coś więcej

Najlepszy hummus w 3 wersjach

Jeśli jesteście tu przypadkiem, zajrzeliście na chwilę, rozejrzyjcie się proszę i rozgośćcie (nie zwracając uwagi na kolejne zdanie). Jeśli jesteście stałymi Czytelnikami, oto donoszę, że... świat właśnie zadrżał, gdyż ja, JA, po tylu latach zarzekania się, że nigdy never nie zrobię hummusu... oto zrobiłam, i robię coraz częściej i jest to hummus przepyszny, ultra szybki i bardzo prosty.  Hummus uwielbiam, a ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam!

hummus różne wersje


Kocham hummus od ponad 20 lat, a najlepszy jadałam w Dubaju, w nieistniejącej już syryjskiej restauracji Hotelu Metropol i na pewnych warsztatach kuchni syryjskiej, na których byłam kilka miesięcy temu. Mogę śmiało się nazwać "Hummus Sapiens", jak płyta Yehudy Polikera. Posłuchajcie z tejże płyty "Ariana"...



Hummus to jedna z najbardziej popularnych w Polsce przekąsek kuchni arabsko-izraelskiej, której pochodzenia rzadko kto docieka. Hummus to tradycyjna wegańska przekąska z rejonu Lewantu, czyli krajów położonych na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. O "narodowości" hummusu mówią w Izraelu, Syrii, Palestynie, ale też Turcji i Egipcie.

Hummus może być gładki, kremowy jak masło lub mieć bardziej ziarnistą strukturę. Cieciorka, tahini, czosnek, cytryna, oliwa i sól. Proste, łatwo dziś dostępne składniki, dobry blender i kilka minut wystarczą, by wyczarować we własnej kuchni wspaniały hummus. Jadałam już w życiu hummusy genialne (w Dubaju i syryjskiej knajpie w Warszawie), ale jadłam też dziesiątki bardzo bardzo złych, źle doprawionych domowych, knajpianych, czy kupnych hummusów. Przez długie długie lata nie podejmowałam nawet prób zrobienia hummusu w domu, będąc przekonana, iż ten, który zrobię może trafić do kategorii "niewystarczająco doskonałe" albo "nawet nie zbliżone do najlepszych".  Ale oto zrobiłam i już nie będę się migać. Ten mój pierwszy hummus, najprostszy, robię z ciecierzycy w puszce. Bo lubię rozwiązania błyskawiczne, i w kilka chwil móc rozsmarować kremowy, lekko cytrynowy dip na kromce jeszcze ciepłego chleba.

Domowy hummus to prosty, niedrogi i błyskawiczny pomysł na przekąskę sylwestrową, elementem arabskiej biesiady dla przyjaciół, czy miskę "comfort food", którego potrzebujesz czasem wieczorem.


klasyczny hummus z sumakiem


Ten mój najprostszy najlepszy hummus jest kremowy, z wyraźną nutą cytrynową, delikatnie sezamowy, obłędnie uzależniający. Od razu zróbcie jego trzy różne wersje, które tak łatwo osiągnąć dzieląc hummus podstawowy na 3 części i doprawiając każdą osobno. 

Hummus najprościej

2 puszki cieciorki gotowanej na parze (cieciorka + część płynu o łącznej wadze 600g)
60g oliwy extra virgin
35g soku wyciśniętego z cytryny
20g tahini
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na bardziej lub mniej gładką pastę. Przełóż hummus na półmisek, oprósz sumakiem, zaatharem, posyp pestkami granata albo przesmażoną na oliwie mieloną jagnięciną. Podawaj z arabskim chlebem pita albo ciepłym, domowym chlebem pszennym na zakwasie. Bajecznie proste i pyszne jedzenie!

hummus najprostszy
hummus w różnych wersjach z arabskim chlebem pita
- podstawowy posypany zaatharem lub pestkami granata
- z bakłażanem posypany suszonymi wiśniami
- z suszonymi pomidorami i paseczkami pomidorów


Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami jest pyszny, lekko słodkawy w smaku i nieco mniej wyczuwalnej nucie cytrynowej.

350g hummusu z przepisu powyżej (to mniej więcej połowa porcji)
60g suszonych pomidorów z oliwy
1-2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
Wszystkie składniki ponownie zmiksuj razem. Możesz dodać więcej pomidorów, jeśli wolisz bardziej intensywną wersję. Hummus z suszonymi pomidorami podawaj posypany paseczkami suszonych pomidorów i skropiony oliwą z oliwek. 

Hummus z bakłażanem

Hummus z pieczonym bakłażanem jest lekko dymny w smaku, lubię w nim kawałeczki miąższu bakłażana.

350g hummusu z przepisu powyżej (to mniej więcej połowa porcji)
70g miąższu upieczonych i pozbawionych skóry bakłażanów (mogą to być bakłażany ze słoika)
Możesz zmiksować hummus z bakłażanem lub rozgnieść bakłażana widelcem i wymieszać z ukręconym wcześniej hummusem. pozostawiając nieduże grudki bakłażana. Najbardziej lubię go na pszennym lekkim chlebie w stylu francuskim, a podaję posypany suszonymi wiśniami. Pyszny!

11 komentarzy:

  1. dobry hummus nie jest zły ale ciecierzyca (Cicer) i cieciorka (Coronilla) to zupełnie różne rośliny. hummus z cieciorki byłby raczej niejadalny a może nawet trujący.
    Dobrego Roku :)
    ps. do hummusu z bakłażanem dodaje posiekane orzechy włoskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. patrząc na łacińskie nazwy, zapewne masz rację, jednak w Polsce widziałam już wiele razy, że nazwe cieciorka/ciecierzyca/groch włoski stosuje się zamiennie. Producenci dla tego samego produkty najczęściej stosują nazwę ciecierzyca lub cieciorka właśnie :)
      u mnie bakłażanowy kocham nad życie posypany susznymi wiśniami, pycha!

      Usuń
  2. tak, wiem, ze się stosuje zamiennie ale to nie powód by powielać błąd. mam wrażenie, ze wynika to z tego, iż przez lata ciecierzyca była nieobecna na naszych stolach. pojawiła się na dobre dopiero w latach 90tych. jak to często bywa sprzedawcy nie zagłębiają się w niuanse, ktoś zrobił błąd i poszło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam bardzo gorąco cieciorkę ze słoika- czasami w Lidlu jak jest tydzień hiszpańsko/portugalski wtedy można to nabyć. Robiłam już humus z cieciorką z puszki ale ta wspomniana wyżej przeze mnie to dopiero odlot. Polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  4. A kumin? W wielu przepisach występuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. występuje owszem, jednak hummus, który pamiętam z Emiratów i z syryjskiej knajpy nie zawierał kuminu, taki lubię najbardziej. Tu jednak jest wiele opcji dla wariacji smakowych, zatem warto próbować :)

      Usuń
  5. Z czego by nie był - hummus uwielbiam! Cieszę się, że jesteś już po "dobrej" stronie mocy ;)
    Polecam na koniec miksowania dodać odrobinę lodowatej wody - najlepiej z rozpuszczonych kostek lodu. Pasta nabiera przyjemniej tekstury, aksamitności.

    OdpowiedzUsuń
  6. I jeszcze z pieczonym burakiem. Ma fantastyczny smak i cudowny różowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i ja, uczyniłam, miałam robić z suszonymi pomidorami, ale została wersja basic- jest obłędna :))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)