Od ponad 20 lat rozkochana jestem w greckiej kuchni. Uwielbiam cudowne dolmades, taramosalata, pastę z pieczonych bakłażanów melitzanosalata, kocham grecką wiejską sałatkę horiatiki, lubię długie biesiady przy stole zastawionym greckimi przystawkami. I na tym stole nigdy zabraknąć nie może tzatziki, wyśmienitego sosu na bazie ogórka i jogurtu. Najczęściej robię klasyczne tzatziki, ale czasem, gdy podaję jagnięcinę z grilla, przygotowuję nieco inną wersję - tzatziki z miętą, wyśmienite!
Mam już nawet ułożone ulubione playlisty na Spotify z grecką muzyką, gdy przyrządzamy długie biesiady w ogrodzie. Posłuchajcie jak śpiewa Anastasia Moutsatsou...
Tzatziki to jeden z najprostszych do przyrządzenia greckich sosów, które aż proszą się na stół, gdy podajemy pieczone lub grillowane mięsa. Kocham go tak bardzo, że czasem staje się przyczyną do grillowania, a nie jedynie dodatkiem do zaplanowanej biesiady. Moje dzieci wyjadają tzatziki i melitzanosalata łyżkami, jak deser.
po przepisy na wyśmienite dania z grilla, zajrzyj do zakładki GRILL |
Tzatziki w wersji z miętą jest rześkie i lekkie, ale równie ogórkowe i czosnkowe jak w klasycznym przepisie. Według mnie, kluczem do zrobienia dobrego tzatziki jest dobry jogurt, serio, od tego zawsze zaczynam. Najlepszy w Polsce jaki znam do tzatziki to jogurt bałkański produkowany przez firmę Maluta z Nowego Dworu Gdańskiego. Jest gęsty, kremowy, pyszny!
Prawdziwe greckie tzatziki jest gęste, bardzo gęste. Ogórki należy dobrze odsączyć, a przed starciem pozbawić gniazd nasiennych, by nie podciekały wodą. Im więcej czosnku, tym lepsze, ale zarazem ostrzejsze tzatziki, jednak w wersji z miętą dodaję ciut mniej czosnku, żeby mięta i cytryna bardziej się przebijały w smaku. To tzatziki jest wyśmienite!
Greckie tzatziki z miętą
2 spore ogórki
3 ząbki czosnku
340g bardzo gęstego jogurtu bałkańskiego
pęczek posiekanych listków świeżej mięty
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
pęczek posiekanych listków świeżej mięty
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka soku z cytryny
sól
świezo mielony pieprz
1 łyżeczka najlepszej suszonej mięty jaką znajdziesz
1 łyżeczka najlepszej suszonej mięty jaką znajdziesz
Ogórki obierz przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij pestki*. Zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach, dobrze posól i odstaw w miseczce na ok 15 minut. Po tym czasie odcedź i dokładnie odciśnij ogórka na sicie. Bardzo dokładnie! Dodaj zgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny, trochę pieprzu i wymieszaj z gęstym jogurtem oraz posiekaną drobniutko miętą. Dopraw tzatziki sola do smaku (delikatnie!) i odstaw na godzinę do lodówki. Tzatziki podawaj schłodzone, skropione lekko oliwą z oliwek i posypane suszoną miętą. Jest doskonałe do mięs z grilla z cienką pitą, do suvlaki, kofto-kiftetów, grillowanych mięs, a najlepiej smakuje do jagnięciny. Przepis na klasyczne tzatziki znajdziesz tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)