Risotto dyniowe z orzechami i ziołami

Przyszła w końcu. Złota jesień, ukochana, choć zawsze lekko żal, że już wieczory takie chłodne, że bez swetra nie sposób wyjść na wycieczkę do lasu. Siedzę na tarasie w skarpetkach, otulona ciepłym pledem,  grzeję twarz w promieniach słońca, które tak nisko sunie po nieboskłonie. Z kuchni rozsnuwa się oszałamiający zapach pieczonej dyni. Na kolanach miska kremowego, cudownie jesiennego risotto z dynią, młodymi orzechami włoskimi i ziołami. Witaj Jesieni!


Dziś zasłuchuje się w jesiennych dźwiękach Tracey Chattaway, posłuchajcie ze mną przepięknego "Come Away With Me"...



Dynia daje tyle możliwości w kuchni! Uwielbniam boskie zupy dyniowe w różnych wersjach - bursztynowa zupa z dyni, dyniowa na mleku kokosowym, są dyniowe tarty, lekuchne serniki, wyśmienite sernikobrownie z dynią, cudownie rozgrzewające curry z dynią i mango i fantastyczna wariacja na temat ratatouille al dente. Na kuchennym blacie stoi do połowy pełny słój zjawiskowej dyniowej granoli. Lubię dynię, lubię zapach dyni pieczonej, duszonej, podawanej na słodko albo do mięs (dynia z kaczką).

Zakochałam się też w połączeniu dyni i szałwii (zróbcie koniecznie dyniową szakszukę z szałwią na śniadanie!) i gdy zostały mi dwie szklanki upieczonej dyni, zamiast ją zamrozić, zrobiłam szybkie i wyjątkowo pyszne dyniowe risotto z młodymi orzechami włoskimi, tymiankim i szałwią. Wspaniale można nim powitać jesień - jest wyśmienite!

I koto by pomyślał, że ja, JA tak pokocham gotowanie risotto! Ja, która bałam się go niegdyś jak jeża w łóżku. Ale oto jest, kolejne, nowe, rozgrzewające, cudownie aromatyczne risotto dyniowe. Z wyborną dynią muskat, z młodymi orzechami, które pozwolił mi zerwać ze swojego drzewa sąsiad, z ostatnimi świeżymi ziołami z ogrodu. Takie proste, takie wyśmienite danie - mój "comfort food". Spróbujcie koniecznie!



Cudownie kremowe, w pięknym, słonecznym kolorze, pachnące świeżymi ziołami risotto dyniowe urzekło mnie od razu. Tak niewiele trzeba, tak wspaniale komponuje się z młodymi, jeszcze wilgotnymi orzechami włoskimi, które teraz właśnie są najpyszniejsze.


Risotto dyniowe z młodymi orzechami i ziołami

proporcje dla 1 osoby

2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 liście świeżej szałwii
100g ryżu arborio
50ml białego wina
200-250ml gorącego bulionu (1 łyżeczka domowej kostki rosołowej + 250ml wrzątku)
100g musu z upieczonej dyni hokkaido lub muskat*
20g świeżo startego parmezanu
kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 młode włoskie orzechy


Posiekane drobno szalotkę i czosnek zeszklij na  łyżce masła, dodaj liście szałwii i chwilę smaż, ale tak, by cebula pozostała jasna. Dodaj  ryż i chwilę razem przesmażaj, wlej wino i 100ml gorącego bulionu. Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i duś na maleńkim ogniu ok 10 minut, aż ryż wchłonie cały bulion. W międzyczasie podgrzej dynię i rozłup orzechy, zdejmij z miąższu jasną skórkę. 
Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj kolejne 100 ml gorącego bulionu i gotuj mieszając, aż ryż znów wchłonie bulion. Spróbuj kilku ziaren, jeśli wciąż będą twarde, dodaj ostatnie 50 ml bulionu, wmieszaj gorącą upieczoną dyni, listki tymianku i mieszaj, aż ryż będzie miał idealną konsystencję - będzie lekko stawiał opór zębom. W ostatniej chwili wymieszaj  drugą łyżkę masła i starty parmezan. Podawaj od razu, posypane młodymi orzechami włoskimi, najlepiej z kieliszkiem białego wina. U mnie dziś ostatnia butelka vinho verde z minionego lata.


Wersja na Thermomix
Na pokrywie naczynia miksującego ustaw dzbanek i odmierz wrzątek i kostkę rosołową.
Do suchego naczynia miksującego dodaj parmezan. Rozdrobnij -> 10s /obr 10. Przełóż do innego naczynia.
Do naczynia miksującego dodaj szalotki, czosnek, 1 łyżkę masła. Rozdrobnij ->5s / obr 5. 
Dodaj listki szałwii, duś 2 min -> 120stC / obr 1
Dodaj ryż. Gotuj -> 1 min / 100stC / obr WSTECZNE 1
Dodaj wino, zdejmij miarkę. Gotuj 2 min / 100stC obr WSTECZNE 1
Dodaj gorący bulion, mus z dyni, sól. Na pokrywę nałóż koszyczek. Gotuj -> 12 min / 100stC / obr WSTECZNE 1
Dodaj 1 łyżkę masła, parmezan, listki tymianku. Mieszaj za pomocą kopystki -> 30sec / obr WSTECZNE 2
Podawaj posypane młodymi orzechami włoskimi





* dynię hokkaido umyj, odetnij spód i ogonek, przekrój na pół, wydrąż nasiona (możesz je ususzyć do łuskania) i pokrój na ósemki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do całkowitej miękkości (ok 40 minut) w temperaturze 180°C. Dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórką, po upieczeniu dyni muskat, wyjmij miąższ ze skórki łyżką lub obierz ze skórki przed pieczeniem. Wystudzoną dynię zmiksuj na gładkie pure, jeśli chcesz pieczoną dynię zachować na później, zamroź ją w woreczkach strunowych w niewielkich porcjach. 






___________________________________
przepis inspirowany kuchnią Water&Wine

2 komentarze:

  1. Tyle potraw z dyni, a ja jak dotąd jadłam tylko pestki i dynie marynowaną (ta zresztą mi nie smakowała). Może tej jesieni uda się coś upichcić. Najgorsze, że nawet nie wiem, czego się spodziewać. W sumie dynia wydaje się taka... mdła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja! Musi być na prawdę smaczny i rozgrzewający obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...