coś więcej

Sałatka z cukinii z chorizo i krewetkami

Latem sięgam po sałatki nieoczywiste, w których paseczki żółtej, słoneczjen cukinii stają się makaronem, a hiszpańskie chorizo cudownie gra w połączeniu z mięta i ciepłymi krewetkami. To sałatka idealna na upalny dzień, a podana lekko letnia, doskonale rozświetli chłodniejsze popołudnia. Możesz ją zabrać w lunchboxie do pracy, w słoiku na piknik albo podać na tarasie, gdy wpadną znajomi. Sałatka / spaghetti z żółtej cukinii z chorizo, mięta i krewetkami to nowy hit tego lata!





Jeśli szukacie dobrej energii nie tylko w jedzeniu, które pobudza zmysły, posłuchajcie radosnego Ruster Root w "Send Me on My Way", dzień do razu lepszy!




Nigdy nie umiałam się oprzeć krewetkom, dużym jędrnym, soczystym. Pamiętam moje pierwsze spotkanie z krewetkami - takie małe różowe bździdła wielkości larw, podane w pomidorowo-majonezowym sosie, brrr! Do dziś wzdragam się na samą myśl. Ale potem były pierwsze wspólne z obecnym mężem wakacje w Grecji, gdzie zajadaliśmy się ogromnymi krewetkami z grilla, które pieczołowicie wyłuskiwaliśmy z pancerzy. Miłość od pierwszego wgryzienia!

A kilka lat późnej, chyba na Majorce, odkryłam chorizo, taką pomarańczową od papryki hiszpańską kiełbasę, która nijak się miała do naszej swojskiej jałowcowej, krakowskiej podsuszanej, czy domowej kaszanki. Pikantna lub łagodna, mocno paprykowa, cudownie grająca w daniach na gorąco. Chorizo z kurczakiem i makaronem - przedoskonałe, albo chorizo z młoda kapustą - czyste szaleństwo na wiosnę! Cudowna, kojąca ciepła sałatka z chorizo ziemniakami i bobem, którą mogę zawsze, bez okazji i jeszcze bułeczki z chorizo i kozim twarogiem, które robią każdą imprezę. Kocham, kocham Chorizo (klik po więcej przepisów)!


sałatka z cukinii z krewetkami i chorizo


Gdy żar nie chce lać się z nieba w sierpniu, w ogrodzie mięta rozszalała się na grządkach, a na straganie kusi zielona rukola, oszałamiająca słońcem cukinia i najlepsze sierpniowe pomidory, wyciągam z lodówki kawałek chorizo prosto z Hiszpanii i kilka jędrnych, olbrzymich krewetek. Łączę je w lekko ciepłej sałatce, chrupiącej, soczystej, niesamowicie rześkiej. Jest przepysznie, koniecznie zróbcie ją w sierpniu!


Sałatka - miętowe spaghetti z żółtej cukinii z chorizo i krewetkami

proporcje dla 2 osób 

1 duża żółta cukinia
garść listków świeżej mięty
spora garść rukoli 
50g pikantnego chorizo
50ml oliwy extra virgin
8-10 dużych surowych krewetek
2 ząbki czosnku
50ml białego wytrawnego wina
30ml octu z białego wina
30ml soku z cytryny garść cherry pomidorków 
10-15g sera grana padano, pecorino lub parmezanu 

Cukinię umyj, odetnij oba końce i potnij strugaczką do wstążek z warzyw na długie "spaghetti". Jeśli nie masz takiej strugaczki, potnij cukinię na wstążki obieraczką do warzyw, a potem plastry pokrój w paseczki. Wymieszaj w misce paseczki cukinii, porwane listki mięty i rukolę.  

Krewetki obierz, pancerze zachowaj na bulion rybny (możesz je zamrozić) w pudełku. Pomidorki cherry pokrój wzdłuż na pół. Pokrój chorizo w kostkę i przesmaż na suchej patelni, aż wytopi się aromatyczny tłuszcz, dodaj oliwę z oliwek, krewetki i posiekany drobno czosnek, przesmażaj na niewielkim ogniu, aż krewetki się zaróżowią, dopraw całość szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem, dodaj białe wino i odparuj lekko. Wyłącz gaz pod patelnią, dodaj sok z cytryny, ocet z białego wina i wymieszaj całość. 

Gdy zawartość patelni lekko przestygnie, dodaj ją do cukinii z rukolą i wymieszaj. Dodaj też cherry pomidorki, układaj sałatkę na talerzach, na wierzchu ułóż grube wiórki sera grana padano. Sałatka jest pyszna - soczysta, rześka, chrupiąca, koniecznie ją zróbcie!




___________________________________
przepis inspirowany kuchnią Water&Wine


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)