Najbardziej lubię zachwycić gości lub domowników deserem, który jest tak prosty do zrobienia, że ilość zachwytów nad jego smakiem mooocno przeważa szalę, czy warto było robić. Takim naprawdę prostym i efektownym wypiekiem jest tarta cytrynowa z włoską bezą. Całość brzmi magicznie i ciut skomplikowanie. Obiecuje rozkosz smaku, a robi się ją w sumie prosto i szybko. Choć tak, jest tu jeden "kruczek", otóż warto w lodówce mieć słoiczek lemon curd. Jeśli nie macie, zróbcie koniecznie, a potem upieczcie tę wyborną tartę.
W karnawale ruszcie nóżką, co? Mam dla Was dziś cudne, rześkie, porywające do tańca Pink Martini. Ich rozkosznym "Jolie garçon" można się upić, posłuchajcie!
Moje ukochane, najlepsze na świecie super proste kruche ciasto robię lewą ręką przez sen. Serio. Wsypuję mąkę, cukier puder, dodaję zimne masło, włączam mikser, po chwili śmietana, żółtka i gotowe. Po schłodzeniu wystarczy wyłożyć nim spód formy do tarty lub malutkie tartaletki i upiec w piecu. Jeśli masz zamrożone kruche ciasto w lodówce, tarta jest w zasadzie w połowie zrobiona, a jeżeli z lodówki wyciągniesz słoiczek domowego lemon curd, no to wiesz, zaraz "witasz się z gąską". Wystarczy zrobić włoską bezę, która brzmi "strasznie skomplikowanie" a jest łatwiejsza do zrobienia niż zwykła beza i smakuje jak "ciepłe lody". Robiliście ją kiedyś?
Domowy lemon curd - cudowny krem cytrynowy!
No to wróćmy do lemon curd - zima to najlepszy czas, by zrobić kilka słoiczków tego wybornego kremu cytrynowego. Jeśli masz Thermomix (lub podobne grzejąco-ucierające urządzenie), krem niemalże robi się sam. Jeżeli go nie masz, zaproś pomocnika do kuchni, żeby trzymał miskę nad garnkiem z parą. Wynagrodzisz pomocnikiem łyżeczką (lub słoiczkiem) najlepszego na świecie domowego lemon curd. Całkiem serio muszę go chować przed dziećmi, jest tak wyśmienity!
Tarta cytrynowa z włoską bezą jest jednym z najbardziej ulubionych deserów w nas w domu - kruchy, delikatnie słodkawy spód, obłędnie cytrynowy, rześki słodki krem cytrynowy i ubezwładniająca słodyczą włoska beza, która smakuje jak "ciepłe lody". Kto pamięta ten smak??
Tarta cytrynowa z włoską bezą
kruchy spód - proporcje na formę o średnicy ok 25cm lub dwie mniejsze
250g mąki pszennej
250g mąki pszennej
125g zimnego masła
20g cukru pudru
2 żółtka
ok 200g kremu cytrynowego lemon curd - tu przepis
Mąkę, masło i cukier puder przesiekaj razem (ja robię to w mikserze płaskim mieszadłem), potem dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto (u mnie wciąż w mikserze). Formę to tarty wyłóż ciastem i wstaw na co najmniej 40 minut do lodówki (lub 15 min w zamrażalniku). Zimne ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz ok 15-20 minut - do chwili, gdy spód będzie złocisty. Odstaw do wystudzenia. Krem cytrynowy wyłóż na upieczony spód i przygotuj włoską bezę.
włoska beza
120g białego cukru
2 łyżki wody
2 białka jajka
łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 niewoskowanej cytryny
Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj i pozostaw na niewielkim ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie zmieni koloru (trwa to ok 10 minut). W międzyczasie ubij na sztywno białka z sokiem i skórką z cytryny. Zmniejszy obroty miksera do minimalnych i wlewaj syrop cukrowy do bezy cieniutką strużką. Gdy już cały wlejesz, miksuj jeszcze chwilę, aż beza stanie się sztywna i lśniąca. Wyłóż bezę na krem cytrynowy za pomocą rękawa cukierniczego lub formując dowolne, nierówne kształty. Opal bezę palnikiem cukierniczym, aż jej brzegi się delikatnie zrumienią. Możesz podawać tarte cytrynową z kulką sorbetu cytrynowego. Jest wyśmienita!
