Już już, jeszcze chwilka! Do zielonych szparagów, botwinki, liści musztardowca, do świeżego, zielonego, wiosennego i pełnego lata straganu zielonych liści, warzyw i owoców. Tymczasem, czas w spiżarni zrobić miejsce na nowe przetwory. Zerknijcie do szafek kuchennych i na półki spiżarni w poszukiwaniu puszki fasoli i najlepszego tuńczyka. Do tego trochę świeżych ziół i w 7 minut przygotujecie doskonale orzeźwiającą włoską sałatkę z fasolą, karczochem i tuńczykiem. Moja córka ją uwielbia!
Nie ma dla mnie lepszego momentu dnia, gdy wpadłszy głodna do domu, mogę w dosłownie 7 minut zakręcić fajny, lekki, a jednocześnie sycący posiłek. To jeden z powodów, dla których zawsze mam w spiżarni puszkę fasoli, ciecierzycy albo soczewicy (nie boję się puszek!) i doskonałą portugalską konserwę z sardynek, tuńczyka, czy mini makrelek. Ja po prostu potrafię z nich wyczarować niemal wszystko, a najbardziej lubię szybkie, pełne warzyw i rześkości sałatki. Jak tę z fasolą i pomarańczami, albo sałatkę z ciepłą ciecierzyca i awokado.
A Wy lubicie sałatki ze strączkami? Korzystacie czasem z puszek?
Hej, jasne, że gotuję sama soczewicę, ciecierzycę, czy fasolę. Ale gdy wpadam do domu głodna jak wilk, a i trójka nastolatków domaga się już już juuuż jeść! zamiast kanapek (caaałej ich fury!) na kolację, a jeszcze nie sezon na pomidory ani truskawki do czerwcowego caprese, puszka fasoli i dobrej ryby ratuje życie, wieczór i poprawia nastrój, jeśli fajnie ja połączysz z warzywami, owocami i świeżymi ziołami.
Ta sałatka to efekt wiosennych porządków w spiżarni, czas zrobić miejsce na nowe, świeże, zielone, zamknięte w słoiki domowe przetwory. Wyciągnijcie z szafki kuchennej puszkę najlepszego tuńczyka, puszkę drobnej fasoli, słoik marynowanych serc karczochów i słoiczek kaparów. Sięgnijcie po szalotkę, świeże zioła i przyprawy, aha, znów możecie pominąć sól - zarówno ryba, jak i karczochy oraz kapary dostarczą wystarczająco dużo smaku słonego, a ten w połączeniu z rześkością dressingu będzie mariażem idealnym dla pysznej orzeźwiającej sałatki. No wiecie mniej soli = więcej zdrowia!
Sałatka z fasolą, karczochem i tuńczykiem
400g ugotowanej drobnej fasoli (lub fasoli z puszki)
1 duża szalotka
50ml soku wyciśniętego z cytryny
2-3 marynowane serca karczochów (np. z Sycylii)
2 łyżki kaparów (np. sycylijskie dzikie kapary w soli)
listki z 3 gałązek bazylii
listki z 1/3 pęczka natki
1 ząbek czosnku
50-70ml oliwy z oliwek extra virgin
świeżo mielony pieprz
80g najlepszego tuńczyka z konserwy (u mnie tuńczyk portugalski)
szczypta płatków chilli
Jeśli używasz fasoli z puszki, opłucz ją dokładnie na sicie i odstaw do odcieknięcia.
Pokrój szalotkę w półplasterki i zalej sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut.
Serca karczochów pokrój na cząstki, kapary dokładnie opłucz z soli, odlej poej z tuńczyka (nie będzie potrzebny), posiekaj drobniutko listki natki i bazylii. Zetrzyj na tarce ząbek czosnku, wymieszaj z oliwą i świeżo mielonym pieprzem.
Połącz odsączoną fasolę z szalotką oraz sokiem, w którym się marynowała, a także oliwą z czosnkiem, posiekanymi ziołami, kaparami i karczochami. Wymieszaj wszystko dokładnie, na końcu ostrożnie wmieszaj tuńczyka, starając się, by pozostał w jak największych kawałkach. Oprósz sałatkę płatkami chilli i podawaj od razu, to doskonałe danie na lekki lunch, piknik lub kolację.
Też nie stronię od puszek, wczoraj własnie robiłam sałatkę z tuńczyka, trochę inną od Twojej - było w niej m.in. jajko na twardo, świeży ogórek, papryczka jalapeno i właśnie kapary. Po raz pierwszy połączyłam kapary z tuńczykiem i bardzo mi to połączenie smakowało. Natomiast nie znam smaku połączenia tuńczyka i fasolki. Spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńAleż ta sałatka jest pyszna! Zrobiłam z ciecierzycą,bo nie miałam fasolki. Nosz jak mi to smakowało. Nie dziwię się, że w przepisie polecasz odrazu podawać, nie ma innej opcji☺ pozdrawiam Iwona.
OdpowiedzUsuń