coś więcej

Dekadencki sernik fistaszkowy na zimno

Co powiecie na fantastyczny sernik bez pieczenia? Wystarczy połączyć mocną, deserową czekoladę z miodem, dodać fistaszki, zaczarować nutą owoców i podać na niedzielny obiad w karnawale najbardziej dekadencki sernik fistaszkowy jaki znam. No i bez pieczenia - wystarczy mikser, kilka składników i niewiele czasu w kuchni. Czysta rozpusta, grzeszne kuszenie, zjawiskowe połączenie smaków.  To też tak proste ciasto, że możesz je zrobić ot, bez powodu, we środę po pracy. Zróbcie go koniecznie!


Może trochę romantycznych, ale pełnych mocy nut i głosów? Posłuchajcie "Thinking Out Loud" Eda Sheerana, ulubionego wokalisty i muzyka mojego średniego syna...




W karnawale czasami pozwalamy sobie na nieco więcej, na ciut bardziej grzeszne desery, nieprzyzwoicie pyszne ciastaluksusowe pączki i najlepsze na świecie faworki. Jeśli też lubicie zjeść czasem coś słodkiego, a zupełnie nie macie nastroju na czasochłonne smażenie pączków, chrustów, albo pieczenie skomplikowanych ciast, zróbcie koniecznie najbardziej dekadencki sernik jaki znam - bez pieczenia, o obłędnie grzesznym połączeniu smaków i w zasadzie bez cukru (no prawie). 


dekadencki sernik czekoladowo-fistaszkowy z cieniuteńką warstwą czarnej porzeczki


Do tego zjawiskowego sernika nie dodaję cukru, lekko słodzę dobrym miodem z zaprzyjaźnionej pasieki. Oczywiście cukier jest zawarty w herbatnikach, których używam na spód, w domowej konfiturze/dżemie z czarnej porzeczki i w kajmaku dodanym do fistaszkowej warstwy, jeśli jednak szukacie pomysłów na mało słodkie desery, ten przepis będzie dla Was dobrym rozwiązaniem. Wszyscy moi domownicy zgodnie orzekli, że to prawdopodobnie najlepsze ciasto jakie robiłam ostatnio. I ja, ja się z nimi zgadzam. Całkiem serio nie przypominam sobie kiedy ostatnio przy absolutnie minimalnym wysiłku osiągnęłam aż tak spektakularny efekt. W ciągu jednak tygodnia robiłam go aż dwa razy, bo za pierwszym razem warstwa czarnej porzeczki okazała się niewystarczająca dla moich domowych porzeczkofanów.


dekadencki sernik czekoladowo-fistaszkowy z zachwycająco solidną warstwą czarnej porzeczki


Ilości miodu i kajmaku, które podaję w przepisie są przybliżone, każdą warstwę przed wylaniem do tortownicy po prostu spróbuj. Ja lubię mocno czekoladowy, wytrawny smak środkowej warstwy i miodu dodaję mniej. Z kolei warstwa fistaszkowa też potrzebuje tylko tyle słodyczy, by smakowała najlepiej - można użyć mniej lub więcej kajmaku.

Kontrapunkt, który daje czarna porzeczka, uwodzi zmysły. Jednak jeśli nie przepadasz za czarną porzeczką, użyj innego kwaskowego dżemu - z malin, czerwonych porzeczek albo agrestu, ale nie pomijaj tej warstwy, daje fantastyczny smak w połączeniu z czekoladą i fistaszkami. 





Sernik fistaszkowy bez pieczenia jest kremowy, mocno mocno czekoladowy, z cudowną nutą czarnej porzeczki i grzeszną, lekko słonawo warstwą z masła orzechowego. Tak prosty do zrobienia, że jeśli tylko lubisz połączenie masła orzechowego i czekolady, zrób go koniecznie! 

Dekadencki sernik fistaszkowo-czekoladowy

80g półsłodkich herbatników holenderskich
50g masła

600g twarogu sernikowego (najlepiej sprawdza mi się Piątnica z czerwonego wiaderka)
   UWAGA - twaróg musi być w temperaturze pokojowej
ok 50-70g miodu rzepakowego
200g czekolady deserowej lub gorzkiej min 55% kakao (u mnie Jedyna od Wedla)


250g kremowego masła orzechowego*
150-200g kajmaku**
ok 70-100g miodu rzepakowego

50g orzeszków ziemnych niesolonych (fistaszków)***

Pokrusz herbatniki w woreczku strunowym lub w blenderze, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż masę ciasteczkową na dno tortownicy o średnicy 17-18cm****, ugnieć ciasteczka na dnie tortownicy i wstaw do lodówki na kwadrans. 

