Gram w zielone na talerzu niemal przez cały rok, jednak szczególnie wiosną i latem kocham zjadać soczysty zielony kolor. Tak Pan Kleks wybieram barwy, które wzmagają apetyt i sprawiają radość na talerzu. A już najbardziej lubię, gdy przygotowanie obiadu zajmuje mniej niż 20 minut. Mój najstarszy syn uwielbia błyskawiczną zupę z cukinii i szparagów z kozim twarożkiem. Jest przepyszna i gotowa dosłownie w kilka chwil!
Leżałam w niedzielę na hamaku słuchając ptaków i szelestu brzozowych liści. Błogość, spokój, chillout. Gdy jednak siedzę przy komputerze większość dnia, a hamaka i treli ptasich jak na lekarstwo, włączam dobry chill. Posłuchajcie "Get Down" i Sebastian Davidson ...
Wiecie, że już koniec maja? za chwile skończą się szparagi i będzie tęsknota za nimi przez kolejnych 10 miesięcy. Podaję je na różne sposoby, które podkreślają ich jędrność, sezonowość, cudowną chrupkość. Jeśli jednak zostanie mi trochę łodyg z pęczka szparagów i zgrabna zielona cukinia, zamieniam zielone warzywa w błyskawiczną zupę krem.
Ta zupa jest wyjątkowa nie tylko ze względu na kolor i szybkość przygotowania - doprawienie jej kozim twarożkiem i kuskusem to fantastyczny mariaż! Zupę gotuję na bazie domowej kostki rosołowej warzywnej, której zrobienie polecam bardzo w tym sezonie. Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w mojej pierwszej książce "W słoiku".
Zupa z cukinii i szparagów jest kremowa, no prawie, bo nie miksuję jej zupełnie na gładko, chcę wyciągnąć ziarenka kuskus, które nadają zupie fajnej struktury. Zupa jest błyskawiczna do przyrządzenia (ja w Thermomixie robię ją w 18 minut). Zrobicie?
Błyskawiczna zupa z cukinii i szparagów
100g cebuli cukrowej
2 ząbki czosnku
20g masła
250g zielonej cukinii
250g łodyżek szparagów
1 łyżeczka domowej kostki rosołowej warzywnej
500g wody
70 twarożku koziego
50g kaszy kuskus
świeża kolendra do podania
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na maśle w garnku o grubym dnie przez ok 2 minuty. Dodaj umytą i pokrojoną na kawałki zieloną cukinię oraz umyte łodygi zielonych szparagów i 500g wody Gotuj pod przykryciem ok 15 minut, potem dodaj twarożek i kasze kuskus i gotuj kolejne 3 minuty. Na końcu zblenduj zupę na krem. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz ząbki czosnku, rozdrobnij 5sec/obr 5. Zgarnij składniki kopystką na dno.
Dodaj masło, duś 2min/100°C/obr 1
Dodaj kostkę rosołową warzywną cukinię i szparagi w kawałkach, gotuj 15 min/100°C/obr 1.
Dodaj masło i kuskus, zmiksuj 1 min obroty od 4 do 8 stopniowo zwiększając.
Podawaj gorącą z listkami świeżej mięty.
Uwielbiam zupy ,szczególnie w takim stylu :)
OdpowiedzUsuń