coś więcej

Błyskawiczny makaron ze szparagami i pastrami

Gdy nadchodzą szparagi i najemy się już ich gotowanych, duszonych, smażonych, zapiekanych i w zupach, wyciągam z lodówki mój ukochany świeży makaron w różnych kształtach, kolorach, smakach i podaję ze szparagami i czymś jeszcze. Dziś cudownie proste, błyskawiczne danie dla prawdziwych "mięsarian" - makaron ze szparagami i obłędnym pastrami. Pyszny!


Siadam z talerzem doskonałego makaronu na kolanach, w ogrodzie pachnie oregano, śpiewają ptaki, a tle rozbrzmiewa "Summer"   . Czekacie na lato? posłuchajcie...




Pastrami odkryłam jesieni ubiegłego roku i zaparliśmy w ciężkie uzależnienie. To niezwykle soczysta, doskonale doprawiona wołowina (mostek wołowy), która przed podaniem paruje się przez 3 godzin. Przede wszystkim podaję je w ruben sandwich, która jest hitem każdej imprezy i najbardziej wypasioną kolacją, czy mniej eleganckim obiadem o jakim marzą moje dzieciaki. Najstarszy syn robi do niej boski sos rosyjski, ja odciskam samodzielnie ukiszoną kapustę i składam kanapki w moim pszennym chlebie, który piekę czasem specjalnie po to, żeby podać w kanapkach z pastrami. I taki kilogram uparowanego pastrami znika nam w kilka chwil, nim zdążę pomyśleć o innym z nim daniu, choć przygotowanie do podania zajmuje 3 godziny, nie jest absolutnie skomplikowane, czy pracochłonne. Ot garnek, koszyczek do gotowania na parze, pokrywka i czas. Ale oto dla tych, którym brakuje owych 3 godzin, od niedawna producent Pastrami Deli ma nową wersję - uparowane krojone w plastry pastrami, świetne do wykorzystania w kanapkach, ale i na wiele innych sposobów.




Dziś wyjęłam z paczki trzy plastry wilgotnego, kruchego i dobrze doprawionego pastrami, pół pęczka chrupkich zielonych szparagów, garść cherry pomidorków i paczkę makaronu. W 5 minut przygotowałam cudowny, lekki obiad, taki jak mięsariańskie tygryski lubią najbardziej. Nie pytajcie jak szybko znikł.




Do tego dania miałam piękne buraczkowe casarecce, idealnie kolorystycznie dobrane do pastrami. Sprężysty makaron, czosnek, oliwa, trochę wina, kruche pastrami, szparagi i oregano z ogrodu. Można prościej?

Makaron ze szparagami i pastrami

proporcje dla 2 osób

250g świeżego krótkiego makaronu (lub suszonego, jeśli tylko do takiego masz dostęp)
3 ząbki czosnku
30g oliwy
100ml białego wytrawnego wina
pół pęczka zielonych szparagów
3 plastry uparowanego pastrami
garść cherry pomidorków
świeże oregano

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (świeży tylko 3 minuty we wrzątku) i możesz gotować go bez soli, samo pastrami jest na tyle dobrze doprawione, że sól będzie zbędna. 
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojony w plasterki czosnek, dodaj pokrojone na 5cm odcinki szparagi i przesmażaj ok 2 minut. Dodaj wino, zwiększ ogień i nieco odparuj. Po chwili dodaj pokrojone w paski pastrami i przesmażaj ok 1 minuty. Dodaj ugotowany al dente makaron, cherry pomidorki i listki świeżego oregano. Podawaj od razu, najlepiej z kieliszkiem czerwonego wina. 

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)