Przełóż twaróg do miski (koniecznie powinien być  temperaturze pokojowej, inaczej ciepła czekolada po dodaniu zastygnie w grudkach), dodaj 50g miodu i zmiksuj razem. Rozpuść czekoladę na parze lub 2 mikrofali (3 x 30sec mieszając w trakcie) i lekko przestudź, by nie była gorąca, ale wciąż pozostała płynna. Dodaj 2-3 łyżi twarogu do czekolady i wymieszaj, potem całą czekoladę wlej do pozostałego i zmiksuj razem. Spróbuj smaku i ewentualnie dodaj więcej miodu. Przełóż masę do tortownicy z ciasteczkowym spodem i ponownie wstaw ją do lodówki, tym razem na ok 30 minut. 

Gdy masa czekoladowa zastygnie, posmaruj ją dżemem/konfiturą z czarnej porzeczki i ponownie schowaj do lodówki na 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż na złoto posiekane orzechy ziemne. 

Rozpuść masło orzechowe na parze lub w mikrofali (3-3x 30 sec), gdy będzie płynne, wymieszaj je ze 150g ciepłego kajmaku. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej kajmaku. Ciepłą masę fistaszkową wylej do tortownicy i wyrównaj wierzch. Od razu posyp uprażonymi fistaszkami. Wstaw tortownicę na minimum godzinę do lodówki. 

Wyjmij sernik z lodówki ok 20 minut przed podaniem, krój gorącym nożem. Tak, teraz możesz nasłuchiwać pomruków zachwytu...


* jeśli lubisz chrupiące kawałki orzechów w cieście,użyj masła tzw "crunchy", czyli z kawałkami orzechów
** ja po prostu gotuję w wodzie przez 2 godziny nieotwartą puszkę skondensowanego mleka słodzonego, otwieram ją dopiero, gdy jest chłodna, tak zrobiony kajmak jest pyszny i bardzo prosty
*** jeśli nie masz fistaszków niesolonych, możesz pominąć posypkę na cieście
**** można też użyć szerszej np. 20cm, ale ciasto wyjdzie niższe

12 komentarzy:

  1. a jakie to są ciasteczka holenderskie?:) pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś takie były w każdym Samie, Auchan czy Almie, ale nie wiem czy można je nadal dostać. Ja się zastanawiam jakimi innymi bezglutenowymi by je zastąpić,bo smak Holenderskich jest wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak tu teraz przekonać moją Druga Połówkę do masła orzechowego :-) Wygląda fantastycznie ale musi być chyba niesamowicie słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale powiedz mi, gdzie, gdzie ta słodycz, hę?
      W ciasteczkach raczej słoność (one są półsłodkie)
      w warstwie serowej głównie czekolada deserowa i minimalna ilość miodu
      warstwa fistaszkowa nie zawiera cukru, słodyczy dodaje tu kajmak, który (uwierz mi) tylko balansuje smak słony masła orzechowego, możesz nawet zmniejszyć ilośc kajmaku!
      serio ten cernir jest bardziej wytrawny niż słodki, promis :) you'll love it! on też :D

      Usuń
  4. Sernik rewelacyjny! Użyłam twarogu z wiaderka Wieluń, który jest niesamowicie aksamitny i ten sernik też taki był :) Syty, pyszny, masło orzechowe z kajmakiem - bajka, a masa smakuje jak czekoladowy Bakuś :) kalorii co nie miara, ale na pewno jeszcze nie raz go zrobię, wkracza na stałe do naszego domu! A w weekend zabieram się za szarlotkę tatrzańską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo Wieluń to świetny twaróg! żałuję że nigdzie blisko nie mogę go kupić :(

      Usuń
  5. Zrobiłam wczoraj na urodziny męża ,niebo w gębie to za mało powiedziane , a teraz przeglądam internet wcinając kolejny kawałek , chwała Ci bogini słodkości i miłego dnia , Myszowata , serdecznie pozdrawiam , mmmmmmmmmmmmmmmniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy masło orzechowe ma być solone? Czy może bez soli? A jak bez soli to może można użyć solonych orzeszków ziemnych na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło orzechowe solone, wówczas osiąga się ten cudowny kontrast smaków :)

      Usuń
  7. O jennnnyyyy jakie cudo,tylko wielkosc foremki jak dla skrzacikow, a ja mam w domu rekiny co sami w pol godziny by opedzlowali taki sernik.Nie podejmuje sie zwiekszac ilosc skladnikow na na specjalnym przeliczniku bo zawsze sa problemy,ale sernik to bajka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię go już któryś raz, a dopiero teraz zauważyłam, że w składnikach jest miód w masie orzechowo-kajmakowej. W opisie już go nie ma. Chyba zawsze robiłam bez miodu i było ok.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)