Wspaniały mazurek śliwkowy (bez cukru)

Niedawno okazało się, że nasz znajomy, którego uważamy za łasucha, nie cierpi mazurków! Bo są "płaskie, suche, twarde i za słodkie". No hej mówię - a mój mazurek trójmagiczny, cudownie kwaskowo-czekoladowo-kajmakowy? A przeboski mazurek królewski, a cała reszta mazurków, które piekę na Wielkanoc? Oczywiście są "płaskie", ale gdzie im do zasuchości, zatwardości i zasłodkości! Bo ja drodzy moi lubię mazurki mało słodkie. Uwielbiam, gdy jest ich na wielkanocnym stole kilka i każdego chciałabym spróbować, a gdyby były za słodkie to mogłoby się to nie udać. I tak co roku ograniczam ilośc cukru w mazurkach i zawsze wymyślam jakiś nowy. Dziś mazurek dla tych, którzy cukrowi mówią NIE, którzy są na cukrowym detoksie i cenią przede wszystkim słodycz naturalną. Proszzzzz - specjalnie dla Was obłędny mazurek śliwkowy z makiem i bez cukru, a na dodatek w dwóch wersjach - także z rumem, dla dorosłych. 


Cudowny sobotni, świetlisty, słoneczny, smakowity (mogę tak bez końca) poranek. Jeden z wielu, na które czekałam. Które rozpoczynam kubkiem dobrej herbaty, ulubiona muzyką, spacerem w ogrodzie. Dziś posłuchajcie ze mną Toma Rosenthala "For You To Be There"...




Nie jestem wielkim wrogiem cukru, ale czasem robię sobie cukrowe detoksy, jak od końca karnawału do Wielkiejnocy. To dobry czas na poukładanie się ze sobą, na przegląd garderoby, porządki w szafie, spiżarni, głowie i ciele. Ale nie odżegnuję się od słodkiego wówczas zupełnie. Sięgam po suszone, naturalnie słodkie owoce, po soki ze świeżych owoców i warzyw, pozwalam sobie na łyżeczkę miodu z cynamonem. I na takim detoksie powstają najfajniejsze, najprostsze przepisy. Jak ten na bezcukrowy mazurek ze śliwką kalifornijską. Bezgrzeszny, obłędnie smaczny i  możesz zrobić go w dwóch wersjach: śliwkowo-herbaciany z rumem albo śliwkowo-pomarańczowy. Co tam w duszy i na podniebieniu gra.


mazurek śliwkowy najprościej:
kruchy spód z makiem
duszone w najlepszej herbacie śliwki kalifornijskie
kropka

A jak tam z Waszymi mazurkami w czasie Świąt - lubicie, robicie jadacie? Jakie najbardziej? My najbardziej na świecie kochamy obłędy mazurek trójmagiczny, uwielbiam też zielony mazurek z macha i najłatwiejszy mazurek czekoladowo-pomarańczowy, a dzieciaki przepadają za mazurkiem last minute - z oreo.

A jakie są Wasze ukochane mazurkowe smaki, bez których "nie ma Świąt"?


mazurek ze śliwką kalifornijską w herbacie z rumem

Mazurek ze śliwką kalifornijską, makiem i rumem to propozycja dla dorosłych - na kruchym spodzie bez cukru naturalnie słodkie śliwki kalifornijskie duszone w mocnym Earl Grey, spory chlust rumu i minimalistyczna dekoracja.

mazurek ze śliwką kalifornijską w pomarańczy

Mazurek śliwkowo-pomarańczowy też jest na makowym spodzie bez cukru, zaś śliwki duszę w soku z sycylijskich pomarańczy, które cudownie łączą się smakiem śliwek kalifornijskich.

Oba pyszne, kruche, z lekko ciągnącym wnętrzem, czyż można chcieć więcej? Ano można - obie wersje można wzbogacić o warstwę miękkiej czekolady - pod śliwkami lub na wierzchu. Ja jej nie dodaję, żeby nie było, że każdy mazurek musi być u mnie z czekoladą.

