Mam ogromną słabość do jajek na śniadanie. Czy będą to wykwintne jajka benedyktyńskie, zwyczajny prosty omlet ze szparagami, czy dwa jajka na miękko, a każdej wersji dają niesamowitą porcję energii i składników odżywczych, które rano są tak ważne. Późnym latem i jesienią, jeszcze zanim bardzo chłodne poranki wołać będą tylko o rozgrzewającą szakszukę, przygotowuję jajka z sezonowymi warzywami i ziołami, takie jak dziś. Jajka sadzone na cukinii z natką i migdałami są wyborną propozycją na pełne energii śniadanie. Spróbujcie koniecznie!
Dobry początek dnia, dobra energia, dobre śniadanie, dobra muzyka. Ładujecie baterie o poranku? Na nowy dzień, na lepszy start, oj tak! Posłuchajcie i obejrzyjcie najnowszy klip Robina Williamsa "Party Like A Russian", jest energia!
Pamiętam mity, które od lat 70tych lat krążyły wokół jedzenia jajek - że są przyczyną podwyższonego cholesterolu (umrzesz na zawał!) i najwyżej jedno jajko dziennie, a już przeciez był rosół z makaronem jajecznym. Straszne czasy, a ja zawsze tak kochałam jajka! W zupie szczawiowej, paście jajecznej, sałatce ziemniaczanej, jako lane kluski w "rosołku na szybko" i na półmiękko na kromce ciemnego chleba z ociupiną majonezu i malinowym pomidorem. Jak mogłabym sobie tego odmawiać? Ale oto nagle jajka są już odczarowane i mogę wyjść zza szafy z zajadaniem się nimi. Dobre jajko na śniadanie to dobry, a nawet doskonały początek dnia.
Co dobrego mają w sobie jajka?
Jajka są niezastąpionym źródłem aminokwasów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega), a także witamin A, D oraz z gruby B i w zasadzie nie zawierają węglowodanów. Jajka są polecane osobom uprawiającym aktywność sportową (pomagają budować masę mięśniową), ale i odchudzającym się (dzięki lecytynie zawartej w składzie). Wpływają korzystnie na działanie układu nerwowego, mięśniowo-szkieletowego, układu krążenia, obniżenie stresu (jedzcie jajka na śniadanie!), pomagają pozbyć się złego cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów. Jajka na długo dają poczucie sytości i to nawet jedzone bez chleba. Są też jednym z najbardziej kreatywnych produktów w kuchni - można je jeść na słono, słodko, z owocami (omlety), warzywami, mięsem, czy produktami zbożowymi.
Szukajcie jajek od kur z wolnego wybiegu. Najlepiej, gdyby na stemplu pierwszą cyfrę po PL miały 0 lub 1, cyfry 2 i 3 oznaczają już chód klatkowy i mało humanitarne warunki życia kur niosek.
Szukajcie jajek od kur z wolnego wybiegu. Najlepiej, gdyby na stemplu pierwszą cyfrę po PL miały 0 lub 1, cyfry 2 i 3 oznaczają już chód klatkowy i mało humanitarne warunki życia kur niosek.
W naszym domu "wypasione" jajeczne śniadania podajemy w soboty, tuż przed treningiem lekkoatletycznym dzieci. Wówczas zazwyczaj jadamy jajka na miękko, jajecznicę na różne sposoby, jesienią i zimą szakszukę (klasyczną lub z dynią i szałwią), gdy trening jest wyjątkowo późno, podaję jajka po benedyktyńsku albo jajka po angielsku (z bekonem, pieczarkami, pomidorami), czy jajko po florencku ze szparagami. Lubię wymyślać coraz to nowe wersje frittaty, albo super szubko gotowanego jajka w koszulce z różnymi dodatkami. a w te soboty, gdy każdy ma ochotę na inną wersję jajek, smażymy z córką najprostsze omlety - te każdy wypełnia tym czym lubi najbardziej - frużeliną, masłem i dżemem, świeżymi owocami, kozim serem i pomidorkami z rukolą, bekonem i pieczoną papryką, albo szparagami i szpinakiem. No i jeszcze wykwintne omlety kaiserschmarrn, Och, mogłabym jeść jajka na okrągło!
W środku tygodnia, gdy czas z rana goni, przygotowuję czasem dzieciom chrupiącą sałatkę jajeczną, albo ulubione bajobongo, ale największym hitem są omlety roladki, albo pieczone omlety, które przygotowuję dzień wcześniej i są fajnym pomysłem do zabrania w śniadaniówce do szkoły, czy pracy.
Lubię jajka z jednej patelni - w szakszuce, albo jak tej jesieni właśnie - jajka z patelni z chrupiąca cukinią, ziołami i prażonymi płatkami migdałów lub młodymi orzechami. Są wyborne!
Aromatyczna szalotka i czosnek przesmażone na maśle, wiejskie jajka z płynnym żółtkiem,soczysta, dojrzała cukinia prosto z pola, mnóstwo świeżych ziół i garść prażonych płatków migdałowych lub młodych jesiennych orzechów, to wyśmienite śniadanie dające poczucie sytości i energię na długie godziny, zróbcie koniecznie!
Jesienne jajka z cukinią na śniadanie
2 łyżki płatków migdałowych
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka masła
1/2 niedużej zielonej lub żółtej cukinii
1 wiejskie jajka od kur z wolnego chowu
garść listków natki pietruszki
szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku
opcjonalnie 1 plaster boczku
Na suchej patelni upraż płatki migdałowe i odłóż na bok. Umyj cukinię, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij pestki, pokrój miąższ na krótkie kawałki.
Na tej samej patelni przesmaż na chrupko boczek (opcjonalnie), dodaj masło, posiekane drobno czosnek i szalotkę. Przesmażaj 2-3 minuty, dodaj okrojoną w kawałki cukinię i przesmażaj, aż warzywa będą szkliste, ok 3-4 minut. Rozsuń na boki patelni warzywa, na środku wbij dwa jajka, dopraw je szczyptą soli (pomiń, jeśli jajka są smażone z boczkiem) i świeżo mielonego pieprzu. Przykryj patelnię przykrywką i smaż całość na niewielkim ogniu do chwili, gdy białka będą ścięte, a żółtka płynne. Posyp całość posiekaną natką lub trybulą i uprażonymi płatkami migdałowymi. Dobrego dnia!
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka masła
1/2 niedużej zielonej lub żółtej cukinii
1 wiejskie jajka od kur z wolnego chowu
garść listków natki pietruszki
szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku
opcjonalnie 1 plaster boczku
Na suchej patelni upraż płatki migdałowe i odłóż na bok. Umyj cukinię, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij pestki, pokrój miąższ na krótkie kawałki.
Na tej samej patelni przesmaż na chrupko boczek (opcjonalnie), dodaj masło, posiekane drobno czosnek i szalotkę. Przesmażaj 2-3 minuty, dodaj okrojoną w kawałki cukinię i przesmażaj, aż warzywa będą szkliste, ok 3-4 minut. Rozsuń na boki patelni warzywa, na środku wbij dwa jajka, dopraw je szczyptą soli (pomiń, jeśli jajka są smażone z boczkiem) i świeżo mielonego pieprzu. Przykryj patelnię przykrywką i smaż całość na niewielkim ogniu do chwili, gdy białka będą ścięte, a żółtka płynne. Posyp całość posiekaną natką lub trybulą i uprażonymi płatkami migdałowymi. Dobrego dnia!
Wyszło pyszne!! Dziękuję ��
OdpowiedzUsuń