coś więcej

Pyszna sałatka z kiszonych buraków ze śledziem i owocami

Grudniowa kartka w kalendarzu zawsze oznacza dla mnie nieco jaśniejsze niebo nad głową (nie cierrrpię listopada!) i... sezon na śledzie! Kocham śledzie na wszelkie sposoby i co roku sprawdzam, testuję i wymyślam nowe przepisy z nimi w roli głównej. Tym razem mam dla Was cudowną, rześką, chrupiącą i pełną zdrowia sałatkę z kiszonych buraków ze śledziem i owocami. I ukisiłam do niej piękne żółte buraki. Pyszne, kolorowe i pełne probiotycznych bakterii. Zróbcie koniecznie!




Już, już mogę grać świątecznie! czekaliście? Ja każdego roku czekam na 1 grudnia, poprzedniej nocy wieszamy kalendarz adwentowy i od poranka oficjalnie zaczynamy odliczanie do Gwiazdki. No to zagrajmy, "My Wish for Christmas z nowej płyty R. Kelly '12 Nights of Christmas, posłuchajcie...




Co zrobić z kiszonymi burakami z zakwasu na barszcz?


Kiedyś zupełnie nie wiedziałam co zrobić z kiszonymi burakami z zakwasu na barszcz wigilijny. Niby zdrowe, ale jakoś nie miałam na nie pomysłu. Aż któregoś razu dodałam je do sałatki. Najpierw ziemniaczanej, innym razem wymieszałam z ugotowaną kaszą pęczak i było pysznie! Rześkie, chrupiące, pełne cennych probiotyków, no jak jak tu ich nie wykorzystać. Kiszone buraki z zakwasu na barszcz wybornie żenią się na półmisku ze śledziem, śledź zaś musi być dobry, najlepiej a'la matias z certyfikatem MSC, czyli pochodzącym ze zrównoważonych połowów. Bo zawsze i wszędzie, jeśli możesz swoim małym gestem, wyborem w sklepie zadbać o nasza planetę, o zasoby ryb, to po prostu to zrób. Dla swoich dzieci i ich prawnuków, albo własnej satysfakcji.


żółte kiszone buraki


Oczywiście sałatkę możecie zrobić z czerwonych kiszonych buraków, przepis na zakwas buraczany znajdziecie właśnie tu, ale sami powiedzcie, czyż nie pięknie wyglądają żółte kiszone buraki? Jak samo słońce! Sałatka zbudowana jest na smakach kwaśnym (kiszone buraki), słodkim (owoce) i słonym (śledzie), które świetnie ze sobą grają. Pamiętajcie tylko, żeby śledzie trochę wymoczyć, a przez to pozbawić nadmiaru soli.


sałatka z kiszonych buraków


Gdy śledzie się odsalają, pokrój wszystkie owoce i warzywa - selera w plasterki, kiszone buraki i jabłko w julienne, czerwoną cebulę w kosteczkę, z pomarańczy wytnij filety, a natkę drobno posiekaj.  Śledzie po wymoczeniu pokrój w średniej wielkości kostkę, takie na jeden kęs. Po wymieszaniu wszystkich składników z majonezem, odstaw sałatkę na minimum 45 minut, by smaki się przegryzły. Całość jednak nie powinna stać dłużej niż 2 godziny, żeby składniki nie podeszły wodą. Jeśli chcesz przygotować sałatkę znacząco wcześniej, pokrój wszystkie owoce i warzywa. Wymieszaj ze sobą tylko zamarynowaną w soku z pomarańczy cebulę i jabłko, a pozostałe składniki odstaw w osobnych miseczkach. Połącz i wymieszaj wszystko z majonezem na godzinę przed podaniem.


kiszone buraki, śledzie i owoce w sałatce

Chrupiąca, soczysta, lekka i rześka sałatka z kiszonych buraków ze śledziem i owocami jest hitem naszych grudniowych świątecznych oczekiwań. Ja po prostu nie mogę się najeść śledziami tylko w Wigilię i robię je w grudniu bardzo często. Zróbcie ją w tym roku koniecznie, to świetny sposób na zagospodarowanie kiszonych buraków z zakwasu na barszcz. Z czasem będziesz cześciej kisić buraki tylko po to, żeby jeść je w sałatkach, a zakwas wypijać jak wino, dla zdrowia!


Sałatka z kiszonych buraków ze śledziem i owocami


400g śledzi a'a matias
1 nieduża czerwona cebula
2 pomarańcze
200g kiszonych żółtych lub czerwonych buraków
500g jabłek (najlepsze będą kwaśno-winne)
3 łodygi selera naciowego
1/3 pęczka natki pietruszki
ok 100g majonezu
świeżo mielony pieprz do smaku

Śledzie zalej lodowatą wodą i odstaw do wymoczenia na ok 30 minut, 2-3 razy zmień wodę na świeżą, nie powinny być nadmiernie słone. Odsącz je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Z pomarańczy wytnij filety i koniecznie zachowaj cały sok (powinno wyjść ok 50ml). Sokiem z pomarańczy zalej cebulę i odstaw na ok 15 minut.

Kiszone buraki pokrój w słupki, jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w słupki. Łodygi selera umyj i pokrój w cienkie plasterki. Natkę umyj i drobno posiekaj.

Wymieszaj w misce wszystkie warzywa, dodaj cebulę wraz z sokiem z pomarańczy, w której się marynowała, dodaj posiekaną natkę i śledzie pokrojone w spore kawałki. Wymieszaj z majonezem i dopraw sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Odstaw sałatkę do przegryzienia na ok godzinę. Jest wyśmienita!






___________________________________
inspirowane kuchnią Water&Wine

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)