Gdy nastaje czas bakłażanów, najadam się nimi na zapas. Obowiązkowo, każdego lata do repertuaru ulubionych przepisów z bakłażanem w roli głównej, dodaję coś nowego, przywiezionego z wakacji, czy podpatrzonego w fajnej restauracji. W tym roku przywiozłam z Balearów przepis na wyborne bakłażany faszerowane po hiszpańsku, w zasadzie po minorkańsku. Są pyszne jako danie główne, na kolację, a jeśli znajdziecie malutkie okazy, będą doskonałym tapas do wina. Dobrego wina!
Gapię się na deszczowy sierpień za oknem i aż trudno mi uwierzyć, że ledwie 10 dni temu wróciliśmy z cudownie słonecznej Minorki. Dziś to lato na Balearach wydaje się tak dalekie... Słucham McCoya Turnera i jakoś leci, w skarpetkach, otulona szarym swetrem, szukam lata na talerzu i w dźwiękach. Posłuchajcie ze mną "When Sunny Gets Blue" McCoy Turner...
To jest lekkie szaleństwo z mojej strony, ale jakże smakowite - przywozić przepisy, smaki, składniki z wakacji. Zawsze mamy nie do końca wypakowane walizki plus jeszcze jakąś sekretną składaną torbę, by móc wrócić z dobrociami. Z Balearów przywiozłam trochę serów, 7 kilogramową szynkę-nogę, pimientos de Padron i cudowne malutkie bakłażany, które zaczarowały mnie na targu. U nas takie nie rosną, a na Majorce owszem i na całych Balearach dość łatwo je kupić.
Z Chorwacji przywożę cudowną różową cebulę, najsłodsze na świecie arbuzy i oleandry do posadzenia w donicach na tarasie, z Cypru oczywiście Halloumi, z Krety oliwę, oliwki, czasem nawet fetę, z Lanzarote wyśmienite wino Malvasia, a z Balearów wędliny, warzywa i sery. Na wina nie starczyło tym razem miejsca w walizce, ale też i o wina, niezłe wina coraz łatwiej w Polsce. Ale nie myślcie sobie, że jakiś tam spec się wielki ze mnie zrobił o nie. Do sklepów stacjonarnych nawet nie zaglądam, zazwyczaj onieśmielona przewiedzą sprzedawców, za to sklepy internetowe z winami to boskie rozwiązanie!
Od lat jestem wierna Kondrat Wina Wybrane, choć ostatnio gubię się w zbyt dużym wyborze, a ulubione wina zbyt szybko znikają. Ale oto na początku lata znajoma odkryła dla mnie WinoPołowy, nowy sklep z ciekawymi winami, w którem są one w naprawdę niezłych cenach. Butelka dobrego francuskiego Syrah Pierre Baptiste Gran Reserve IGP kosztuje ok 30zł, to fajna cena za świetne wino. Przy zakupie i wyborze wina do obiadu pomagają oczywiście opisy wina na stronie, ale kocham tez moją apkę ViVino, dzięki której sprawdzam butelkę przed zakupem, podglądam jej oceny i... ceny. Sprawdźcie koniecznie!
Jakie wino do obiadu po hiszpańsku i do tapas?
Do bakłażanów po hiszpańsku faszerowanych mięsem i doprawionych chorizo podałam elegancką hiszpańską Rioja - Vina Bujanda Rioja DOC Crianza. Gdy wrzucałam to wino do koszyka, sugerowałam się tym, że powstało z dwóch moich ukochanych szczepów garnacha i tempranillo (plus mazuelo). Boshhh jakież to cudowne wino i to za niecałe 40zł! Świetnie pasowało mi onegdaj do wytrawnych trufli z niebieskiego sera i czekolady. Ta cudowna rioja jest bardzo intensywnie owocowa z silną nutą czarnej porzeczki, z delikatną butą beczki. Będzie doskonała do intensywnych smaków - pleśniowego sera (jak w truflach), aromatycznego mięsa (jagnięcina) i ostrych, charakternych hiszpańskich kiełbas (chorizo).
Uwielbiam smak bakłażanów w połączeniu z dobrym mięsem. To danie jest delikatne, pełne smaku, aromatu jagnięciny i chorizo oraz świeżych ziół. Trzy dni po powrocie z wakacji na Balearach podałam te bakłażany jako jedną z tapas-przekąsek do wina. Zróbcie je koniecznie w sezonie bakłażanowym i... nie zapomnijcie o dobrej hiszpańskiej rioja!
Bakłażany faszerowane po hiszpańsku
ok 700g małych bakłażanów
sól morska
100ml oliwy extra virgin
70g hiszpańskiej kiełbasy chorizo (pikantnej jeśli lubisz)
1 cebula cukrowa
4 ząbki czosnku
250g mielonej łopatki jagnięcej
250g mielonej łopatki wołowej
200g sosu pomidorowego lub passaty
1/3 pęczka świeżego majeranku
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka łyżek bułki tartej
Bakłażany umyj, odetnij ogonki, przekrój każdy z nich wzdłuż i oprósz solą. Smaż bakłażany partiami na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu najpierw od strony przecięcia, aż się zrumienią ok 5 minut, potem od strony wypukłej, kolejne 4 minuty. Przełóż usmażone połówki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z oliwy i odstaw do przestudzenia. Gdy będą chłodne, ostrożnie wyjmij łyżeczką cały miąższ, ale tak, by nie uszkodzić skórek bakłażanów, które będą później faszerowane.
Pozostaw ok 2 łyżek oliwy ze smażenia bakłażanów na patelni, resztę usuń. Na średnim ogniu przesmaż chorizo pokrojone w kostkę, po chwili dodaj pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Podsmażaj aż warzywa będą szkliste. Dodaj oba rodzaje mielonego mięsa, dopraw całość lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażaj mięso ok 10 minut, potem dodaj połowę sosu pomidorowego i wymieszaj. Dodaj też miąższ usmażonych bakłażanów i przesmażaj razem całość ok 5-7 minut. Na końcu wmieszaj listki oderwane z gałązek majeranku. i posiekaną natkę pietruszki.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Na dnie naczynia do zapiekania wyłóż pozostały sos pomidorowy. Nadziewaj przygotowane skórki bakłażanów farszem, każdą posypuj bułką tarta i układaj ciasno w naczyniu do zapiekania. Piecz ok 10-15 minut, aż bułka się zrumieni. Podawaj z bagietką, dobrym winem i boskim majonezem czosnkowym, którego receptura powstała właśnie na Balearach. Wyśmienite danie!
jak zrobić to danie z dużymi bakłażanami? zakochałam się!
OdpowiedzUsuńIdentycznie, choć dobrze byłoby wybrać jak najmniejsze egzemplarze.
UsuńPrzy większych okazach, być może czas smażenia bakłażana trzeba będzie ciut przedłużyć (miąższ musi być miękki) i dodać 5 minut do czasu pieczenia.
No to czekam na recenzję jak się uda :)