coś więcej

Sałatka mocy z kiszonych buraków, fasoli i fety

Jeśli sami kisicie buraki i robicie domowy zakwas na barszcz wigilijny, nie wyrzucajcie buraków z zakwasu! Są pyszne, chrupiące i stanowią naturalny probiotyk. Można z nich zrobić zdrowe chipsy albo pokroić i wykorzystać w sałatce mocy, która zrobicie od razu po świętach. Sałatka z kiszonych buraków z feta, fasolą i jabłkiem jest pyszna, sycąca i nieźle rozpędza rozleniwiony po świętach system trawienny. Niech MOC będzie z Wami!


Ogromnie mi smutno od kiedy dowiedziałam się o śmierci George'a Michaela. Cała młodość z jego muzyką, tyle wzruszeń, przeżyć, randek, tańczonych przytulanych, każda Gwiazdka z Last Christmas... On chyba nie mógł sobie tego inaczej wymyślić - choć zdecydowanie o wiele lat za wcześnie, jednak odchodząc dokładnie w Boże Narodzenie pozostanie już na zawsze w myślach wszystkich, którzy na jego twórczości się wychowali. Posłuchajcie pięknego "A Different Corner" z ostatniej, jakże pięknej płyty George'a Michaela "Symphonica" z 2014 roku...





Buraki cenione są ze względu na zawartość witamin A, C oraz z gruby B. Mają także dużo żelaza, cynku, potasu, magnezu i kilku innych ważnych minerałów. Zawierają kwas foliowy i karoten. Są polecane w diecie kobiet w ciąży, osób zmagających się z anemią, wspomagają walkę z nowotworami, są także nieocenione w chorobach układu pokarmowego. Jeszcze więcej mocy zyskują podczas kiszenia - szczególnie ważne są właściwości probiotyczne, dlatego warto je jeść jak najczęściej, ale już obowiązkowo, gdy nam pozostały z zakwasu na barszcz wigilijny.  Kiszone buraki pobudzają trawienie, regulują florę bakteryjną jelit, obniżają poziom złego cholesterolu. Jedzcie je w sałatkach albo prosto ze słoika z zakwasem, są pyszne!

Niedawno proponowałam sałatkę z żółtych kiszonych buraków ze śledziem, która świetnie sprawdza się na wigilijnym stole, zaś po świętach kiszone buraki połączcie w pysznej sałatce z fasolą, jabłkiem i kozią fetą. 



Sałatka z kiszonych buraków z fasolą, fetą i jabłkiem, jest chrupiąca, soczysta, świetnie łączą się w niej nuty słone (feta, burak), kwaśne (burak) i słodkie (jabłko i dressing). To pełnowartościowy posiłek na lekką, zdrową kolację. Zróbcie koniecznie !

Sałatka mocy z kiszonych buraków z fetą, fasolą i jabłkiem

400g ugotowanej fasoli czarne oczko (lub innej drobnej fasoli, można wykorzystać fasolę z puszki)
400g soczystego, winnego jabłka (ligol, kortland) - waga po obraniu
200g kiszonych buraków
200g koziej fety najlepszej jakości
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki złotego siemienia lnianego

dressing miodowo-cytrusowy*
2 ząbki czosnku
2 szalotki
200ml oliwy extra virgin
150ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (najlepiej czerwonej Tarocco)
30ml soku z cytryny
2 łyżeczki sosu worcestershire
1 łyżeczka dobrego, mocnego miodu (spadziowy, gryczany)

Fasolę z puszki lub słoika przepłucz na sicie o odsącz, jeśli gotujesz suchą fasolę, namocz ją na minimum 3 godziny, ugotuj w świeżej, lekko osolonej wodzie aż będzie al dente. 
Przygotuj dressing - czosnek zetrzyj na tarce, szalotki drobniutko posiekaj, wymieszaj wszystkie składniki w słoiku, aż połączą się w gładką emulsję. 
Na suchej patelni upraż siemię lniane - ok 2-3 minut, az zacznie ładnie pachniec, a nie zbrązowieje. Obrane i pozbawione szypułek jabłka oraz kiszone buraki pokrój w kostkę i dodaj wraz z posiekaną natką do fasoli. Wymieszaj warzywa i owoce z ok 50ml dressingu miodowo-cytrusowego, dopraw do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem, dodaj pokrojoną w średniej wielkości kostkę fetę i wmieszaj uprażone siemię lniane. Sól do sałatki nie będzie potrzebna, gdyż buraki i ser są naturalnie słone. 


* uwaga - z tych proporcji wyjdzie dość spora ilość dressingu, możesz zmniejszyć proporcje do 1/4 lub zachować go w słoiczku w lodówce i wykorzystać do innej sałatki w ciągu 2 tygodni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)