Zwyczajna niedziela, nawet taka bez okazji, to w naszym domu często kurczę na obiad. Kupuję dorodne, ekologiczne kurczęta z zaprzyjaźnionej hodowli z Beskidu Niskiego i podaję je na różne sposoby. Najbardziej lubię kurczaka pieczonego w całości, który podany w całości dodaje splendoru każdemu obiadowi. Kurczak pieczony w pomarańczach, jest bardzo aromatyczny, soczysty i ma oszałamiająco chrupiąca skórkę. Upieczcie go koniecznie!
Otulam się styczniowymi, gitarowymi dźwiękami, które działają rozkosznie kojąco. Posłuchajcie dziś ze mną holenderskiego zespołu folkowego, który tak pięknie, pięknie gra. Rosemary & Garlic "Old Now"...
Ekologiczne kurczę - prosty wybór
Niby mam swoje ulubione dwa-trzy przepisy na kurczaka pieczonego w całości (kurczę po polsku, kurczak miodowy, kurczak na butelce piwa), ale gdy przyjeżdżają do mnie świeże, obłędnie soczyste pomarańcze prosto z Sycylii, od rozkrojenia owocu do decyzji, żeby wymyślić nowy przepis na kurczaka upływa dosłownie chwila. Kurczak, pomarańcze, czosnek, rozmaryn i miód - doskonałe połączenie smaków. Pełne zimowej energii końca stycznia, która tak cieszy intensywnym słońcem, mrozi uszy i nosy, niesie nadzieję na wiosnę. Kolory na talerzu smakują doskonale!
Gdy nie uda mi się kupić kurczaka ekologicznego, ani nawet zagrodowego, po prostu rezygnuję z mięsa na obiad. Zrobię fajną quiche l'oignon , ugotuję domowa pomidorówkę z ryżem, zakręcę szybkie ciasto i spokojnie mogę zrezygnować z mięsa, jeśli nie mam pewności jego pochodzenia. To łatwe wybory, naprawdę.
Skrawam cienkie warstwy pomarańczowej skórki, usuwam albedo, obieram miąższ z reszty skórki i razem z całymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu ciasno upycham we wnętrzu tuszki. Sznuruję nóżki, układam kurczę w ganku rzymskim, włączam piekarnik i wracam do lektury, właśnie kończę "Wotum nieufności" Remigiusza Mroza, będą ofiary...
Co drugi rozdział odrywam się na chwilę od Seydy i Hauera, podlewam tuszkę winem, sokiem obracam na drugą stronę. Władza upaja, niszczy i deprawuje. Kurczak pachnie obłędnie. Mieszam kilka zielonych liści z filetami z pomarańczy i moim ukochanym cytrusowym dressingiem. Wypadek limuzyn BOR, są ofiary. Czas podawać obiad. Na deser pozostanie oczekiwanie na kolejną część serii "W kręgach władzy".
Lubię długo mięsa i drób długo pieczone w garnku rzymskim. Wracam do niego w leniwe weekendowe popołudnia, gdy obiad sam ma się dziać, niespecjalnie wymagając mojej nadmiernej atencji. Kurczak pieczony w pomarańczach jest niezwykle soczysty, faejnastycznie aromatyczny dzięki pomarańczom i rozmarynowi, ma zjawiskowo chrupiącą słodkawą skórkę. Podaję do niego prostą mieszankę sałat - zielone liście, młode botwinki, filety z pomarańczy, ulubiony dressing.
Kurczak pieczony w pomarańczach
1 kurczak ekologiczny ok 2,5kg
1 łyżeczka soli
100g masła
świeżo mielony pieprz
5 gałązek rozmarynu
100g masła
świeżo mielony pieprz
5 gałązek rozmarynu
2-3 ekologiczne pomarańcze do faszerowania
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
200ml białego wytrawnego wina
50g łagodnego w smaku miodu (wrzosowy, akacjowy, wielokwiatowy, lipowy)
2-3 ekologiczne pomarańcze do podania
70g zimnego masła
1 gałązka rozmarynu
Jeśli pieczesz kurczę w garnku rzymskim, namocz go w zimnej wodzie przez 30 minut.
Kurczaka umyj, odetnij lotki ze skrzydełek, wytrzyj tuszkę i oprósz solą od środka i na zewnątrz. Odstaw na ok 20 minut. W tym czasie posiekaj igiełki z 3 gałązek rozmarynu, otrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy i wymieszaj z masłem oraz świeżo mielonym pieprzem. Część masła rozmarynowego włóż pod skórę na piersiach, pozostałym natrzyj całą tuszkę.
