coś więcej

Fasolka szparagowa z wędzonym pstrągiem i brzoskwinią

Jak lubicie jadać fasolkę szparagową? W sałatkach, na zimno, w zupach? A może wciąż tylko klasycznie "po polsku" z tartą bułką na maśle? Fasolka szparagowa jest cudownym, letnim warzywem, które świetnie smakuje także jako sałatka na ciepło. Z brzoskwinią stanowią duet doskonały! Chrupiąca sałatka z zielonej fasolki i grillowanych brzoskwiń z wędzonym pstrągiem i aromatycznym dukkah to cudowne smaki końca lata. Zróbcie koniecznie to danie na weekend!


sałatka z fasolki szparagowej z brzoskwiniami i pstragiem


Nie wierzcie w to, ze wrzesień to juz jesień! We w tym roku wrześniu kolejne dni zaskakują temperaturami bliskimi 30 stopniom na termometrze. Nie ma jak leniwe, ciepłe popołudnie, kieliszek dobrego wina i lekka, letnia kolacja. A do tego trochę pięknych, letnich dźwięków. Posłuchajcie ze mną dziś Gardiner Sisters w "Never Forget You"...




Lubię zrywać strągi fasolki, czy młodego bobu z krzaków, tak mocno, silnie trzymają się na gałązkach. Gdy tylko mam okazję jem fasolkę prosto z krzaka, wyłuskuję maleńkie ziarenka ze strąków i rozgryzam mleczne, słodkie maleństwa między zębami. Takich ogrodów z fasolką nie znam jednak zbyt wielu. Może za rok wysieję fasolkę we własnym ogrodzie?

Tymczasem na targu kupuję świeżą, rozgrzaną słońcem zieloną fasolkę, duże, soczyste brzoskwinie, nabrzmiałe soczystym latem. Kilka dni temu znów wędziliśmy pstrągi. Oddzielam soczyste, delikatne mięso od ości i składam to wszystko na talerzu. Tak niewiele trzeba. Prostota, najlepszy składnik i radość z wrześniowego lata. 

Do sałatki podaję malinowy dressing i cudownie chrupiący dukkah, który nauczyła mnie robić Dominika Wójciak. Uwielbiam je i robię coraz to w nowych wersjach, spróbujcie koniecznie!

brzoskwinia fasolka dukkah wędzony pstrąg


Zielona fasolka na ciepło z grillowaną brzoskwinią i wędzonym pstrągiem aż prosi się o owocowy dressing i coś chrupiącego. Zróbcie to lekkie danie póki lato, póki słońce, gdy wciąż brzoskwinie takie boskie. Och, obiecuje Wam, że ślinianki będą szalały!

Fasolka szparagowa z wędzonym pstrągiem i grillowaną brzoskwinią


300g zielonej fasolki szparagowej
2 soczyste, dojrzałe brzoskwinie
1/2 wędzonego pstrąga
1 łyżka oliwy extra virgin

dukkah do posypania
50g wyłuskanych orzechów laskowych
25g pistacji
25g wyłuskanych migdałów
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka złotego siemienia lnianego
1 łyżka nasion kuminu
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
5cm laski cynamonu
6 goździków
1/2 łyżeczki soli morskiej

malinowy winegret
25ml malinowego octu winnego
50g oliwy extra virgin
1 szalotka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta świeżo mielonego pieprzu


Przygotuj dukkah:  orzechy, pistacje i migdały podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, gdy skórka lekko popęka, wysyp je na ścierkę i otrzyj, aż złuszczy się skórka. Posiekaj je z grubsza. Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i utłucz w moździerzu. Na tej samej patelni króciutko upraż siemię i sezam. Na końcu upraż kumin, kolendrę, czarnuszkę, goździki i połamany cynamon.  Utłucz przyprawy w moździerzu na proszek. Wymieszaj razem utłuczone orzechy, migdały, przyprawy, sezam, siemię i sezam, dodaj sól. Do fasolki użyjesz ok 2 łyżek dukkah, resztę schowaj w słoiku do spiżarni. 

Przygotuj winegret malinowy: posiekaj drobniutko szalotkę i ubij na gładką emulsje z pozostałymi składnikami. 

Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj we wrzątku aż będzie al dente, ok 8-10 minut. Odcedź na sicie i włóż na krótką chwilę do lodowatej wody. Ptem przełóż do miski i wymieszaj z malinowym winegret. W międzyczasie umyj i pokrój brzoskwinie na  grubsze plastry i na łyżce oliwy zgrilluj na patelni grillowej. Wykładaj na półmisku fasolkę, dodaj kawałki wędzonego pstrąga i grillowaną brzoskwinię. Posyp całość dwiema łyżkami dukkah i od razu podawaj. Wyśmienite lekkie danie!









___________________________________
przepis inspirowany kuchnią Water&Wine

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie to wygląda. Super wpis czuje że znajdzie się ta potrawa na moim weselu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pilne pytanie: robilam juz te salatke i jest pychota ...chcialabym zrobic znowu w sobote, ale nie ma juz swiezej zielonej fasolki szparagowej ;-( Help! Powiedz prosze Chilli: czym zastapic w tej salatce fasolke, aby pasowalo z reszta skladnikow...? czekam bardzo na podpowiedz :-) i pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena Stępień20 października 2016 09:51

      przypominam sie uprzejmie :-) i z góry dzieki!

      Usuń
    2. To typowa sezonowa letnia sałatka, jeśli pod koniec października brak juz fasolki, toosobiście poczekałabym do nowego sezonu :)
      ale zachęcam też do innej wersji pstrąga w sałatce, równie wybornej:
      http://www.chillibite.pl/2015/08/salata-z-wedzonym-pstragiem-i-kukurydza.html
      W tej drugie sałatce w wersji jesienni zimowej używam: pak choi, granata zamiast czerwonej porzeczki, świeża kukurydza powinna wciaż być dostępna.
      Czy taka wersja się podoba na sobotę? :)
      Udanego przyjęcia!

      Usuń
    3. hmmm nowa koncepcja na sobote:-) Dziekuje!

      Usuń
    4. :) i jak udała się druga wersja sałatki?

      Usuń
  3. Kukurydzy dużo jest u pana Ziólko w fortecy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)