coś więcej

Półka z książkami na gwiazdkę cz.2

Późna jesień to dla mnie najlepszy czas, by zakopać się pod stertą ciekawych książek kulinarnych.   Są książki inspirujące, książki niedoścignione i takie, które koniecznie trzeba kupić komuś bliskiemu w prezencie. piszcie listy do Mikołaja!



Niemal codziennie rozpalamy kominek ostatnio. Wygodna kanapa to najlepsze miejsce na snucie opowieści o smaku, ulubioną muzykę sączącą się cicho z głośnika. Choć czasem, nawet jak czytam,  podkręcam nieco głośniej. Posłuchajcie świetnego Royals  w wykonaniu Puddles Pity Party ...




Jak to dobrze, że już grudzień! Smętów w głowie i na barkach jakby mniej. Może to gwiazdki błyskające tu i ówdzie, może cała masa pięknych dzwonkowych utworów, które nadsyłacie na mój ukochany konkurs Noël, noël 2016 ? Tego pewnie nikt nie wie, ale jest jakby lepiej, zdecydowanie dobrze. Mam Wam do polecenia kilka świetnych książek, które warto będzie znaleźć pod własną choinką lub zamienić się w Mikołaja i obdarować nimi bliskich, szczególnie będących smakoszami lub kulinarnymi freakami. Pierwszą część listy książek na gwiazdkę, znajdziecie pod tym linkiem.




Na książkę Aleksandra Barona "Kiszonki i fermentacje" czekałam dość długo. Sama jestem już po kilkunastu miesiącach eksperymentów z kiszeniem, udanych przygodach z fermentacją i byłam bardzo ciekawa co o swoich odkryciach napisze uważany za "guru fermentacji" szef warszawskiego Solca 44. W książce autor przedstawia przebieg i nieco teorii o różnych rodzajach fermentacji, a także mówi o największych błędach popełnianych w temacie i wyjaśnia kilka banałów, czy nieporozumień (kiszenie/kwaszenie/marynowanie). Dużo w jego tekstach i słowach spokoju. Tego też wymaga fermentacja, dziki i szalony proces, który dopiero po latach udaje się w pełni zrozumieć. Autor przedstawia w książce 34 przepisy na kiszonki, octy i produkty fermentowane. Podaje proste receptury na fermentowanie w solankach, maślance, kiszenie z olejem, na zakwasy i różne wersje kimchi. Ale to nie wszystko, kiedy juz masz słój własnej kiszonki, warto mieć dobry pomysł jak ją zjeść. Baron przedstawia niemal 40 przepisów na zupy, przystawki, dania główne i desery z wykorzystaniem kiszonek, a także podaje receptury na kilka rodzajów bulionu. To świetna pozycja dla początkujących w temacie kiszenia. Sporo wiedzy, ale nie przytłaczającej, dużo motywacji i zachęty do zakiszenia własnego słoja warzyw, czy owoców. 

"Kiszonki i fermentacje" Aleksander Baron 
Wydawnictwo Pascal, 2016

cena ok 50-65zł


"Sztuka fermentacji", której autorem jest Sandor Ellix Katz, to już nie przelewki, nie "książka kulinarna z ładnymi obrazkami", ale potężna biblia wiedzy o skomplikowanych procesach fermentacji. Kisić można wszystko, w czasie kiszenia zdarzyć się też może wszystko. Jeżeli masz już za sobą pierwszy słoik kiszonki, jeśli z powodzeniem udaje się samodzielnie zakisić coś więcej niż ogórki i kapustę, kup koniecznie te pozycję! Po książkę Katza sięgają najwięksi szefowie kuchni, a szczególnie ci, którym bliskie jest produkowanie jedzenia od podstaw. Na swoich półkach ma ją zarówno Aleks Baron z Solca 44, Marek Flisiński z Water& Wine, z pewnością także nasi "gwiazdkowi" szefowie jak i najlepsi utytułowani czapkami żółtego przewodnika. To absolutny must-have każdego domowego eksperymentatora, który... lubi czytać i ceni coś więcej niż pismo obrazkowe. tę książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !

"Sztuka fermentacji" Sandor Elix Katz
Wydawnictwo Vivante
cena ok 52-79zł


"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" to praca zbiorowa, która powstała pod batutą Piotra Szczęsnego. Na ponad 300 stronach dwóch świetnych szefów kuchni i trzech pasjonatów najlepszego smaku - Chef Paweł Suwała, Chef Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski - rzeźnik, Dariusz Wolszczak vel Pan Sandacz i Julian Karewicz, czyli barman, opowiadają o podniebieniu, o najlepszym produkcie na którym pracują nie tylko w "Butchery & Wine", "Solec 44", na barce, za barem i w sklepie z mięsem, ale zdradzają smaczki swojej kuchni "od kuchni". Jest opowieść Rzeźnika o schronisku w Wiedniu i najlepszym Wienner Schnitzel, po której natychmiast popędzicie po najlepszy kawałek cielęcej górnej zrazowej, by samodzielnie go przyrządzić. Baron opowiada o swojej niechęci do wszelkiej maści rolad, a jednocześnie miłości do genialnych zrazów z niechlubnych dla polskiej kuchni lat 80tych XX wieku i obiecuję, że na pewno zrobicie zrazy z kiszoną kapustą po przeczytaniu tej historii, by chwilę później marzyć o mięsnej wersji gravlaxu - gravad biff według Barona. Jeśli "grasica cielęca" dotychczas wywoływała obawę na samą myśl o niej, zajrzyj na stronę 83, gdzie Paweł Suwała oswaja ją i zachwyca połączeniem z kurkami. Tak, to książka dla mięsarian. I miłośników ryb. Dla osób lubiących ponad wszystkie inne smak umami. To książka dla odważnych, dla tych, którym zamiast oburzenia zaświecą się oczy na myśl o połączeniu bourbona z... kasza gryczaną według Juliana Karewicza, Naczelnego Miksologa w Solcu 44. Ponad 100 przepisów, mnóstwo konkretnych informacji o dobrym mięsie, wędzeniu ryb, o "piątej ćwiartce", czyli doskonałych daniach z podrobów. Mało jest tak fajnie opowiedzianych i rzeczowych książek, kupcie ją koniecznie. Może pod choinkę dla faceta, który chciałby się rozwinąć kulinarnie całkiem na serio? Książka ukazała się już kilka miesięcy temu, zatem obecnie można ją kupić w bardo dobrej cenie.

Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz
Wydawnictwo Dwie Siostry, 2016
cena ok 49-79zł


"Opowiadania drewnianego stołu" to pierwsza, długo wyczekana przez czytelników jej bloga książka. O rany, jak bardzo wyczekana! Monika pozwala czytelnikom na łamach swojego bloga podróżować wraz z nią poprzez kraje, w których mieszka, smaki, które poznaje. W  tej  książce otwiera szeroko szuflady i szafki kuchenne, wyciąga ulubiony nóż szefa podarowany przez męża, na drewnianym stole zrobionym ze starych drzwi stawia żeliwną patelnię z puddingiem chlebowym w kwiatach cukinii i mówi - jedzcie, dla Was to wszystko.  Monika to prawdziwa hedonistka podniebienia, potrafiąca cieszyć się pajdą domowego chleba z masłem, ale i maksymalistka smaku, która dba o dopieszczenie podniebienia strukturami, fakturami, przyprawami. W swojej pierwszej książce prezentuje jedzenie proste, bezpretensjonalne, którym zachwycać się trzeba. Bo jest pełne, kompletne, aromatyczne i wypełnione dobra energią autorki. Monika pieści zmysły bawiąc się słowami, którymi opisuje smaki swoich dań - tłuściutkiego, wiotko-kremowego czeskiego hermelina, którego przywiozła z Pragi, słodko-słono-chrupkiej strukturze ukochanej granoli snickersowej, czy wspomnienia chrupkich fryteczek z czarnymi drobinkami wybornej trufli podejrzanymi w Napa Vallley u Thomasa Kellera, które w swojej książce proponuje jako francuskie frytki o leśnej nucie z solą borowikową. Kupcie te książkę koniecznie! jeśli jesteście czytelnikami jej bloga albo lubicie ludzi, którzy tak wspaniale opowiadają o smaku i motywują do energicznych ruchów (ze wspaniałymi efektami!) we własnej kuchni. 

