnie soczysta brzoskwinia w mechatej skórce, kapary, greckie oliwki i feta. To jakby Grecję ciut ciut ożenić z Hiszpanią. To połączenie sierpniowych warzyw i owoców będzie cudownie lekkim daniem na lunch ale i godnym dodatkiem do biesiady przy grillu.
Sałatka z pomidorów z brzoskwinią i fetą
2-3 pomidory malinowe
duża soczysta brzoskwinia
garść zielonych oliwek
łyżka kaparów
kilka łyżek ulubionego dressingu do sałaty (tu polecam klasyczny francuski vinegret)
garść malin
kawałek oryginalnej greckiej fety
liście bazylii
Pomidory i brzoskwinię pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z kaparami, oliwkami i dressingiem. Na wierzchu wysyp maliny, pokruszoną fetę i listki bazylii. Podawaj od razu.
Nie w temacie sałatki, ale też o pomidorach. Zrobiłam ponad 20 słoików pomidorów z najprostszego przepisu, gdzie tylko się je myje, kroi zasypuje solą i pasteryzuje. 45 do 50 minut gotowania słoików i na pierwszych zrobionych wychodzi mi pleśń. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. Słoiki wyparzone, pomidory ciasno ułożone i klapa.
OdpowiedzUsuń