Lubię z dosłownie kilku najlepszych składników raz-dwa zakręcić pyszne danie, przekąskę albo deser. Z ciastami i deserami od dawna u mnie na bakier, jakoś cukier i słodkie przestało mnie tak kręcić jak niegdyś. Cieszę się. Tym bardziej doceniam chwile weny, gdy jednak wpadam na "słodki pomysł". Na koniec sezonu truskawkowego ciasto bez pieczenia - bezglutenowe, bez cukru, proste i PYSZNE - leciutki sernik miodowo-cynamonowy z truskawkami. Zróbcie koniecznie!
Oblizuję widelczyk, zbieram ostatnie okruchy z talerzyka, Na tarasie koncertują ptaki, z wnętrza domu sączą się łagodne nuty. Nie mam dziś słów lepszych niż Jome
"Waking in the white sun, lights out
Wading through the days in, nights out
It’s a slow cinnamon summer...". Posłuchajcie urokliwego "Cinnamon"...
It’s a slow cinnamon summer...". Posłuchajcie urokliwego "Cinnamon"...
Moja kolekcja ciast przestała się powiększać, a w zasadzie mocno spowolniła swój wzrost jakiś czas temu, wyjątkiem bywa kolekcja sernikowa, ale i tu trzymam się utartych, puszystych sernikowych ścieżek - bardzo kokosowy, albo słodki obłok, sernik królewski w jesienno/zimowe dni, czasem grzeszny, dekadencki sernik fistaszkowy, czy tiramisu o każdej porze roku. Do serników mam ogromną słabość, do tych na najlepszym twarogu największą. Ostatnio znów miałam okazję pracować z twarogiem Mój ulubiony z Wielunia, taką jakość zawsze cenię najwyżej. Delikatny, tłusty, gęsty, solidny twaróg pozwala przygotowywać najlepsze serniki, bez konieczności dodawania masła do masy sernikowej. Mam nadzieję, że ta niewielka Spółdzielnia Dostawców Mleka z Wielunia dotrze do coraz większej ilości odbiorców. Uwielbiam wspierać małe polskie marki, które wygrywają nie wielkimi kampaniami marketingowymi, ale jakością. Och, bardzo chciałabym, żeby produkty z Wielunia były dostępne w Makro, Auchan i niewielkich lokalnych sklepikach...
Wspaniałe okolice Zalewu Zegrzyńskiego, cudna pogody i świetne od Fit&Easy i Wielunia zapewniły wyjątkowo miło spędzony czas.
wśród wielu dań, które przygotowaliśmy, najbardziej zachwyciły mnie wyśmienite kopytka z kindziukiem i szpinakiem z prażonymi pestkami |
Gdy nastaje lato, na straganach szaleństwo owoców, robię serniki na zimno. Sernik miodowo-cynamonowy to "tajemnica zakładu" Tomasza Dekera. Nigdy nie poznałam jego receptury, po prostu sama poskładałam kilka elementów i od czasu do czasu podaję go w letnie miesiące. To sernik na zimno, czyli przygotowywany z żelatyną i bez pieczenia. Żeby nie miał nielubianej przeze mnie "galaretkowatej" konsystencji, do masy sernikowej dodaję białą czekoladę. Efekt jest świetny! Ostatnio odwiedzili nas znajomi, którzy unikają pszenicy i nie jadają cukru. Sernik miodowo-cynamonowy na kukurydzianym spodzie był idealną propozycją - lekki, prosty i szybki do przygotowania, a jednocześnie bezglutenowy i bez cukru (no pomińmy ten w składzie białej czekolady).
Sernik miodowo-cynamonowy jest lekki, delikatny i świetnie smakuje ze świeżymi owocami. Tym razem zdążyłam go podać z ostatnimi truskawkami, ale świetny będzie też z malinami lub białą porzeczką. Zróbcie go koniecznie!
Sernik miodowo-cynamonowy z truskawkami
proporcje na tortownicę o średnicy ok 24cm
150g białej czekolady
50g masla
150g płatków kukurydzianych
Tortownicę o średnicy ok 24cm wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki).
Białą czekoladę z masłem rozpuść na parze z masłem, do ciepłej czekolady wmieszaj delikatnie płatki kukurydziane tak, by ich nie połamać zbytnio. Wyłóż płatki na dno tortownicy i wyrównaj.
15g żelatyny + 50g zimnej wody
200g białej czekolady
100g śmietany kremówki 30%
650g twarogu sernikowego najlepszej jakości (u mnie Mój ulubiony z Wielunia)
80g miodu rzepakowego lekko podgrzanego
1 łyżeczka cynamonu
300g śmietany kremówki 30%
Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut, a potem podgrzej w rondelku lub mikrofali, by całkowicie się rozpuściła (nie doprowadzaj do zagotowania!).
Zagotuj 100g śmietanki kremówki zagotuj, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści, ewentualnie podgrzej razem na parze lub w mikrofalówce (2-3x 30 sec mieszając w trakcie).
Twaróg utrzyj mikserem z podgrzanym lekko miodem i cynamonem, wmieszaj ciepłą czekoladę i ciepłą żelatynę, połącz do uzyskania gładkiej masy. Ubij 300g śmietany kremówki i dodaj ją partiami po 1/3 do masy twarogowej, aby stała się bardziej puszysta. Wyłóż masę sernikową na spód z płatków kukurydzianych.
świeże truskawki
listki świeżej mięty
glazura do nabłyszczania owoców
5g żelatyny + 5g miodu rzepakowego + 40g mocno ciepłej wody
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Umyj i osusz listki mięty. Wymieszaj ciepłą wodę z żelatyną i miodem, aż się rozpuszczą. Ewentualnie podgrzej przez kilkanaście sekund w mikrofali. Przestudź lekko glazurę, potem smaruj nią owoce i listki mięty u układaj na serniku. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia. Podawaj schłodzony.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Sernik w lodówce. Mam nadzieję, że zastygnie :) smakuje na "surowo" obłędnie!
OdpowiedzUsuńI jak smakował ? :)
UsuńMmm wygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani bloga. Kolejny wspaniały przepis i szybki w wykonaniu. Sernik wczoraj zrobiony zachwycił mojego męża,a on jest bardzo wymagającym łasuchem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ogromnie mnie to cieszy i bardzo dziękuję, że zostawiła Pani ten komentarz :) to tylko motywuje do dalszego pisania!
UsuńSerdeczności i pozdrowienia dla domowych łasuchów ;)