coś więcej

Pyszne krokiety ziemniaczane z salami

Gdy czapa śniegu znów przykrywa świat, oprócz zimowych zup na kolację, robię też dania z ziemniaków, które są proste, sycące i dają frajdę z wykorzystania "odzyskanych" kartofli z obiadu. Jeśli takie danie na dodatek jest wystrzałowo smaczne, idealnie pasuje do piwa, albo staje się ciekawą kolacją, to powtarzasz je wciąż i wciąż, zawsze w innej wersji. Zróbcie koniecznie pyszne krokiety ziemniaczane z salami i ciągnącym serem, są świetne!


krokiety ziemniaczane

Mam dziś dla Was pyszną muzyczną kartkę z kalendarza. Nancy Sinatra i Billy Strange, 1966 rok, hipnotyzujące "Bang Bang". A Nancy tak pięknie próbuje po francusku, posłuchajcie...




Co przyrządzić z ziemniaków?

Pamiętam czasy, gdy ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia, a moja babcia, czy mama ciągle coś nowego z nich przyrządzały. Ziemniaki nie mogą mi się znudzić, uwielbiam gotowane (młode, skrobane ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem), ucierane na kremowe pure (boskie jest utłuczone z pieczonym jabłkiem!), smażone, zapiekane, w ziemniaczanych sałatkach, jako dodatek do dań i główna potrawa. Placki ziemniaczane  to jedno z naszych ulubionych dań kolacyjnych jesienią, hiszpańską tortillę podaję do wina albo jako śniadanie weekendowe zimą, knedle ze śliwkami podaję pod koniec lata, a pokrzywowe gnocci z szałwią, gdy wybuchnie wiosna. Ziemniaki mogą być  proste albo wykwintne - z dzieciakami robimy proste domowe chipsy ziemniaczane bez tłuszczu, a ziemniaczano-porową vichyssoise z łososiem podaję na elegancki obiad. 

Bardzo często przyrządzam odzyskane dania z ziemniaków, choć z tym odzyskiwaniem to nie zawsze prawda. Oczywiście, że nigdy nie wyrzucam nadmiaru ziemniaków z obiadu, przesmażone na maśle pure ziemniaczane  to moja ukochana kolacja w stylu "jedzenie na pocieszenie". Ale tak po prawdzie u nas często "zostają" ziemniaki z obiadu, bo zawsze staram się, żeby było ich nieco za dużo, by potem przetwarzać je na kluski, wkładać do ruskich pierogów, mieć gotowca do shepherd's pie, czy właśnie zrobić z nich proste i szybkie krokiety ziemniaczane


krokiety ziemniaczane z salami etapy


Zerknijcie proszę na składniki na zdjęciu poniżej - najważniejsze są ziemniaki i ser, który powinien być z gatunku łatwo topiących się (gouda, edamski, cheddar albo mozzarella), reszta to tylko pomysł: salami możesz zastąpić lekko zrumienionym boczkiem, włoską mortadelą, szynką albo wędzonym kurczakiem,  jeśli nie masz niesolonych pistacji  wymień je na orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe albo nerkowce, zamiast szczypiorku możesz użyć natki, koperku lub innych ziół, na które akurat masz ochotę, a chili możesz pominąć lub zastąpić papryką słodką lub wędzoną. Zamiast panierowania krokietów w panko, użyj klasycznej bułki tartej. W zasadzie każda wersja będzie pyszna, ogranicza nas tylko wyobraźnia!


krokiety z ziemniaków z salami

Proste ziemniaczane krokiety lekko pikantne, ze świeżymi ziołami i dobrym salami oraz obłędnym, ciągnącym serem w środku są świetną przekąską do piwa, a podane z kwaśną śmietaną będą fajną kolacją. Możesz je smażyć w głębokim tłuszczu (olej/oliwa) lub tylko spryskać oliwą i upiec w piekarniku. 

Krokiety ziemniaczane z salami

proporcje na ok 25 kulek-krokiecików

500g ugotowanych ziemniaków typu kulinarny C (duża ilość skrobi)
40g ciepłego mleka
100g salami
100g sera gouda
40g niesolonych pistacji
3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki płatków chilli

70g mąki
1 duże lub 2 małe jajka
70g panko lub bułki tartej

olej do smażenia

Ziemniaki przepuść przez praskę ziemniaczaną. Ser i salami pokrój w drobną kostkę, pokrój szczypiorek i posiekaj pistacje. Ziemniaki wymieszaj z ciepłym mlekiem,  szczypiorkiem, pistacjami, serem i salami. Dopraw całość świeżo mielonym pieprzem i płatkami chilli.

Z masy ziemniaczanej formuj kulki, każdą obtaczaj w mące, rozbełtanym jajku i panko lub bułce tartej. Smaż na złoto w głębokim oleju (można te też spryskać olejem i upiec w piekarniku, aż będą złote). Podawaj na ciepłą kolację z kwaśną śmietaną albo jako przekąskę do piwa. 

2 komentarze:

  1. Myślisz, że będą równei dobre bez panierki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, niekoniecznie, ta panierka jest boska! ale można odgnieść je w samej bułce bez mąki i jajka. Ew w orzechach i piec

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)