20g cukru pudru
2 żółtka
ok 200g kremu cytrynowego lemon curd - tu przepis
Mąkę, masło i cukier puder przesiekaj razem (ja robię to w mikserze płaskim mieszadłem), potem dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto (u mnie wciąż w mikserze). Formę to tarty wyłóż ciastem i wstaw na co najmniej 40 minut do lodówki (lub 15 min w zamrażalniku). Zimne ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz ok 15-20 minut - do chwili, gdy spód będzie złocisty. Odstaw do wystudzenia. Krem cytrynowy wyłóż na upieczony spód i przygotuj włoską bezę.
włoska beza
120g białego cukru
2 łyżki wody
2 białka jajka
łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 niewoskowanej cytryny
Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj i pozostaw na niewielkim ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie zmieni koloru (trwa to ok 10 minut). W międzyczasie ubij na sztywno białka z sokiem i skórką z cytryny. Zmniejszy obroty miksera do minimalnych i wlewaj syrop cukrowy do bezy cieniutką strużką. Gdy już cały wlejesz, miksuj jeszcze chwilę, aż beza stanie się sztywna i lśniąca. Wyłóż bezę na krem cytrynowy za pomocą rękawa cukierniczego lub formując dowolne, nierówne kształty. Opal bezę palnikiem cukierniczym, aż jej brzegi się delikatnie zrumienią. Możesz podawać tarte cytrynową z kulką sorbetu cytrynowego. Jest wyśmienita!
Kasiu, przepraszam, że piszę na inny temat, ale nie wiem gdzie mogłabym Cię spytac. Chodzi o Spotify...
OdpowiedzUsuńW jaki sposób można słuchać piosenek offline? Czy wystarczy je zapisać czy trzeba ściągnąc. Mam z tym problem bo nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji. A zaczęłam słuchac na Spotify dzięki Tobie. Tym bardziej , że mamy podobne upodobania. To co wklejach na blogu przy przepisach zazwyczaj mi się podoba. Dzięki Tobie poznałam też wykonawców, o których wcześniej nie słyszałam. Także jestem Ci wdzięczna.
Przepisy oczywiście też masz świetne i często z nich korzystam. Sorry za bardzo sie rozpisałam.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Agata Leszczyńska
Ależ ja z radością czytam i piszę z moimi Czytelnikami :) cieszę się, że Spotify się sprawdza!
UsuńMożesz słuchać offline jeśli masz abonament premium. Wówczas:
- będąc online układasz sobie playlisty do odsłuchiwania
- na wybranym urządzeniu (tablet, telefon) będąc online (!!) wchodzisz w "Twoja muzyka", potem "Playlisty", wybierasz playlistę i przesuwasz suwaczek "pobieranie"
- gdy na liście playlist pojawi się zielona strzałka w dół w zielonym kółeczku, wówczas te listę możesz odsłuchiwać offline :)
Powodzenia! i daj znać czy się udało :)
Odpisałam Ci na maila.Jeszcze raz dziekuję za pomoc😊
UsuńNie mam palnika cukierniczego-czy da sie go jakos zastapic? Upiec beze w piekarniku? Mam straszną cgrapkę na tę tartę...
OdpowiedzUsuńodpalić grill w piekarniku na 250stC i wstawić gotową tartę na max 1-2 minuty, pilnując!
UsuńPowodzenia :)
Czy w takim razie ta beza jest mięciutka, a nie sucha?
OdpowiedzUsuń