Zetnij cienko pozostałą część skórki z pomarańczy (bez albedo), a owoce obierz. Obrane pomarańcze, pozostałe gałązki rozmarynu i skórkę z pomarańczy upchnij ciasno w tuszce, zasznuruj i zwiąż nóżki sznurkiem kuchennym.
Możesz piec kurczaka w brytfance z przykrywą lub garnku rzymskim. Blachę wstawi do rozgrzanego piekarnika, namoczony garnek rzymski zawsze do zimnego.
Na dnie naczynia, w którym będziesz piec kurczaka włóż kratkę do pieczenia, ułóż tuszkę piersiami do dołu, kurczaka polej połową soku z pomarańczy i wina, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C ok 2 godzin. Co jakiś czas podlewaj sosem, który powstaje na dnie naczynia.
Po 2 godzinach obróć kurczaka piersiami do góry, polej sosem z dna brytfanki i piecz kolejną godzinę pod przykryciem, nie zmieniając temperatury. Gdyby na dnie brytfanki wytworzyło się dużo sosu, zlej go do rondelka, wstaw rondelek na maleńki palnik i redukuj aż zgęstnieje.
Łącznie po 3 godzinach pieczenia mięso nakłuj wykałaczką udko w najgrubszym miejscu, powinno być już miękkie. Wymieszaj pozostałe wino z sokiem z pomarańczy i miodem, polej tuszkę kilkoma łyżkami pomarańczowo-miodowego sosu. Zwiększ temperaturę do 180°C i piecz kurczaka bez przykrycia ok 30-40 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.
Wytnij filety z pomarańczy, zachowaj odcięte skórki. Gdyby fragmenty kurczaka przyrumieniały się zbyt intensywnie, przykrywaj je kawałkami skórki, które zabezpieczysz przed spadnięciem wykałaczkami. Pamiętaj o podlewaniu tuszki co 10-15 minut sosem miodowo-pomarańczowym. Gdy kurczak będzie już bardzo miękki, a skórka rumiana, zdejmij z tuszki wszystkie skórki z pomarańczy i odlej cały sos z dna naczynia do rondelka ze zredukowanym sosem. Na wierzchu kurczaka ułóż filety z pomarańczy i piecz jeszcze razem ok 5-10 minut.
W tym czasie na silnym ogniu odparuj sos powstały z pieczenia. Wyłącz płomień i wmieszaj do sosu zimne masło razem z posiekanymi igiełkami z gałązki rozmarynu. Sos stanie się bardziej muślinowy.
Wyjmuj kurczaka z piekarnika i odstaw na 5-7 minut, żeby soki w mięsie się uspokoiły. Potem wyjmuj owoce ze środka tuszki, a kurczę pokrój na porcje. Podawaj z ryżem lub ziemniakami pure i sosem pomarańczowo-rozmarynowym. Idealna do tego będzie lekka sałata z cytrusowym dressingiem i filetami z pomarańczy. Wspaniałe lekkie danie na weekendowy albo świąteczny obiad!
Kurczaka umyj, odetnij lotki ze skrzydełek, wytrzyj tuszkę i oprósz solą od środka i na zewnątrz. Odstaw na ok 20 minut. W tym czasie posiekaj igiełki z 3 gałązek rozmarynu, otrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy i wymieszaj z masłem oraz świeżo mielonym pieprzem. Część masła rozmarynowego włóż pod skórę na piersiach, pozostałym natrzyj całą tuszkę.
Zetnij cienko pozostałą część skórki z pomarańczy (bez albedo), a owoce obierz. Obrane pomarańcze, pozostałe gałązki rozmarynu i skórkę z pomarańczy upchnij ciasno w tuszce, zasznuruj i zwiąż nóżki sznurkiem kuchennym.
Możesz piec kurczaka w brytfance z przykrywą lub garnku rzymskim. Blachę wstawi do rozgrzanego piekarnika, namoczony garnek rzymski zawsze do zimnego.
Na dnie naczynia, w którym będziesz piec kurczaka włóż kratkę do pieczenia, ułóż tuszkę piersiami do dołu, kurczaka polej połową soku z pomarańczy i wina, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C ok 2 godzin. Co jakiś czas podlewaj sosem, który powstaje na dnie naczynia.