Monika Walecka
Wydawnictwo Septem, 2016
cena ok 43-69zł


Jestem ogromną entuzjastką kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności kuchni greckiej, jednak książek kulinarnych z czymś więcej niż absolutna grecka klasyka nie znalazłam na polskim rynku zbyt wiele. Zazwyczaj to prace zbiorowe, w których trafiają się receptury jak najbliższe oryginałowi, często bywając jednak zbyt swobodnymi interpretacjami dookoła idei tego czym można nazwać "kuchnię grecką". "Kuchnia grecka" George Calombarisa to świeża i bardzo intrygująca pozycja. Autorem jest znany i ceniony "grecki" szef kuchni, jak sam o sobie mówi "dumny Australijczyk o greckiej duszy", który urodził się w Australii w grecko-egipskiej rodzinie. Calombaris w książce pokazuje Grecję na nowo, świeżo, lekko okraszając przepisy swoje i własnej Mamy. Autor blisko trzyma się tradycji smaku, jednocześnie bawiąc formą i ubierając greckie składniki w nowoczesną formę. Zachwyciło mnie wiele z jego przepisów i tylko czekam na sezon, by przyrządzić karczochy w sosie jajeczno-cytrynowym, ogórek z koprem w ouzo, chlebek fenkułowy z w stylu greckiej sałatki, czy kalmary z grilla z arbuzem i oliwkami w kozim twarożku. Niemal 100 przepisów na ponad 300 stronach i świetne fotografie Earla Cartera.

"Kuchnia grecka" George Calombaris
Wydawnictwo Pascal, 2016
cena ok 51-79zł




"Minimalist Baker" to przede wszystkim znany blog wegański, który od 2012 roku prowadzi Dana Schulz. Jej roślinna i bezglutenowa kuchnia w prostych, zachęcających przepisach przekonała niejednego, że kuchnia roślinna i pozbawiona glutenu nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. W książce znajduje się ponad 100 prostych, acz intrygujących przepisów, do których na końcu książki autorka podaje informacje odżywcze (rzadkość w książkach kulinarnych). To świetna pozycja na prezent dla początkujących wegan, którzy borykają się z dieta bezglutenową. Ideą przepisów jest to, by wykorzystywać do ich przygotowania 1 garnek, nie więcej niż 10 składników i spędzić w kuchni mniej niż 30 minut. Dzięki przepisom Dany, kulinarne horyzonty nagle stają się szersze i jeszcze smaczniejsze. 

Wydawnictwo Pascal, 2016
cena ok 29-65zł



 Sarah Britton, autarky bloga "My New Roots" i autorka książki o taki tytule uznawana jest za najsłynniejszą blogerkę kulinarną na świecie i guru zdrowego odżywiania. Sarah gotuje sezonowo, maksymalny nacisk kładzie na jakość produktu i bawi się smakiem. Karmi swoimi roślinnymi potrawami smakoszy i mięsnych żarłoków, których udaje jej się zachwycić pan bagnant ze słonecznikiem zamiast tuńczyka. Nie liczy kalorii, nie przestaje jeść, kusi zjawiskowymi fotografiami i zaraża radością życia i kulinarnym hedonizmem. Czy kuchnia roślinna, bez cukru i glutenu może zachwycać? Według autorki i setek tysięcy jej czytelników jak najbardziej. Świetna pozycja na prezent dla wegan-smakoszy lubiących prostą, acz nowoczesną kuchnię, entuzjastów zdrowej kuchni, którzy chcieliby filozofią i doskonałym smakiem roślinnej kuchni zachwycić bliskich.

