coś więcej

Meksykańska lemoniada limonkowa z chia

Na upały, na gorąc, na żar z nieba, dla ochłody, smaku i zdrowia poleca się cudownie orzeźwiająca lemoniada limonkowa z chia, prosto z Meksyku. Latem lubię rześko, choć przecież kocham upały. Latem nawadniam się dodatkowo, a lemoniady grają pierwsze skrzypce - z rabarbaru, mirabelkowa i klasyczna cytrynowo-miodowa. Przez cały rok, ale już szczególnie latem piję mnóstwo wody z cytryną, z radością podaję lodową kawę bananową i ukochaną grecką frappe. Ale całkiem ostatnio zakochałam się w nowym, cudownym smaku prosto z Meksyku - chia fresca, zróbcie koniecznie!


orzeźwiająca meksykańska lemoniada z chia i limonką


Jak tam, Wasze wakacyjne playlisty już poukładane? Ja co chwila do swoich letnich muzycznych składanek doklejam coś cudnego. Dziś bardzo mi wpadł w ucho Eric Benet i jego pełne lata i świeżości "Sunshine", posłuchajcie...




Całkiem niedawno odkryłam cudowne miejsce z meksykańską kuchnią w Warszawie. Lekko, świeżo i nowocześnie w La Sirena na rogu Pięknej i Poznańskiej. No i co za napoje podają! Kto czyta ChilliBite ten wie, że ziarenka chia, to nie moja bajka. Wierzę w ich moc magiczną, jednak chyba zmęczyła mnie "moda na chia" i póki co skutecznie jej dawałam odpór. Do czasu, gdy właśnie w La Sirene nie zamówiłam Chia Fresca, czyli niezwykłej lemoniady na bazie soku z limonek z chia właśnie. To było cudowne, c.u.d.o.w.n.e ! Rześko, lekko i z cudowną konsystencją maluśkich nasionek w ciut żelowej konsystencji, ale takiej idealnie tylko zagęszczonej, bez glutów. Od inspiracji do realizacji i stworzenia własnej wersji minęło jedno mgnienie i oto jest cudownie orzeźwiająca meksykańska lemoniada limonkowa z chia i miętą.


chia fresca - meksykańska lemoniada z chia i limonką


Niezwykła LEMONIADA z nasion CHIA

To nie jest taka sobie zwykła lemoniada, to bomba pełna zdrowia, naturalny energetyk, który wspomaga nawodnienie organizmu, pełna kwasów Omega-3, witamin, olejków eterycznych i minerałów. Pij dla zdrowia, urody i orzeźwienia. Smakuje wybornie, a można ją przygotowywac w dziesiątkach różnych wariacji.

NASIONA CHIA (szałwia hiszpańska) - bomba zdrowia i energii, cenione za bogactwo składników mineralnych, zdrowych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Zawierają dużą dawkę błonnika, białka, kwasów Omega-3, a także wapń, mangan, magnez, fosfor. Są niskowęglowodanowe, bezglutenowe, nie są modyfikowane genetycznie, a ich uprawa jest zazwyczaj ekologiczna. Dzięki zawartość białka i błonnika (który nie jest trawiony) świetnie wspomagają perystaltykę jelit, wspierają odchudzanie, wzmacniają kości, poprawiają wydolność fizyczną (wskazane dla sportowców). Ich spożycie wspomaga pamięć i poprawia nastrój, regulują procesy trawienne i uznawane są za wskazane przy zapobieganiu nowotworom piersi. 

LIMONKA - jest źródłem minerałów, takich jak fosfor, potas, magnez i wapń. Poprawia wygląd i koloryt skóry, a także stan włosów i paznokci. Wzmacnia układ immunologiczny, wątrobę, reguluje poziom glukozy, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, ma działanie alkalizujące, redukuje bóle głowy i ma działanie przeciwstresowe, a nawet potrafi zwalczać bakterie E.coli. Limonki mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i rozkurczowe, uszczelniają naczynia krwionośne oraz przyspieszają usuwanie nadmiaru wody z organizmu. 

MIĘTA świeża - jest bogata w białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Liście mięty wpływają na  zwiększenie wydzielana soku żołądkowego, pobudzają trawienie, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit, działają przeciwbakteryjnie i uspokajająco, ale też dają koktajlom wspaniały smak i aromat. 

SYROP KLONOWY  - jest wartościowym zamiennikiem cukru, powstaje z soku klonowca kanadyjskiego,  zawiera mnóstwo składników mineralnych takich jak mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo oraz selen a także niektóre witaminy z grupy B, w tym B2. Jest cennym źródłem  przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki (zapobiega nowotworom), jest naturalnym probiotykiem. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż cukier i ma świetny smak. 

