coś więcej

Fantastyczna granola dyniowa bez cukru

Jak tam, czy w spiżarni macie już gotowy słoiczek pumpkin spice, czyli przyprawy dyniowej? Och, no to czas ją wykorzystać w kuchni! Ale nie tylko do kawy - pumpkin spice latte, ta mieszanka przypraw doskonale sprawdza się, gdy zechcecie upiec ciasto z dynią, doprawić jesiennie duszone mięsa, czy pieczone warzywa korzeniowe. I to właśnie dzięki korzennej przyprawie dyniowej rewelacyjna granola dyniowa smakuje obłędnie! Zróbcie jej spory słoik, jest super smaczna, zdrowa i nie ma ani grama cukru, czy innego dosładzacza. 

granola dyniowa pumpkin granola

Zdejmujesz z półki w kredensie słoik pełen słoneczno-żółtego złota, włączasz piękne, ciepłe dźwięki. W miseczce najlepszy jogurt naturalny, łyżka gorących pieczonych śliwek, wsypujesz kilka łyżek wyśmienitej granoli dyniowej, do śniadania, w tej słoneczny, pewnie już jesienny dzień brzmi "You Could Be" i  kojący głos Marguerite Maria, posłuchajcie... to będzie dobry dzień.




Od kiedy dzięki Truskawkowej Ani zakochałam się w domowej granoli, w  każdym "sezonie granolowym", który trwa u mnie od wiosny do jesieni i potem od jesieni do wiosny, wymyślam nowe wersje tego cudownego przysmaku śniadaniowego. Moje dzieci są autentycznie nieszczęśliwe, gdy na blacie kuchennym obok chlebaka stoi pusty słój po granoli. Przez całe lato chrupiemy kokosowa granolę z jogurtem i świeżymi owocami lata, gdy jesień już listopadowa, mokra i plaskająca błotem, obowiązkowo robię wielki słój granoli piernikowej, to jakby obietnica gwiazdki, grudniowych pierników. Wczesnym latem, gdy już najemy się świeżych wiśni i truskawek, suszę owoce, by o każdej porze móc przygotować granolę wiśniowa z suszonymi truskawkami, bardzo szybko znika.
No i jest jeszcze moja pierwsza granola the best ever, którą darze wielkim sentymentem, w środku ferii zajadamy się granolą czekoladową, która działa jak lekarstwo na tęsknotę za ciepłem i latem.
Tej jesieni, gdy lato przywdziewa złotawa sukienkę, ale liście jeszcze nie spadają, piekę blachę dyni hokkaido i mrożę ją w porcjach. Ucieram w moździerzu obłędnie aromatyczną pumpkin spice - przyprawe dyniową, kupuję tez torebkę najlepszych, słodkich i miękkich izraelskich daktyli medjoul - to podstawowe składniki fantastycznej granoli dyniowej, która w składzie NIE MA CUKRU!  ani innych substancjo słodzących. Jest wyśmienita!


granola dyniowa słodzona daktylami


Chrupiąca, słonecznie żółta, pena zdrowych pestek, nasion, orzechów, obłędnie aromatyczna i słodzona jedynie owocami nowa Królowa Jesiennych Słoików - dyniowa granola. Zróbcie podwójną porcję, zdecydowanie zbyt szybko znika!

Fantastyczna granola dyniowa bez cukru

300g płatków owsianych górskich
50g złotego siemienia lnianego
100g pestek dyni
200g orzechów włoskich
100 płatków migdałowych
50g oleju kokosowego
200g pure dyniowego*

150g daktyli mejoul (są miekkie, duże i bardzo słodkie)
50g rodzynek

Wymieszaj w misce płatki, siemię, pestki dyni, orzechy i płatki migdałów. Dodaj przyprawę dyniową, olej kokosowy i pure dyniowe. Wymieszaj razem aż całość zacznie się sklejać w grudki. Rozłóż granolę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, najlepiej jest piec z funkcją "termoobieg", by granola się szybciej wysuszała. Po 20 minutach wymieszaj całość lekko i dalej piecz w temperaturze 150°C, przy lekko uchylonym piekarniku (jeśli piekarnik ma blokadę i nie działa po uchyleniu, zablokuj drewnianą łyżką przycisk, który dociskają drzwiczki). W zależności od piekarnika i ilości pieczonej na raz granoli, czas pieczenia wyniesie łącznie ok 40-60 minut. Ważne, by ustawiać sobie timer na 20 minutowe interwały i w trakcie pieczenia mieszać zawartość blachy, by równomiernie się wysuszała. Granola dyniowa lekko się zrumieni i będzie złocista. Gdy już całość jest sucha i ładnie chrupiąca, wyjmij blachę z piekarnika i do gorącej granoli wmieszaj rodzynki i pokrojone drobno daktyle. Odstaw granolę do całkowitego wystudzenia, a potem przesyp do szczelnej puszki lub słoja. Podawaj  z jogurtem naturalnym, jako posypkę do lodów albo do wyjadania łyżeczką. Jest przepyszna!


* dynię hokkaido umyj, odetnij spód i ogonek, przekrój na pół, wydrąż nasiona (możesz je ususzyć do łuskania) i pokrój na ósemki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do całkowitej miękkości (ok 40 minut) w temperaturze 180°C. Wystudzoną dynię zmiksuj na gładkie pure, jeśli chcesz pieczoną dynię zachować na później, zamroź ją w woreczkach strunowych w niewielkich porcjach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)