Gdy nastają chłodniejsze miesiące, w zdrowiu trzymają nas między innymi domowe kiszonki. Mam w lodówce trzy duże słoje ukiszonej kapusty i spory słój samodzielnie zakiszonego kimchi. W spiżarni stoją słoje kiszonych warzyw. Kimchi jest tak ostre, że do obiadu, czy kolacji podaję je w aptecznych ilościach, ale na jego bazie przygotowuję różne ciekawe dania, którymi zachwycają się moi chłopcy. Była już na blogu wyborna zupa z batatów z kimchi z przepisu Michała Gniłki, tym razem zapraszam na ostre placuszki z kimchi w dwóch wersjach - z krewetkami na nutę orientalną, a także bardzo polskie ich wydanie - placki z kimchi, boczkiem i kaszą gryczaną. Uwierzcie mi, moi panowie nie umieli się zdecydować które lepsze, zajadali się obiema wersjami.
Oj jak mi przy piątku dziś ładnie gra! Gdy opada nieco energia, a mgła tudzież smog wręcz odwrotnie, tu muzyka stawia mnie do pionu, ładuje baterie i wsącza radość prosto do żył, tętnic, serca i głowy. Posłuchajcie dziś ze mną jak śpiewa James Vincent McMorrow w "We Don't Eat"...
Kimchi przyjechało do nas z Korei i szturmem zdobywa podniebienia smakoszy, którzy wychowali się na kiszonej kapuście i bigosie. W Korei placuszki z kimchi nazywają się kimchijeon. To nic innego jak ciasto z jajka, mąki i płynu (woda lub sok z kimchi), do którego dodaje się pokrojoną na kawałki kimchi, dzięki któremu stają się ostre i wyraziste z smaku. Jeśli do tej mieszanki dodasz nieco oleju sezamowego i surowe krewetki, placki będą oszałamiająco pyszne. Koreańskie kimchijeon i łemkowskie fuczki, placki z kiszonej kapusty są bardzo podobne, różnią się nieco rodzajem mąki, płyny w cieście (w fuczkach jest to mleko lub maślanka) i oczywiście smakiem kiszonki, którą zawierają.
Przygotowując kimchijeon chciałam zrobić też nieco inną, bardziej polską wersję placków z koreańskim kimchi. Tak właśnie, na zasadzie eksperymentu powstały placki z kimchi, boczkiem i kasza gryczaną, moi chłopcy zgodnie orzekli, że są wyborne, szczególnie podane z kwaśną śmietaną. Spróbujcie koniecznie obu wersji, wystarczy w pewnym momencie po prostu podzielić ciasto na dwie miski i doprawiać je osobno.
Placki z kimchi, kasza gryczaną i boczkiem świetnie balansują smakiem, wyrazista kasza, która tu nabiera wręcz słodkiem nuty, pełen umami boczek wędzony i ostre kimchi. Podaję je z przesmażonym na chrupiąco boczkiem, kwaśną śmietaną i natką. Żeby były naprawdę ostre, dodaję do nich więcej kimchi niż do oryginalnych kimchijeon. To bardzo ciekawe zestawienie polskich smaków i orientalnej kiszonki.
Placki z kimchi, boczkiem i kaszą gryczaną
250g mąki pszennej
100g mąki ryżowej
10g cukru
320g wody gazowanej
1 duże jajko
300g ugotowanej kaszy gryczanej
100g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paseczki
300g kimchi
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do podania: kilka plastrów boczku, kwaśna śmietana do podania
Wymieszaj razem oba rodzaje mąki, cukier, wodę i jajko. Dodaj do ciasta ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojony boczek i drobno pokrojone kimchi oraz natkę. Smaż na rozgrzanym oleju o neutralnym smaku, aż placuszki będą rumiane. Podawaj posypane natką z chipsami z przesmażonego na chrupko boczku i kwaśną śmietaną.
Koreańskie kimchijeon, w wersji jaką znam, dzięki dodatkowi niewielkiej ilości oleju sezamowego zyskują te cudną, orientalną nutę. Surowe, duże krewetki są mięciutkie, delikatne i wspaniale grają smakiem z ostrym kimchi. Podaję je posypane czarnym sezamem i szczypiorem.
Placki z kimchi i krewetkami - kimchijeon
250g mąki pszennej
100g mąki ryżowej
10g cukru
250g wody gazowanej
1 duże jajko
2 łyżeczki oleju sezamowego
350g dużych surowych krewetek
200g kimchi
do podania: czarny sezam, szczypior z dymki
Wymieszaj razem oba rodzaje mąki, cukier, wodę i jajko. Dodaj do ciasta surowe krewetki przekrojone na 2-3 części i drobno pokrojone kimchi. Smaż na rozgrzanym oleju o neutralnym smaku, aż placuszki będą rumiane. Podawaj posypane czarnym sezamem i szczypiorem z dymki. Pyszne!
Zakładam, że mało kto ma w domu kimchi własnej roboty... Czy używając kiszonej kapusty oraz ostrej papryki w tym daniu jesteśmy się w stanie zbliżyć do orginału ?
OdpowiedzUsuńniestety nie, to będzie zupełnie inny smak, ale kimchi gotowe można kupić w sklepach z azjatycką żywnością, Kuchniach Świata, restauracjach z azjatyckim menu :) Można też ukisić własne kimchi
UsuńSkoro jestem szczęśliwą posiadaczką domowego kimchi chętnie wypróbuję ten pomysł. Jednak mam pytanie dot. mąki, czy mąka ryżowa jest konieczna, czy można ją czymś zastąpić? Przyznam że obecnie mam tylko po 2 rodzaje pszennej i żytniej oraz gryczaną pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Agata
Skoro jestem szczęśliwą posiadaczką domowego kimchi chętnie wypróbuję ten pomysł. Jednak mam pytanie dot. mąki, czy mąka ryżowa jest konieczna, czy można ją czymś zastąpić? Przyznam że obecnie mam tylko po 2 rodzaje pszennej i żytniej oraz gryczaną pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Agata