coś więcej

Złote trufle gwiazdkowe

Są takie małe maleństwa świąteczne, które zjadam niby ukradkiem, niby na podwieczorek, przypadkiem, że niby energetyczny "baton", a tymczasem one takie niewinne, rozkoszne, uzależniające. Jedna po drugiej rozpływają się w ustach, na wargach błąka się uśmiech i myśl o bezgrzesznych słodkościach. Mam dla Was przepis bardzo specjalny - przede wszystkim błyskawiczny, a po drugie samo zdrowie i bez cukru. Złote trufle gwiazdkowe to idealny jadalny prezent, ale świetna zdrowa i ciut pijana przekąska dla dorosłych łasuchów.


Och słucham już słucham piosenek z dzwoneczkami, łasuję jak sroka na nowe gwiazdkowe płyty i dopieszczam moją playlistę Gwiazdka 2016 propozycjami nadsyłanymi na konkurs Noel Noel (wysłaliście już swoje???). No to ciut energii świątecznej dziś z najnowszej płyty Pentatonix "Christmas", posłuchajcie "God Rest Ye Merry Gentleman", idealna do włączenia w aucie, gdy już wracasz do domu, posłuchajcie...



Mikołaj podrzucił mojej córce do buta stempelki do wycinania ciastek i już się nie mogę doczekać co z nimi przyrządzi. Nareszcie nastał w naszym domu ten czas, gdy dzieci samodzielnie wkraczają do kuchni, żeby przyrządzić coś na świąteczny, czy wigilijny stół. Córka lubi piec ciasteczka i z ogromną radością oddam jej to pole. Najstarszy syn pewne zrobi jakieś fajne śledzie, których jest wielkim entuzjastą, a może przejmie ode mnie pałeczkę i zrobi nasz ukochany groch z kapustą?  Średni syn pewnie skupi się na czymś słodkim, na pewno będzie dekorował pierniczki na choinkę, a mauż oczywiście przyrządzi golonki w galarecie  i farsz do wigilijnych pierogów z grzybami. Co zatem pozostanie dla mnie? Pewnie cała reszta, choć jak co roku ciut zmienię kulinarną playlistę na stole.
Dla naszej trójki dorosłych domowników, do podgryzania w trakcie przygotować świątecznych, zrobię złote trufle gwiazdkowe całkiem nieźle pijane. Sa super proste do zrobienia i mają tylko 5 składników. nie  wymagają mrożenia, chłodzenia, pieczenia, wałkowania. 10 minut i gotowe, srsly!


składniki trufli to głównie bakalie:
złote owoce (miechunka peruwiańska)
rodzynki bursztynowe (czyli jasne sułtańskie)
blanszowane migdały
przyprawa dyniowa "pumpkin spice"


Jeśli w poszukiwaniu świątecznych smaków i słodyczy zwracacie uwagę na to, by były to słodkości bez cukru i mające w sobie tylko samo złoto dobro, mam dla Was coś ultra szybkiego, zdrowego no i docenią je miłośnicy whisky. Oczywiście jeśli chcesz, by dzieci także jadły trufle, pomiń whisky. Ale czy dzieci naprawdę MUSZĄ jeść wszystko co słodkie na stole? Czasem takie tylko dla dorosłych słodkości to nas dorosłych największa radość. Zróbcie te trufle koniecznie, są pyszne i gotowe w 10 minut!

Cały smak pochodzi w truflach z wyśmienitych bakalii - miechunki peruwiańskiej (złoty owoc), kwaskowego owocu o leciutko cierpkiej nucie. Miechunka przed suszeniem jest zanurzana w soku z trzciny cukrowej, by zgubić swoją kwasowość. Rodzynki bursztynowe to jasna odmiana sułtanek, słodkich, niewielkich, złocistych owoców. Trzecim składnikiem trufli są blanszowane migdały, dzięki temu, iż są bez skórki, nadają jasnego koloru truflom. Trufelki przyprawiam świątecznie wyborną przyprawą dyniową - pumpkin spice, której ostatni słoiczek zachowałam na ta tę specjalną okazję. Ostatnim elementem układanki smaków na podniebieniu jest miodowy Jack Daniel's, czyli nieco bardziej kobieca wersja słynnego Jacka. Trufle są przepyszne!




Złote trufle gwiazdkowe swoją nazwę zawdzięczają zawartości miechunki peruwiańskiej, zwanej "złotym owocem". Trufelki są miękkie, słodkawe, wyraźnie pikantne od pumpkin spice, czyli przyprawy dyniowej i mają fantastyczną nutą whisky. Zróbcie je koniecznie!

Złote trufle gwiazdkowe z whisky

200g +/- 30g migdałów blanszowanych
100g złotych owoców (suszona miechunka peruwiańska)
70g jasnych rodzynek sułtańskich
20g whisky (np Jack Daniel's miodowy)

Zmiksuj w blenderze migdały na drobną kaszę, 30g przełóż do osobnej miski. Dodaj do blendera miechunkę, rodzynki, whisky i 2 łyżeczki przyprawy dyniowej. Zmiksuj całość na gładką masę. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę zmiksowanych migdałów. Formuj niewielkie trufelki i obtaczaj je w pozostałej przyprawie dyniowej. Możesz też obtoczyć trufle w zmiksowanych na proszek migdałach, będa miało inny kolor i nieco mniej pikantny smak. 





_______
wpis jest efektem współpracy z firmą Bakalland, której bakalie wykorzystałam do przygotowania trufli (złote owoce, rodzynki bursztynowe, migdały blanszowane)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)