coś więcej

Tagliatelle z zielonych szparagów z pomarańczą

Jak lubicie jadać szparagi najbardziej? Zielone kocham na śniadanie z jajkiem w koszulce, a białe w sałatkach, z dojrzewającą szynką albo w zupie. Gdy chłód paskudny w drugiej połowie kwietnia jak ostatnio i na surowy makaron ze szparagów jest zwyczajnie za zimno, a wciąż chce się zielonego i rześkiego, zróbcie tagliatelle z zielonych szparagów z pomarańczą - to wyśmienita ciepła sałatka, obłędnie orzeźwiająca, ciut chrupiąca i pachnąca ziołami. Bardzo łatwa!

tagliatelle z zielonych szparagów z pomarańcza i migdałami

Tylko myślami, energią i wirtualnie byłam na koncercie Gregory'ego Portera w Łodzi (przed nim supportem F.O.U.R.S !), przygotowania do premiery książki, szaleństwo poświąteczne skutecznie uniemożliwiło mi wyjazd, czego ogromnie żałuję. No to dziś otulam się jego ciepłym głosem, cudowną muzyką. Co i Wam serdecznie polecam, posłuchajcie  ze mną "Hey Laura"...




Nic to, że chłód za oknem, jestem naładowana kosmiczną energią, energią z wiosny, bo to już wiosna! Są szparagi, czosnek niedźwiedzi w ogrodzie, Lubczyk pięknie wybujał już, a rabarbar woła "bierz mnie!". Ostatnio jem warzywa, dużo warzyw. Lżej po świętach, radośniej na wiosnę, metabolizm przyspieszył jak soki drzew na wiosnę, a sukienki proszą  się o noszenie. Słońce za oknem czarowało od kilku dni, jednak zzzziiiiąąbbb brrr skutecznie zniechęcił mnie do zrobienia surowego tagliatelle ze szparagów (pyszne! ale będzie na nie czas, gdy termometr wskaże ponad 20°C), za to takie tagliatelle w wersji na ciepło jest cudowne!

Chwyćcie zatem w dłoń pęczek szparagów i skrobaczkę do warzyw, czas na zielony, warzywny makaron!

makaron warzywny zielone szparagi


Lubię bawić się warzywami, a od jakiegoś czasu zakochałam się w warzywnych makaronach, z burakamarchewkicukinii. Wczesną wiosną czas jednak na ZIELONE SZPARAGI, jędrne, chrupiące, smakujące jak zielone serce spczystej wiosennej ziemi. Na sobotnie śniadanie lubię zielone szparagi śniadanie z jajecznicą i kozim twarożkiem albo z jajkiem po florencku i kocham białe szparagi z sosem holenderskim i suszoną wędlina dojrzewającą.

Lubię szparagi z makaronem, w zupie, grillowane i zapiekane w tarcie na francuskim cieście albo w sałacie z krewetkami i awokado, a Wy jak jadacie je najczęściej? Szukacie w sezonie nowych pomysłów na szparagi? Zróbcie tę wyborną sałatkę na ciepło - tagliatelle z zielonych szparagów z pomarańczą i migdałami, jest pyszna i prosta!

ciepła sałatka z makaronu szparagowego


Uwielbiam sałatki na ciepło! W tej jest wszystko co kocham - chrupiące migdały i szparagi w soku pomarańczowym, garść świeżej kolendry i soczyste cząstki pomarańczy prosto z Sycylii. Jest obłędnie kolorowo i pysznie. Zrobicie?

Tagliatelle z zielonych szparagów z pomarańczą

pęczek zielonych szparagów
garść blanszowanych migdałów
30g masła 
2 szalotki
2 ząbki czosnku
50ml białego słodkiego wina (lub cydru)
2 pomarańcze
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta płatków chilli
pół pęczka świeżej kolendry

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, odetnij główki, zaś łodygi potnij skrobaczką do warzyw na makaron-wstążeczki (jak tagliatelle). Wytnij filety z pomarańczy, wyciśnij w dłoniach i zachowaj sok z pozostałych części (błony i odcięta skóra z kawałkami miąższu).

Na suchej patelni lekko zrumień migdały, potem dodaj masło, posiekany czosnek i szalotki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa się zeszklą, wlej wino i sok z pomarańczy, dodaj tagliatelle ze szparagów i odcięte główki. Duś na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż szparagi lekko zmiękną, zaś sok i wino odparują. Dopraw warzywa solą, świeżo mielonym pieprzem i płatkami chilli. Wyłóż zielone tagliatelle na półmisek, dodaj wycięte filety z pomarańczy i posyp listkami kolendry. Podawaj od razu, najlepiej z kieliszkiem dobrego wina.  

9 komentarzy:

  1. witam, z niecierpliwością czekam na przesyłkę z Twoją pierwszą książką. To już jutro... zamówiłam również dla mojej przyjaciółki na prezent:)
    Lubię tu zaglądać. Wczoraj trafiłam na wpisy o piciu wody i Twojej walce z niepotrzebnymi kilogramami. Zmotywowałaś mnie:) dziękuję
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam częściej i proszę się rozgościć :)
      Do przeczytania w książce!

      Usuń
    2. Już kartkowałam, na spokojną lekturę chwilowo brak czasu, ale jest pod ręką:)))))
      nie ma jak książka:)

      Usuń
  2. u mnie też dzisiaj makaron ze szparagami :-) Gratuluję książki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne - właśnie jem :) pierwszy raz próbuję makaronu z warzyw i jestem absolutnie zaskoczona, ale te szparagi naprawdę smakują jak słodko-kwaśno-ostre tagliatelle. To fantastyczny, lekki posiłek i jeśli wszystkie warzywne makarony tak smakują, to proszę o więcej przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre słowo i zapraszam cześciej :)
      Przepisów będzie więcej, tymczasem są już warzywne makarony na blogu:
      BURAKI: http://www.chillibite.pl/2017/02/zimowa-salatka-ze-spaghetti-z-burakow-i.html
      CUKINIA: http://www.chillibite.pl/2015/06/swietne-surowe-spaghetti-z-cukinii.html

      Usuń
  4. Przepis na sałtkę świetny, a ja zaytam tak z innej beczki :) zdradzisz gdzie dostałąś ten ceramiczny talerzyk? Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ceramika od Sensual Studio Ceramiki, absolutnie unikatowa, uwielbiam <3 :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)