coś więcej

Farrotto z burakiem i chrzanem

U mnie znów botwinka, maj - botwinka, czerwiec - botwinka i tak do sierpnia, jeśli wciąż będzie na targu. Pisałam niedawno o cudownej książce Dominiki Wójciak "Ziarno", z której to przepis wykonany na spotkaniu prasowym z autorką, zachwycił mnie niepomiernie. Farotto z burakiem i sosem chrzanowym jest lekkie, wiosenne, cudownie smaczne.




Lubię się zakochiwać. W nowych smakach, w ludziach z dobra energią, w nowych dźwiękach. Ale często wracam do ulubionych smaków, ludzi, których znam i muzyki, którą kocham. Posłuchajcie dziś ze mną Chata Bakera  w "I Fall In Love Too Easily"...




Kocham buraki i to od wielu wielu lat, zanim całkiem niedawno znów zaczęły przeżywać swój renesans. Miłuję buraczane soki, carpaccio z pieczonego podłużnego buraka, uwielbiam barszcz ukraiński, tradycyjny, klarowny barszcz wigilijny na domowym zakwasie i polski barszcz zabielany na gwoździu. Jesienią przyrządzam buraczane placki, pyszne buraczkowe curry i obowiązkowo zamykam buraczkową jarzynkę w słoikach na zimę. Za to gdy nastaje wiosna, kocham małe buraczki w botwince - w kruchej tarcie z kozim twarożkiemchłodniku litewskim, w risotto botwinkowym




Dzięki Dominice Wójciak, autorce "Ziarna" i jej cudnej książce pokochałam nowe danie - świetne farrotto z burakiem i chrzanem, do którego wykorzystała ziarna farro - płaskurki oraz pieczone buraki. Takie właśnie pyszne buraczkowe danie przygotowywałam na spotkaniu autorskim z Dominiką. Mój egzemplarz jej książki ma zatem pierwsze buraczkowe plamy na stronach 162 i 163, bosko!




Jako, ze wciąż nie mogę nigdzie kupić farro, zrobiłam niedawno, wiosenną wersję tego dania - orkiszotto z botwinką, do którego oczywiście sos z chrzanu i śmietany także smakuje doskonale. Poszukajcie w dużym markecie albo sklepie z eko żywnością orkiszu, płaskurki (farro) lub pszenicy kamut. Wszystkie te ziarna to starodawne odmiany pszenicy. Nie zmienione genetycznie, słabiej plenne, ale o wiele zdrowsze niż powszechna pszenica. Warto wymieniać zwykłą mąkę pszenną na mąkę orkiszową lub mąkę z płaskurki. Dla zdrowia!




Farrotto, czy też orkiszotto z pieczonym burakiem lub botwinką to proste, pyszne i sycące danie. Niby nic, same ziarna i warzywa, ale ileż smaku, zdrowia i koloru! Idea przygotowania tego dania jest podobna jak z risotto, czyli przesmażamy na maśle/oleju czosnek i cebulę, potem przesmażamy chwilę ryż/ziarna i podlewając wodą/bulionem dusimy kilkanaście minut, aż ziarna zmiękną a całość zacznie być bardzo kremowa. Musicie spróbować tego dania!

Farrotto z burakiem i chrzanem

200g płaskurki (farro), orkiszu lub pszenicy kamut
4 małe upieczone buraki

2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki tartego chrzanu

2 łyżki oleju rzepakowego
1 szlotka
2 zabki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
110ml czerwonego wytrawnego wina
330ml wody
50g parmezanu
2 łyżki masła
pół pęczka świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

Orkisz, płaskurkę lub pszenicę kamut dokładnie umyj, zalej 3 szklankami dobrej wody i odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia. Następnego dnia wypłucz ziarna na sicie, zalej litrem wrzątku, dodaj ok 1/2 łyżeczki soli i gotuj ok 10-15 minut, aż będą lekko al dente, nie rozgotowane. Odcedź na sicie i odstaw. 

Upieczone buraczki obierz i zmiksuj na pure. 

Wymieszaj razem chrzan i śmietanę ze szczypta soli.

