coś więcej

Makaron z ośmiornicą po portugalsku

Moja miłość do makaronu, prostej pasty podanej na obiad szczególnie rozkwita latem, gdy zamiast spędzać długi czas w kuchni wolę posiedzieć w ogrodzie, ale też każdego innego dnia roku, gdy mam ochotę na danie wybitne - wybitnie szybkie, wybitnie proste i wybitnie smaczne, którym zachwycam każdego. 10 minut w kuchni, dosłownie kilka składników i możemy siadać do stołu. Dziś podaję makaron z ośmiornicą po portugalsku, wyśmienity!


Wszystko zaczęło się od coniedzielnych audycji Marcina Kydryńskiego kilka lat temu. Wyjechał do Portugalii na jakieś wakacje, potem kolejne, i jeszcze jedne. Z każdej podróży wracał z muzyką fado. Dziś trochę nie wyobrażam sobie niedzieli bez popołudniowej dawki fado, jego miłości do Marizy, odkrywania kolejnych artystek śpiewających w tym stylu. Posłuchajcie  Carminho  w "Cabeça de Vento"...




Portugalskie konserwy

Portugalię na talerzu mam co najmniej kilka razy w miesiącu i to w najprostszy, najtańszy sposób. Zakochałam się w portugalskich konserwach, z którymi robię cuda. Minimakrelki jadamy najprościej - na kromce dobrego chleba, a sardynki lekko marynowane na grzance z awokado. Najlepszej jakości portugalskie sardynki smakują wyśmienicie zapiekane z fenkułem, podane z cytrynowym makaronem albo w lekkiej sałatce. Najlepszej jakości konserwy rybne i z owocami morza to fantastyczne i bardzo inspirujące w kuchni produkty!




A czasem, gdy mam ochotę na ośmiornicę (uwielbiam ośmiornicę!), nie kupuję całego stwora, ale niewielką portugalską konserwę z ośmiornicą (np. puszka kałamarnicy humboldta z warzywami Bon Appetit kosztuje ok 9zł), z którą w dosłownie 10 minut przygotowuję obiad dla 2 osób. Wystarczy na oliwę z oliwek wrzucić szalotki i czosnek, po chwili suszone pomidory, dolać wino lub cydr, dodać ośmiorniczki i zredukować całość w 3-4 minuty, akurat tyle, ile gotuje się pasta fresca. Proste, szybkie, cudowne danie!




Makaron z ośmiornicą po portugalsku to ekspresowe, acz wyśmienite danie. Ośmiornica z warzywami w pomidorach duszona przez chwilę w winie z czosnkiem i szalotką jest miękka, ale sprężysta, sos lekki i bardzo aromatyczny, a świeże zioła cudnie podkreślają smaki. Zróbcie sobie takie danie, szczególnie jeśli tęsknicie za latem.

Makaron z ośmiornicą po portugalsku

2 szalotki
3 ząbki czosnku
50ml oliwy extra virgin
kilka suszonych pomidorów
150ml cydru lub białego wina
puszka (120g) ośmiornicy portugalskiej (w winie, z warzywami lub w pomidorach)
świeży tymianek

250g świeżego makaronu pasta fresca (u mnie barwiony sepią mątwy)

Zagotuj wodę na makaron.
szalotki pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Zeszklij warzywa na rozgrzanej oliwie i dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki. Po chwili wlej cydr lub białe wino, zagotuj, dodaj puszkę ośmiornicy i duś razem, aż sos się zredukuje.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente (świeży makaron gotuje się 3 minuty) i odcedź. Włóż makaron do sosu z ośmiornicą, wymieszaj całość i od razu wykładaj na talerze. Podawaj ze świeżym tymiankiem i kieliszkiem cydru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)