"My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku" Sarah Britton
Wydawnictwo Marginesy, 2016
cena ok 39-69zł


Alain Ducasse to ikona kuchni francuskiej, jeden z najsłynniejszych kucharzy świata, zdobywca 21 gwiazdek Michelin. W swojej książce "Naturalnie" mówi o odpowiedzialności w kuchni, o szacunku dla produktu, jedzenia, pracy rolnika. W 150 przepisach stworzonych przez byłego szefa jego restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczkę Paule Neyrat, Ducasse prezentuje kuchnię lekką, naturalną, zgodną z porami roku. Ducasse prezentuje zarówno nowoczesne, zaskakujące dania jak jesienne gołąbki z włoskiej kapusty z wędzonym śledziem, czy lody ze szczawiu (sic!), jak klasykę sezonowej wiosennego talerza - szparagi z jajkiem na miękko i winegretem. Wybierać z książki "co ugotować" możesz sezonowo zgodnie z tematyką posiłku - przystawki, zupy, dania główne, pasty, desery, z spisu wyszukując po najważniejszym składniku, a także mając na względzie czas przygotowania potrawy, co przedstawia przejrzysty indeks. Sporo miejsca autorzy poświęcają informacjom o najważniejszych produktach, ich odmianach i uprawie, wartościach odżywczych, wskazówkach przechowywania i wykorzystaniu w kuchni - o dyni, ryżu, czosnku, ziemniakach, pomidorach, czy truskawkach. To książka dla kulinarnego hedonisty, który doceni tricki i wskazówki mistrzów kuchni, a także precyzję opracowywania receptur. Piękna i niebanalnie wydana książka.

"Naturalnie. Prosto, zdrowo smacznie" Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat
Wydawnictwo Dwie Siostry, 2016
cena ok. 50-79zł


"Retrowarzywa" to już druga po "Kipi kasza" książka autorów bloga kulinarnego "Gotowanie z pasją", Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. W chwili, gdy na polskich stołach do łask wracają nieco zapomniane, a ciekawe warzywa, jak pasternak, brukiew, skorzonera, czy topinambur, pozycja, w której czytelnik znajdzie ponad 105 pomysłów na dania z ich udziałem. Autorzy zaliczają do retrowarzyw także jarmuż, buraka i rabarbar. Proponują z nimi przekąski, dania główne, czy napoje, wszystko ułożone w najprostszy z możliwych sposobów, według głównych bohaterów, warzyw. Chodź oddają hołd właśnie warzywom, autorzy nie unikają w kuchni mięsa, nabiału, czy ryb. I jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się czy słynne figa z makiem z pasternakiem może być nie tylko rymowanką dająca wyraz "wielkiemu nic", to właśnie w tej książce znajdziecie autorską interpretację tego popularnego zwrotu. Sami spróbujcie jak smakuje ;)

"Retrowarzywa" Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Wydawnictwo Samo Sedno, 2016
cena



"Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Słona" to nietypowa pozycja na mojej półce z dobrymi książkami. Wydana jest bowiem jako pozycja promocyjna Lidl Polska. Książki nie można kupić w oficjalnym obiegu, otrzymuje się ją bezpłatnie po zebraniu 6 kuponów za zakupy po 50zł. Książka przedstawia 75 przepisów na bliskie podniebieniu smaki kuchni polskiej. Są zatem i prosiaki z Podkarpacia i babka ziemniaczana z Podlasia, kotlety mielone z karpia i tatar wołowy. To jednak nowe, świeże i bardzo nowoczesne podejście znanych nam smaków. To kuchnia polska naszych czasów, taką jaką dziś ją widzimy w najlepszych polskich restauracjach i stołach w polskich domach. Przepisy Karola Okrasy i jego gości - Mai Sobczak, specjalistki od kasz, Giena Mientkiewicza, naczelnego Serowara Polski, Grażyny Wyrwas, animatorki kultury z Kaszub, Grzegorza Russaka, kucharza, gawędziarza i mistrza kuchni myśliwskiej. O czym traktuje kuchnia polska naszych czasów? o ziemniakach, kaszach, o rybach, grzybach, ptactwie, kapuście i buraku. O wszystkim co tak dobrze znamy, a co w tej książce jest świetnie pokazane - nie tylko w przepisach, pięknych fotografiach, ale i zachwycających ilustracjach Andrzeja Pągowskiego (chcę takie plakaty do mojej kuchni!). Warto, szukajcie tej książki!
książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !

"Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Słona"
Lidl Polska
książka w promocji w sieci sklepów Lidl



 "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego. Słodka" to druga, niespodziankowa pozycja w tej samej, przedświątecznej promocji Lidl Polska. Książki także nie można kupić w oficjalnym obiegu, otrzymuje się ją bezpłatnie po zebraniu 6 kuponów za zakupy po 50zł. Tym razem  75 przepisów na słodkie dania kuchni polskiej. Mak, owoce leśne, bakalie i korzenie, wiśnie, śliwki, miód, polskie jabłka grójeckie (do dostania w sieci Lidl), truskawki i kwiaty z polskich łąk w przypominających o kuchni naszych prababek, jednak nowoczesnej formie. To znów kuchnia polska naszych czasów. Maślany placek drożdżowy z woda różaną, pierogi z jagodami, jabłka pod kruszonką, czy sernik z koziego sera. Tym razem są to przepisy nie tylko mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego, ale i jego gości - Ani Włodarczyk autorki bloga Strawberries from Poland o jabłkach,  Kingi Paruzel, zwyciężczyni MasterChefa o leśnych owocach, Piotra Kucharskiego szefa wrocławskiego studia kulinarnego  i mistrza piekarniczego o chlebie i Krystyny Semby, promującej polskie tańce ludowe o wielkopolskich specjalnościach z maku.  W książce receptury na nalewki, świąteczne ciasta, domowy kisiel i kajmak o wielu twarzach. Znów piękne, klimatyczne fotografie i przepiękne iluustracje Andrzeja Pągowskiego(z obu książek to już świetny kalendarz mógłby powstać!). Ponownie warto, książka w promocji do 14 grudnia (lub wyczerpania zapasów).
książkę możesz zdobyć w konkursie Noël, noël 2016 !

"Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego. Słodka"
Lidl Polska
książka w promocji w sieci sklepów Lidl




Tom Hillenbrand to autor dwóch niedawno wydanych w Polsce książek, które mnie wciągnęły nie do kuchni, ale na kanapę pod ciepły koc. "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto" to kryminały kulinarne, których głównym bohaterem jest detektyw amator, a jednocześnie mistrz kulinarny Xavier Kieffer. Wchodzimy  wraz z nim do kuchni najbardziej uznanych restauracji haute cuisine i luksemburskich restauracyjek odrzucających blichtr dla prawdziwego smaku. Towarzyszymy mu na ekskluzywnych bankietach na jachtach i kolacji u mera Paryża. Jednak nawet najbardziej zjawiskowe danie może okazać się śmiertelną pułapką. Jest trup, jest emocja, a zamiast prosektorium laboratoria największych uczelni światowych. Zbrodnia i rozkosz podniebienia splatają się tu w zgrabnej, lekkiej opowieści, którą z pewnością doceni smakosz, uzależniony od gotowania kuchcik, który czasem chciałby oderwać się od noża i patelni wciąż pozostając w klimacie foodies, wielkiej kuchni i zjawiskowych dań. Świetna lektura na długie zimowe wieczory! No i wiecie, warto przeczytać zanim zobaczycie na dużym ekranem. Może Fassbender w roli Xaviera Kieffera?

 "Diabelski owoc" Tom Hillenbrand
"Czerwone złoto" Tom Hillenbrand
Wydawnictwo Smak Słowa, 2016
cena ok 22-31zł każdy tom

4 komentarze:

  1. Świetny ranking, byłabym wdzieczna Mikołajowi za dostać którąś z propozycji o kiszonkach. A dla mojej cioci, switnej kucharki kupiłam "Wilno" Ewy Wałkonowskiej Kołodziej. znasz? Tradycyjne smaki litewskiej kuchni jakże podobne do naszych, wszak Litwo, ojczyzno moja:)
    Ciekawe przepisy i nastrojowa lektura na długie zimowe wieczory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za dobre słowo :)
      a o Wilnie tez pisałam (i kilku innych książkach też) o tu: http://www.chillibite.pl/2016/11/polka-z-ksiazkami-na-gwiazdke-cz1.html

      Usuń
    2. Ależ pięknie i wzruszajaco napisałas o Wilnie, "jak bardzo obojga narodów byliśmy niegdyś Rzeczypospolitą". Dziękuję:)

      Usuń
  2. Fajnie się czytało, dzięki! Wykreśl tylko, ze Kinga Paruzel to zwyciężczyni Masterchefa. Bo nieprawda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)