coś więcej

Wyśmienita wołowina z chorizo po hiszpańsku

Lubię połączenie wołowiny z chorizo. Hiszpańska paprykowa kiełbasa chorizo zaczarowała całą naszą rodzinę, córka lubi ją w wersji łagodnej, my z chłopcami przepadamy za chorizo pikantnym. Gdy kroję cały półmisek hiszpańskich wędlin i podaję niewielkie tapas do wina, chorizo jest w tym zestawie obowiązkowe, ale najbardziej to lubię kombinować z chorizo w garnku, z mięsem lub warzywami albo owocami morza. Do naszych ulubionych przepisów jesiennych dołącza ta właśnie fantastyczna wołowina z chorizo po hiszpańsku. W wolnowarze robi się niemal sama!



Dziś trochę idealnej muzyki na jesienne już popołudnia. Posłuchajcie szeleszczącego złotymi liśćmi "I Don't Want To Change You" Damiena Rice, ładnie gra...





Jesień to idealny czas na wyciągnięcie z półki wolnowara. I jak już go wyciągniecie, nie schowacie aż do późnej wiosny, choć po prawdzie to ja zawsze dlań zastosowanie znajdę, nawet w szczycie lata!  Ale dziś danie jesienne, pełne umami w doskonałej wołowinie i chorizo, pachnące papryką, pomidorami i czosnkiem. Lubię je bardzo, bo przygotowań nie wiele, a potem samo wszystko dzieje się w długo gotującym garze. Jest czas na nowego Remigiusza Mroza, na komisarza Forsta i wędrówki w Tatrach. Takim daniem to i Chyłka byłaby zachwycona!



Są takie dania, do których wracam "od święta", ale też takie, które mogę powtarzać do znudzenia, albo końca sezonu. Ta wyśmienita wołowina z chorizo od razu trafia na listę naszych ulubionych potraw jesienno-zimowych. Możesz podać ją z dobrym chlebem, z kasza pęczak albo z ziemniakami. Możesz gar takiej wołowiny zostawić dorastającym synom, gdy bez nich wyjeżdżasz na jesienne wakacje, będą zachwyceni, pomis!



Niezwykle delikatna, mięciutka od długiego duszenia karkówka wołowa razem z najlepszym, pikantnym chorizo grają w tej potrawie pierwsze skrzypce, a smaku i aromatu dodają tu papryka, pomidory i czosnek. Nie zapomnij o butelce hiszpańskiej rioja, a tuż przed podaniem posyp gotowe danie listkami tymianku albo świeżą kolendrą, będzie wyśmienite!

Wołowina z chorizo po hiszpańsku

1,5 kg najlepszej karkówki wołowej jaką znajdziesz
4 + 4 łyżki oliwy extra virgin
sólo do smaku
300g cebuli cukrowej
250g hiszpańskiej kiełbasy chorizo (najlepiej w wersji pikantnej)
10 ząbków czosnku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 czerwone papryki
1-2 łyżeczki hiszpańskiej wędzonej papryki
1 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 x 400g pomidorów w puszce)
1/3 pęczka świeżego tymianku

Mięso umyj, ususz, pokrój w sporą kostkę, oprósz solą i odstaw na 20 minut. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a chorizo w plasterki, obierz czosnek i pozostaw w całych ząbkach. Pomidory sparz, obierz ze skórki i obierz gniazda nasienne.

Na rozgrzanej oliwie (4 łyżki) przesmażaj partiami mięso aż będzie lekko rumiane, przekładaj każdą partię do wolnowara. Gdy już całe mięso będzie przesmażone, wlej na patelnię pozostałe 4 łyżki oliwy i zeszklij cebulę, po chwili dodaj chorizo i całe ząbki czosnku, przesmażaj razem chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i razem wymieszaj. Przełóż przesmażone warzywa z chorizo do wolnowara. Oprósz całość wędzoną papryką, dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, a także obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki z połowy gałązek tymianku. 

Gotuj w wolnowarze* w pozycji HIGH ok 5-6 godzin lub 8-10 godzin w  pozycji LOW. Mięso będzie już mięciutkie i odchodzić będzie od kości, spróbuj sosu i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z kasza pęczak, dobrym chlebem albo ziemniakami i obowiązkowo dobrym, hiszpańskim winem!


* jeżeli nie masz (jeszcze!) wolnowara, zajrzyj do tego posta, w którym są przeliczniki czasu gotowania wolnowar vs klasyczny garnek/piekarnik

9 komentarzy:

  1. Czy bez wolnowara można to danie zrobić?
    Wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, zachęcam do sprawdzenia przeliczników czasu gotowania w tym poście: http://www.chillibite.pl/2015/11/wolnowar-crock-pot-recenzja.html

      Usuń
  2. Uwielbiam chorizo i potrawy z wolnowaru.

    A jeszcze bardziej uwielbiam Damiena <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie ! Jaką ilością wody zalewamy mięso??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale nie zalewamy wodą :) wszystkie składniki wymieniłam w przepisie

      Usuń
  4. Czy ziemniaki można wrzucić razem z pozostałymi składnikami czy polecasz gotować je osobno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli potrawa jest przygotowana do jednorazowego podania i wiadomo, że ma byc serwowana tylko z ziemniakami, to można ziemniaki od razu włożyć do wolnowara, na samą górę i nie mieszać az do końca. Ja gotowałam osobno, bo były to dla nas 2 obiady i raz podałam danie z ziemniakami (które pozostały jasne a nie zabarwione na czerwono), a drugi raz z pieczywem. Ale tu można wg własnego uznania :)

      Usuń
  5. Witam
    Wołowina ma być z kością?
    Tak wynika z końcowego opisu.
    Chyba nie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)