W szerokiej patelni zeszklij na oleju pokrojoną w kosteczkę szalotkę i roztarty ze szczyptą soli czosnek, po chwili dodaj listki oderwane z 3 gałązek tymianku i przesmażaj krótką chwilę. Dodaj do warzyw ugotowaną płaskurkę i przesmażaj kilka minut mieszając. Wlej czerwone wino i pozwól by odparowało, potem dolewaj wodę po 1/2 szklanki i gotuj aż płyn całkiem odparuje zanim wlejesz kolejną porcję wody. Gotuj płaskurkę do chwili, gdy farrotto będzie kremowe, dodaj wówczas buraczkowe pure, starty ser parmezan, wmieszaj pozostałe 2 łyżki masła, by dokładnie się rozpuściło. Podawaj natychmiast, z chrzanowym sosem, posypane listkami tymianku.



Gdy wróciłam do domu z warsztatów książką pod pachą i smakiem farrotto na podniebieniu, od razu chciałam to danie otworzyć w swojej kuchni. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć farro (płaskurki) i nawet orkiszu miałam już tylko resztkę, zatem swoje danie zrobiłam na obtłuszczonej pszenicy, bo tylko taką udało mi się dostać w sklepie. UWAGA, obłuszczonej pszenicy nie trzeba już gotować! Wystarczy ją namoczyć przez ok 8-10 godzin, opłukać na sicie i potem od razu dodawać do warzy na patelnię.

W mojej wersji użyłam buraczków z botwinki i dusiłam je w soku z pomarańczy, uwielbiam je w tej wersji. Sos chrzanowy doprawiłam kozim twarożkiem, a zamiast parmezanu użyłam sycylijskiego pecorino. Pyszna wersja!

Orkiszotto z botwinką i chrzanem

200g płaskurki (farro) lub pszenicy kamut
         LUB obtłuszczonej pszenicy*

1 łyżka masła
pęczek młodej botwinki z 4 średnimi buraczkami
200ml soku ze słodkich pomarańczy (na przykład Lane Late lub Sanguinello)

2 łyżki dobrego tartego chrzanu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki kremowego twarożku koziego

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 szalotki
2 spore ząbki czosnku
pęczek świeżego tymianku
150ml czerwonego wytrawnego wina
300ml wody
50g startego sera owczego pecorino
3 łyżki masła


Orkisz, płaskurkę lub pszenicę kamut dokładnie umyj, zalej 3 szklankami dobrej wody i odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia. Następnego dnia wypłucz ziarna na sicie, zalej litrem wrzątku, dodaj ok 1/2 łyżeckzi soli i gotuj ok 10-15 minut, aż będą lekko al dente, nie rozgotowane. Odcedź na sicie i odstaw. 

Buraczki wyszoruj, zetrzyj na tarce lub drobno pokrój razem z połową łodyżek botwinki i przesmaż kilka minut na łyżce masła. Po chwili wlej sok z pomarańczy i duś buraczki pod przykryciem do miękkości, a potem zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sok całkiem odparuje. Zmiksuj buraczki blenderem na pure. 

Zmiksuj razem chrzan, kozi twarożek i śmietanę, dopraw szczyptą soli i listkami z 1 gałązki tymianku. Przełóż do miseczki, w której będziesz podawać sos na srół

W szerokiej patelni zeszklij na oliwie z oliwek pokrojoną w kosteczkę szalotkę i roztarty ze szczyptą soli czosnek, po chwili dodaj listki oderwane z 3 gałązek tymianku i przesmażaj krótką chwilę. Dodaj do warzyw ugotowaną płaskurkę i przesmażaj kilka minut mieszając. Wlej czerwone wino i pozwól by odparowało, potem dolewaj wodę po 1/2 szklanki i gotuj aż płyn całkiem odparuje zanim wlejesz kolejną porcję wody. Gotuj płaskurkę do chwili, gdy orkiszotto będzie kremowe, dodaj wówczas botwinkowe pure oraz posiekane z grubsza listki z pęczka botwinki. Wymieszaj razem, dodaj starty ser pecorino, wmieszaj pozostałe 2 łyżki masła, by dokładnie się rozpuściło. Podawaj natychmiast, z chrzanowym sosem, posypane listkami tymianku i kilkoma młodymi listkami botwinki.

* UWAGA, obłuszczonej pszenicy nie trzeba już gotować! Wystarczy ją namoczyć przez ok 8-10 godzin, opłukać na sicie i potem od razu dodawać do warzy na patelnię. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)