Po 2 godzinach obróć kurczaka piersiami do góry, polej sosem z dna brytfanki i piecz kolejną godzinę pod przykryciem, nie zmieniając temperatury. Gdyby na dnie brytfanki wytworzyło się dużo sosu, zlej go do rondelka, wstaw rondelek na maleńki palnik i redukuj aż zgęstnieje.
Łącznie po 3 godzinach pieczenia mięso nakłuj wykałaczką udko w najgrubszym miejscu, powinno być już miękkie. Wymieszaj pozostałe wino z sokiem z pomarańczy i miodem, polej tuszkę kilkoma łyżkami pomarańczowo-miodowego sosu. Zwiększ temperaturę do 180°C i piecz kurczaka bez przykrycia ok 30-40 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.
Wytnij filety z pomarańczy, zachowaj odcięte skórki. Gdyby fragmenty kurczaka przyrumieniały się zbyt intensywnie, przykrywaj je kawałkami skórki, które zabezpieczysz przed spadnięciem wykałaczkami. Pamiętaj o podlewaniu tuszki co 10-15 minut sosem miodowo-pomarańczowym. Gdy kurczak będzie już bardzo miękki, a skórka rumiana, zdejmij z tuszki wszystkie skórki z pomarańczy i odlej cały sos z dna naczynia do rondelka ze zredukowanym sosem. Na wierzchu kurczaka ułóż filety z pomarańczy i piecz jeszcze razem ok 5-10 minut.
W tym czasie na silnym ogniu odparuj sos powstały z pieczenia. Wyłącz płomień i wmieszaj do sosu zimne masło razem z posiekanymi igiełkami z gałązki rozmarynu. Sos stanie się bardziej muślinowy.
Wyjmuj kurczaka z piekarnika i odstaw na 5-7 minut, żeby soki w mięsie się uspokoiły. Potem wyjmuj owoce ze środka tuszki, a kurczę pokrój na porcje. Podawaj z ryżem lub ziemniakami pure i sosem pomarańczowo-rozmarynowym. Idealna do tego będzie lekka sałata z cytrusowym dressingiem i filetami z pomarańczy. Wspaniałe lekkie danie na weekendowy albo świąteczny obiad!
Witam a w wolnowarze to jaka kolejność i jaki czas?
OdpowiedzUsuńWolnowar nie piecze a gotuje, efekt do uzyskania będzie zupełnie inny. Tak jak jestem wielka fanką wolnowara, to jednak kurczę wole upiec w garnku rzymskim, żeliwnym, czy w blasze w piekarniku.
UsuńJeśli jednak tylko taka wersja wchodzi w grę, proszę próbować :)
Tu ściągawka z przelicznikiem czasów pieczenia/gotowania na wolnowar:
http://www.chillibite.pl/2015/11/wolnowar-crock-pot-recenzja.html
Dzięki:)
OdpowiedzUsuńJak moczysz garnek rzymski? Ja wlewam wodę ale wydaje mi się, że to nie tak.
OdpowiedzUsuńzatykam zlew kuchenny, wstawiam garnek rzymski (spód i przykrywkę) zalewam chłodną wodą aż przykryje cay garnek - na 20-30 minut
UsuńPrzepis brzmi smakowicie :-) Mam zamiar wypróbować go na sobotni obiad. Tylko czym zastąpić rozmaryn, za którym nie przepadam? Tymianek może być?
OdpowiedzUsuńRudyLoczek
tak, tymianek z pomarańczą świetnie gra :) to czekam na recenzję!
UsuńBardzo, bardzo dobre kurczę pieczone :-) I te pomarańcze z tymiankiem upieczone... mniam.
UsuńRudyLoczek
1.Czy można zamiast w garnku rzymskim, upiec w naczyniu żaroodpornym? 2. W czym w ogóle jest lepszy garnek rzymski( może powinnam kupić :O ) 3. Co zrobić z owocami wyjętymi ze środka? 4. Możesz podać przepis na ten cytrusowy dressing?:)
OdpowiedzUsuńHej. 1. Możesz oczywiście spróbować, choć szkło ma inne właściwości przewodzenia ciepła. Efekt będzie ciut inny, ale próbować i eksperymentować w kuchni ZAWSZE warto
Usuń2. tu pisałam o garnkach rzymskich: http://www.chillibite.pl/2012/03/abbacchio-pasquale-wielkanocna-pieczen.html
3. podaję je obok, można wycią pomaracze ze skórki i śmiało zjadać
4. tu moje ulubione dressingi: http://www.chillibite.pl/2018/02/8-ulubionych-dressingow-do-salatek.html