coś więcej

Fantastyczne risotto z homarem i szafranem

Homar to luksus w naszym domu, jednak gdy już uda mi się kupić najlepszego homara ze zrównoważonych połowów, a na dodatek w dobrej cenie, to robię z niego na raz kilka dań. Oprócz wybornej zupy bisque oraz cudownej lobster salad roll, z 2 homarów dla 4 osób udało mi się jeszcze zrobić wspaniałe risotto z homarem i szafranem. Bajeczne po prostu!


A dziś nie będzie muzycznie, dziś okrutnie mnie ucieszyła wiadomość, że już 12 maja w Netflix będzie serial o Ani z Zielonego Wzgórza. Zobaczcie zwiastun, czekacie? Bo ja bardzo bardzo bardzo!




Nie bez kozery akurat Ania mi przyszła do głowy przy okazji kolejnego homarowego wpisu, gdyż homary, o których dziś mowa pochodzą ze zrównoważonych połowów (i mają certyfikat MSC) z okolicy Wyspy Księcia Edwarda, na której toczy się akcja książki. Tak sobie dumam, czy Ania, gdy już całkiem dorosła jadała homary?

Homary z certyfikatem MSC bywają w Polsce, można je kupić w dobrej cenie (34zł), przy okazji "akcji" w marketach. I warto, bo to fantastyczny smak, świetna cena i świadomość, że pochodzą z połowów, które nie zagrażają środowisku. Więcej o homarach z certyfikatem MSC poczytacie w moim poprzednim poście. 




Jeśli częściej niż jednorazowo zaglądacie na mojego bloga, pamiętacie być może, że z 2 homarów przygotowałam aż 3 dania dla 4 osób.  To najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa i pancerzy homara od A do Z.
Najpierw gotujesz wywar z homara, na na jego bazie przygotowujesz wyśmienitą francuską zupę homarową bisque, część wywaru zachowujesz zaś do risotto (przepis poniżej). Mięso z jednego homara wykorzystujesz do przygotowania lobster salad roll, czyli wybornych kanapek z homarem, zaś mięso z drugiego dodajesz do tego wybornego risotto. 

Szafran, homar, cytryna, natka i cudowne risotto gotowe w 25 minut. Koniecznie je zróbcie, jeśli macie zamrożonego homara na specjalną okazję!


risotto z homarem

Risotto z homara jest delikatne, kremowe, aromatyczne od szafranu i wybornego bulionu. To świetne danie na wiosenny lub letni lunch albo na kolację przy specjalnej okazji. W końcu zarówno szafran jak i homar to prawdziwe rarytasy!

Risotto z homarem i szafranem

50g masła
2 szalotki
500g ryżu arborio
150ml białego wytrawnego wina
spora szczypta szafranu
ok 1 litra bulionu z homara (klik po przepis)
mięso z 1 ugotowanego homara (ok 250g)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki otartej z niewoskowanej cytryny
100g sera grana padano lub parmezanu
1/3 pęczka posiekanej natki
50g masła 

Na maśle zeszklij posiekane drobno szalotki, dodaj ryż i przesmażaj razem na niewielkim ogniu ok 5 minut, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj sporą szczyptę szafranu, wymieszaj, następnie wlej wino. Dolej ok gorącego 250ml bulionu, przykryj patelnię pokrywką i duś na niewielkim ogniu ok 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejne 250ml bulionu i cały czas mieszając gotuj risotto. W miarę ubywania płynu, dolewaj gorący bulion w niewielkich porcjach (po 200-250ml), próbując, czy ryż staje się miękki, ale nie rozgotowany. Dodaj mięso z homara, sok i skórkę z cytryny. Gdy ryż osiągnie ten idealny moment - delikatnie ustępuje pod zębem - dodaj parmezan, natkę i masło, wymieszaj i od razu podawaj. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)