coś więcej

Pierożki z batatów z pieczonymi pomidorami

Jesień to złoto, pomarańcz i czerwień nie tylko na drzewach i parkowych kobiercach. To także czas dyni, batatów, ostatnich pomidorów. Czas złota i gasnącego słońca na talerzu. Właśnie jesienią najpełniej to złoto rozgrzewa, zachwyca smakiem i dobrymi przyprawami. Malika Szyc Juchnowicz w swojej najnowszej książce "Przyprawy" zaczarowała mnie pierożkami w cieście filo z rewelacyjną pastą z pieczonych batatów i pomidorów. Pokochacie je, promis!


Zapach pieczonych batatów obezwładnia, aromat imbiru, świeżej kolendry, dźwięki pięknego   "Chamaa" (świeca), cudowny spokój. Posłuchajcie ze mną  Jil Jalila...



Malika mnie oczarowała i zaczarowała najpierw w Top Chefie sprzed kilku lat, potem kuchnią swojej gdyńskiej restauracji Malika, w końcu ciepłem i spokojem jakim emanuje. Ostatnio gotowałam z nią na premierze książki "Przyprawy", która właśnie ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal.  O książce więcej poczytacie w tym poście, a tymczasem włóżcie do pieca kilka batatów i pomidorów, gdy juz się upieką, zrobimy wyśmienite pierożki z pastą z pieczonych batatów i pomidorów wg Maliki. Są wyśmienite!



Kuchnia Maliki jest prosta, aromatyczna, intuicyjna. Zachęca do rozgniatania w palcach ziół i przypraw, wdychania aromatów, łączenia korzeni z warzywami, mięsem, owocami. To kuchnia bez granic, mariaże bez barier. To smaki pełne odwagi, odwołujące się do kuchni Maghrebu - kraju zachodzącego słońca - kultur na styku Algierii, Tunezii, Libii i Maroka. Niezwykle ciekawa, szalenie inspirująca, poddana wpływom Arabii, Orientu i Europy. Nawet w polskiej, współczesnej kuchni wiele tych smaków jest już dobrze zadomowionych. Niczym niezwykłym zatem, a jednocześnie cudownie kojącym było dla mnie połączenie pieczonych batatów i pomidorów z kolendrą, owczym serem i imbirem, zamknięte w zgrabnej formie pierożków z ciasta filo.



Chrupiące pierożki z ciasta filo, to tylko jedna z propozycji podania świetnej pasty z pieczonych batatów i pomidorów, którą w swojej książce prezentuje Malika Szyc-Juchnowicz. Mnie ten pomysł zaczarował. Jest to świetna, przekąskowa propozycja, idealna na spotkanie z przyjaciółmi przy stole pełnym małych, drobnych przekąsek. Zróbcie je koniecznie jesienią, wybornie rozgrzewające, ciekawe danie. A pastę można też podać z arabską pitą, czy ciemnym, ziarnistym chlebem.

Pierożki z ciasta filo z pastą z pieczonych batatów i pomidorów

2 bataty (ok 600g)
400g pomidorów typu lima
5 ząbków czosnku
200g białego sera owczego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
pęczek posiekanej kolendry
sok z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
kilka arkuszy ciasta filo
olive extra virgin


Bataty przekrój na połówki i ułóż rozcięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty piecz ok 35minut (15+20) w temperaturze 200°C. Pomidory sparz, obierz ze skórki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z ząbkami czosnku w łupinach. Po 15 minutach pieczenia batatów wstaw do pieca drugą blachę z pomidorami i czosnkiem. Pomidory z czosnkiem piecz ok 20 minut, bataty powinny być miękkie, pomidory lekko się zrumienić, a czosnek być słodki i miękki. 
Po wystudzeniu, obierz bataty ze skórki i rozgnieć widelcem razem z pomidorami i wyciśniętym z łupinek czosnkiem. Wymieszaj całość z imbirem, pokruszonym owczym twarogiem i posiekaną kolendrą, dopraw pastę posiekaną świeżą kolendrą, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto filo potnij na długie paski, układaj na nich pastę, zawijaj w trójkąty, posmaruj oliwą i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do zrumienienia (ok 15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pierożki smakują doskonale zarówno na gorąco jak i na zimno.

Krótki filmik jak Malika zwija pierożki z ciasta filo...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)