Meksykańska Chia Fresca - lemoniada z chia i limonki

1 litr dobrej zimnej wody (filtrowana lub mineralna)
60ml soku z limonki (z ok 2 owoców)
10-20g syropu klonowego
10 listków świeżej mięty
20-30g nasion chia


Wlej wodę do dzbanka lub słoika, dodaj sok z limonki i dosłodź syropem klonowym do smaku. Pokrój listki mięty na cieniutkie paseczki i dodaj do wody. Wsyp nasionka chia (ilość w zależności od tego jak bardzo żelowa konsystencję lubisz). Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na ok 10 minut, aż nasionka napęcznieją. Mieszaj zawartość dzbanka przez wlaniem do szklanek. Lemoniada jest pyszna!

lemoniada z chia lub siemieniem lnianym


LEMONIADA w wersji z siemieniem to też ciekawa propozycja

Chia zamieniam na złote siemię lniane, limonkę na sok z cytryny i lekko dosładzam miodem. Ten wariant także jest pełen zdrowia!

SIEMIĘ LNIANE -  jest świetnym źródłem cynku, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, białka. A także zawiera ogromne ilości zdrowego błonnika, minerałów, witamin (w tym B i tak cennej witaminy E, witaminy młodości), lecytynę oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki zawarte w ziarnach lnu fantastycznie działają na stan włosów, skóry i paznokci, obniżają ciśnienie krwi i oczywiście wspomagają procesy trawienne będąc jednocześnie osłoną dla jelit. Nasiona lnu zawierają związki cyjanogenne i enzymy, które je przemieniają w cyjanowodór, w chwili, gdy struktura ziarna pęknie. Jako, że enzymy są białkami, zalanie zmielonego ziarna gorącą wodą eliminuje ten proces i siemię jest bezpieczne. Dobrze jest samemu mielić siemię, gdyż związki w nim zawarte szybko się utleniają po zmieleniu ziaren. Do mielenia dobry będzie młynek lub dobrej mocy malakser (Thermomix, Vitamix). Jeśli używacie siemienia do koktajli, należy je zmielić i zalewać gorącą wodą, jeśli używacie całego ziarna, można je zalewać  chłodną wodą lub innymi zimnymi płynami. Siemię lniane warto dodawać do potraw, koktajli, musli, granoli, ciastek, czy chleba. Siemię lniane wspomaga utrzymanie równowagi hormonalnej, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, działa przeciwzapalnie i poprawia nastrój! 

CYTRYNA - jest źródłem witaminy C, zawiera także rutynę (zapobiega utracie tej cennej witaminy), beta-karoten, witaminę E oraz z grupy B, potas, magnes, żelazo i sód. Pobudza do działania ślinianki (już na samą myśl o cytrynie się uruchamianą!) i soki trawienne. Pomaga wzmacniać odporność organizmu i zwalczać sezonowe infekcje, przyspiesza oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Szklanka wody z sokiem z cytryny wspomaga apetyt.

MIĘTA świeża - jest bogata w białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Liście mięty wpływają na  zwiększenie wydzielana soku żołądkowego, pobudzają trawienie, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit, działają przeciwbakteryjnie i uspokajająco, ale też dają koktajlom wspaniały smak i aromat. 

MIÓD - dzięki zawartym w nim cukrom prostym wspomaga detoksykację organizmu, świetnie obniża ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco,  ma też silne właściwości antybiotyczne - hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów. Jego właściwości antybiotyczne wzrastają ogromnie, gdy jest rozcieńczony z wodą.


lemoniada cytryna siemię lniane zdrowie miód

Lemoniada cytrynowa z siemieniem lnianym i miodem

1 litr dobrej zimnej wody (filtrowana lub mineralna)
50ml soku z cytryny 
15-25g dobrego miodu z pasieki (u mnie lipowy)
10 listków świeżej mięty
20g złocistego siemienia lnianego


Wlej wodę do dzbanka lub słoika, dodaj sok z cytryny i dosłodź miodem do smaku. Pokrój listki mięty na cieniutkie paseczki i dodaj do wody. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na ok 30 minut, aż nasionka napęcznieją. Siemię dłużej pęcznieje niż chia. Mieszaj zawartość dzbanka przez wlaniem do szklanek. Lemoniada jest pyszna, a bardziej po polsku. Na zdrowie!


Inne wersje CHIA FRESCA - lemoniady z chia lub siemieniem lnianym

Podstawą jest zawsze dobra woda + chia/siemię  można wymyślać różne ciekawe smaki, a i regulować dosładzanie, a tym samym kalorie

1. sok ze świeżych ogórków + sok z cytryny + melisa + listki stewii (bardzo mało kalorii!)
2. woda lekko gazowana lub Perlage + sok z pomarańczy + sok z cytryny + bazylia + syrop z agawy
3. woda kokosowa + sok z ananasa + sok z cytryny + rozmaryn  (mniej kalorii!)
4. ogonki z papryczek chilli + sok z cytryny + syrop z agawy + bazylia





------
przepis wspiera kampanię „Cisowianka. Gotujmy zdrowo!

3 komentarze:

  1. nastawione dzięki za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, no i chia! ;)

    Fajnie, ze dałaś przepis, Kasiu, bo sama chciałam taką frescę sobie zrobić.

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po kilku wizytach w La Sirena tez postanowilam odtworzyć tę lemoniadę i tak trafiłam tutaj😉dwie limonki na litr wody dają smak z LaSireny? Spróbuję😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)