Mazurek ze śliwką kalifornijską i makiem w dwóch wersjach

proporcje na 3 nieduże mazurki (u mnie w formie jajka o wymiarach 22x16cm)

200g mąki pszennej
200g mąki krupczatki
200g masła
2 łyżki suchego maku + 1 łyżeczka do obsypania rantów
3 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli

400g śliwek kalifornijskich

wersja herbaciano-rumowa                                        
300ml mocnej herbaty Earl Grey                
100ml rumu

wersja pomarańczowa
300ml soku świeżo wyciśniętego z czerwonej pomarańczy

bakalie do dekoracji

Oba rodzaje mąki, mak i masło przesiekaj, dodaj skórkę cytrynową, żółtka, jajko, sól i wyrób na spójne ciasto, a następnie rozwałkuj je na papierze do pieczenia na grubość ok 7mm. Wytnij z ciasta pożądane kształy (prostokąt, owal lub kształt jajka jak u mnie). Z części ciasta uformuj wałeczek o wysokości ok 0,5cm i ułóż go na obrzeżach przygotowanych spodów. Wyrównaj ranty mazurków i obsyp pozostałym makiem.Wsuń papier do pieczenia z ciastem na blachę i wstaw na 20 minut do zamrażarki lub 2 godziny do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz spody mazurkowe ok 18-20 minut, aż będą lekko złote, ale wciąż jasne.

Śliwki zalej mocną zaparzoną herbatą (lub sokiem pomarańczowym) i gotuj ok 10 minut, aż zaczną się rozpadać i wchłoną płyn. Odstaw je na 10 minut do przestudzenia, a następnie zmiksuj na gładki mus blenderem ręcznym. Dodaj rum do masy śliwkowej (jeśli robisz wersję herbacianą). Ciepły mus śliwkowy rozsmaruj we wnętrzu mazurków. Na wierzchu ułóż dekorację z bakalii.

Opcje - jeśli nie możesz żyć bez czekolady w mazurkach, rozpuść 100g czekolady deserowej z 50g masła i wylej na upieczony spód, a następnie wstaw mazurek do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, posmaruj ją musem śliwkowym. Możesz też wylać ciepłą czekoladę na mus śliwkowy i dopiero na czekoladzie układać dekorację z bakalii. Mazurki to zabawa i własna inwencja twórcza, więc po prostu zrób jak lubisz najbardziej.

9 komentarzy:

  1. Mazurek trójmagiczny upiekłam w zeszłym roku po raz pierwszy, ze względu na nazwę. Harry Potter, czara ognia, turniej trójmagiczny. Polecam wszystkim jest przepyszny. W tym roku znów go upiekę, tym razem trzy sztuki. Będzie potrójnie trójmagicznie! Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest wspaniałe, że mogę zarażać, że idzie dalej i wywołuje uśmiech na twarzy :) merci!

      Usuń
  2. To jeszcze raz ja, Agnieszka. Mazurki już wybrane, książka zakupiona. Kwiecień zapowiada się fantastycznie. Czekam na książkę ze słodkościami. Będzie? Wtedy będę mogła wyrzucić z segregatora wszystkie karteluszki z przepisami. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za kupienie książki, mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom!
      I nie rozpędzajmy się z kolejnymi ok ?;)
      Serdeczności
      Ka

      Usuń
  3. Dzień dobry, 3 żółtka i 1 jajko, czy 3 jajka i 1 żółtko ("dodaj (...) żółtko, jajka (...)").

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, gdzie należy dodać mak? Nie jest to dla mnie jasne. Widzę jedynie że pozostałym makiem należy obsypać ranty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawiłam, razem z mąką :) Powodzenia i wesołych Świąt! :)

      Usuń
  5. Dziękuję, nawzajem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...