coś więcej

Najlepszy makaron z truskawkami

Czerwiec to u nas truskawki w absolutnie każdej odsłonie. Kocham je na surowo, w surówkach z kalafiorem, z granola i jogurtem, suszone i na kanapce ze szczyptą soli lub kapką miodu. No tak, bo ja jadam kanapki z truskawkami, a Wy? A lubicie makaron z truskawkami? Jeśli kiedykolwiek mieliście złe wspomnienia lub skojarzenia z połączenia makaronu i truskawek, koniecznie, ale to KONIECZNIE zróbcie makaron z truskawkami po mojemu.



Leniwe czerwcowe dni, późne wieczory, dłuuugie, dłuuugie noce, vinho verde, prosecco, cava, truskawki. CocoRosie i "Lost Girls", w które wsłuchujesz się, by wyłapać sens, słowa, rozumienie. Posłuchajcie...


Lubię celebrować sezon, czekać aż wybuchnie soczystością, rześkością, smakiem. Chrupkością majowych szparagów, soczystością czerwcowych truskawek, słodyczą czereśni, czarnym językiem lipcowych jagód. Zatrzymuję się na chwilę, czekam aż wszystkimi zmysłami ogarnę bogactwo i obfitość, które wołają na targu - zjedz mnie. I wiecie, wcale nie cieszą mnie truskawki w kwietniu, pomarańcze w sierpniu, pomidory w listopadzie albo arbuzy w lutym. Wszystko ma swój czas, rytm, smak, oczekiwanie. Wolniej, lepiej, mniej, soczyściej. Jedzmy truskawki teraz. TERAZ!



Są takie słowa, smaki z dzieciństwa, które albo kochamy, albo wzdragamy się z obrzydzeniem na samą myśl. 
Szpinak
Zupa mleczna
Potrawka z kurczaka
Zupa owocowa
Makaron z truskawkami

Jakie Wy macie z nimi wspomnienia? Love or hate? Makaron z truskawkami budzi mieszane uczucia - no ale serio, makaron ze słodką truskawkową breją ma smakować? Brrr powiedzą niektórzy. A ja na to - odczarujmy! Bo w tym daniu chodzi o węglowodany, i sytość, o nakarmienie na szybko, i sezonowo. Jeśli nie przepadacie za słodką ciepło-zimną wersją klusek z truskawkami, spróbujcie makaronu z truskawkami po mojemu. Jest pyszny, sycący, soczysty, rześki i tak bardzo pełen lata! Obiecuję, że Wam posmakuje.


Razowy krótki makaron, póki jeszcze ciepły mieszam z bazyliowym pesto, oliwą, płatkami chilli i skórką otartą z cytryny. Nim wystygnie, dorzycam sporo świeżych truskawek, kolorowych cherry pomidorków i listków bazylii. Siedem minut. Obiad gotowy. Smacznego czerwca!

Najlepszy makaron z truskawkami

proporcje dla 2-3 osób

250g świeżego makaronu razowego
2 łyżki pesto genovese
50ml oliwy extra virgin
płatki chilli 
1/3 łyżeczki skórki otartej z niewoskowanej cytryny
200g kolorowych cherry pomidorków
300g soczystych, słodkich truskawek
listki świeżej bazylii

Ugotuj makaron al dente i odcedź (świeży makaron gotuję 3 minuty, jeśli nie masz takiego, gotuj go wg wskazówek na opakowaniu). Po odcedzeniu wymieszaj gorący makaron z pesto, oliwą, chilli i skórką z cytryny. Dodaj pokrojone na ćwiartki cherry pomidorki i truskawki. Wymieszaj, posyp listkami bazylii i od razu podawaj. Pyszny!

2 komentarze:

  1. Ooooooooooooooooo taki makaron to ja bardzo chętnie zjem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to czekam na wieści czy ta wersja posmakuje :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)